АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

При вступі до ентероцита лізофосфоліпідов вони піддаються ацілірованію по другому атому вуглецю гліцеролу і перетворюються на фосфоліпіди

Читайте также:
  1. Как по-другому называют фискальную политику?
  2. Проанализируйте, противоречат ли, на ваш взгляд, нижеследующие определения общества одно другому или они дополняют друг друга?
  3. СТАТЬЯ 6. ПЕРЕХОД ДОЛИ (ЧАСТИ ДОЛИ) УЧАСТНИКА В УСТАВНОМ ФОНДЕ К ДРУГОМУ ЛИЦУ

Клітини кишечника здатні ресінтезіровать фосфоліпіди і з вступників до них при травленні вільних жирних кислот, гліцерину і аміноспіртов. Цей процес можна розбити на три етапи:

а) утворення діацілгліцеріда, раніше нами розглянуте;

б) активація аміноспірта: аміноспірт, наприклад, етаноламін піддається за участю етаноламінкінази енергозалежними фосфорілірованіію:

потім при взаємодії фосфорілірованний аміноетанола з ЦТФ йде утворення активованої форми аміноспірта - ЦДФ-етаноламіном:

Реакція каталізується фосфоетаноламінцітіділтрансферазой. Утворився в ході реакції пірофосфат розщеплюється пірофосфатазай - термодинамічний контроль напрямку процесу, з яким ми вже знайомилися.

в) освіта гліцерофосфоліпідів:

ЦДФ-етаноламін + дигліцериди ДД> фосфатидилетаноламін + ЦМФ

Реакція каталізується фосфоетаноламін-діацілгліцеролтрансферазой.

За допомогою подібного механізму може синтезуватися і фосфатидилхолін.

Транспорт ліпідів з кишечника до органів і тканин

Суміш всмоктатися і ресінтезірованних в стінці кишечника ліпідів надходить у лімфатичну систему, а потім через грудної лімфатичний протока в кров і з током крові розподіляється в організмі. Надходження ліпідів у лімфу спостерігається вже через 2 години після прийому їжі, аліментарна гіперліпідемія досягає максимуму через 6 - 8 годин, а через 10 - 12 годин після прийому їжі вона повністю зникає.

Тригліцериди, фосфоліпіди, холестерол практично не розчинні у воді, у зв'язку з чим вони не можуть транспортуватися кров'ю або лімфою у вигляді одиночних молекул. Перенесення всіх цих сполук здійснюється у вигляді особливим чином організованих надмолекулярних агрегатів - ліпопротеїдних комплексів або просто ліпопротеїдів.

До складу ліпопротеїдів входять молекули ліпідів різних класів і молекули білків. Всі ліпопротеїди мають спільний план структури: амфіфільних молекули білків, фосфоліпідів і вільного холестеролу утворюють зовнішню оболонку мономолекулярного частинки, в якій гідрофільні частини молекул цих сполук спрямовані назовні і контактують з водою, а гідрофобні частини молекул звернені всередину частинок, беручи участь в освіті гідрофобного ядра частинки. До складу гідрофобного ядра ліпопротеїдів входять тригліцериди і естеріфіцірованний холестерол, сюди ж можуть включатися інші гідрофобні молекули, наприклад, молекули жиророзчинних вітамінів.

Існує декілька класів ліпопротеїдних частинок, що відрізняються один від одного за складом, плавучої щільності і електрофоретичної рухливості: хіломікронів (ХМ), ліпопротеїди дуже низької щільності (ЛПДНЩ), ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ), ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) і деякі інші. У транспорті екзогенних ліпідів, тобто ліпідів, які надходять у внутрішнє середовище організму з кишечника, беруть участь головним чином ХМ і ЛПДНЩ.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)