АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Науково-технічний прогрес

Читайте также:
  1. I. Виды лейкозов по течению и выраженности опухолевой прогрессии.
  2. Автономні інвестиції. Чинники автономних інвестицій: технічний прогрес, рівень забезпеченості основним капіталом, податки на підприємців, ділові очікування. Модель акселератора.
  3. Б) простая относительная прогрессия.
  4. Взгляды философов на прогресс
  5. Глава IV. ПРОГРЕССИВНАЯ ДИФФЕРЕНЦИАЦИЯ ИНДИВИДОВ И РАС
  6. Долгосрочное изменение цены и объемов выпуска на рынке под влиянием технического прогресса.
  7. Економічні інтереси:сутність,види та суперечності. Роль інтересів у соціально-економічного прогресі.
  8. Задание 4. Выполнение женской стрижки прогрессивной формы с последующей укладкой .
  9. Ідея “прогресу” та специфіка культурного розвитку країн Західної Європи і України в ХVІІ –ХVІІI ст.
  10. К семинару «Общественный прогресс: критерии, формы, противоречия»
  11. Какого прогресса ожидать? Править
  12. Когда речь идет о неизменной продукции, технический прогресс меняет всего два параметра производства.

Основні фактори,що впливають на формування житла

Основними чинниками,що впливають на формування житла є:

- Природа та її розвиток(природно-географічні фактори);

- Суспільство та його розвиток(суспільні фактори);

- Техніка та науково-технічний прогрес(науково-технічні фактори).

 

Природно-географічні умови

Формування здорового та естетично повноцінного житлового середовища неможливе без урахування природно-географічних умов, котрі постійно й вагомо впливають на архітектуру будинків, на їх просторову та функціональну організацію, на вибір будівельних матеріалів і конструкцій.

Природно-географічні фактори включають:

- Клімат(температурно-вологий та вітровий режими, інсоляція та освітлення території);

- Рельєф;

- Рослинний і тваринний світ;

- Водні ресурси;

- грунти, геологічна й тектонічна структура та корисні копалини.

Вплив температури, режиму вологи та вітру може мати як позитивний, так і негативний вплив на комфортність житла. Приміщення необхідно захищати від низьких сезонних і добових перепадів температури зовнішнього повітря, від переохолодження та перегріву, а також від вітру.

Сонячні промені, досягаючи земної поверхні, чинять світловий, біологічний і тепловий вплив на людину. Це опромінення земної поверхні прямими сонячними променями називається інсоляцією(залежить від географічної широти місцевості). Інсоляція та освітленість(залежить від яскравості небосхилу) є важливими чинниками для досягнення санітарно-гігієнічного комфорту.

Істотний вплив на кліматичні умови має і рель’єф. Рівнинна поверхня сприяє вільному переміщенню повітряних мас по всій її території. Гори й височини отримують більшу кількість опадів.

На формування житлових будинків також мають вплив ряд факторів, пов'язаних із аспектами геологічної будови території,- це грунти, геологічні та технологічні структури й корисні копалини. В першу чергу, це ті місцеві будівельні матеріали, які протягом віків використовувалися у зведенні та опорядженні житла.

Наступний важливий аспект пов'язаний з досить складною геологічною будовою території країни, яка далеко не скрізь- зі сприятливими містобудівними умовами. Існують карстонебезпечні, селенебезпечні, зсувонебезпечні території, території розповсюджених лесових грунтів, що зазнають просадки, території інтенсивної яружно-балкової ерозії- особливості яких, безумовно, враховуються при створенні житлового середовища.

Суспільні вимоги

Соціальні фактории створення житлового середовища формують такі складові елементи:

- населення,його кількість і соціально-демографічна структура(темпи росту, міграції статевий та віковий склад, розмір і структура сімей тощо);

- тип державного устрою та соціально-економічні зв'язки і відношення соціальних групп;

- спосіб життя, інтереси та потреби соціальних груп та їхні особливості;

- освіта, естетичні та моральні цінності соціальних груп.

Демографічні дані дають можливість наблизити структуру житла, що будується, до потреб людини. Наступна важлива ознака- це структура кожної сім’ї.

До факторів, які впливають на проектування житла, належать також рівень освіти, естетичні та моральні цінності конкретних соціальних груп та особливостей.

Саме в архітектурі житла більше ніж в інших ознаках відбиваються естетичні ідеали, смаки, традиції та переваги свого часу, закладені у свідомості людини.

Науково-технічний прогрес

Науково-технічні фактори створення житлового середовища мають такі складові елементи:

- накопичення інформації та ступінь розвитку науки;

- енергетичне забезпечення;

- матеріальні ресурси;

- містобудівні морфологічні проблеми;

- екологічні проблеми.

Накопичення знань і розвиток науки мають вирішальне значення для розвитку взагалі всіх сфер життєдіяльності людини. У сфері формування житла це пов’язано, по-перше, з розвитком технологій проектування житлового середовища, виготовлення матеріалів і конструкцій, зведення будинків та споруд і, по-друге, насиченням житлового середовища все більш складними побутовими виробами, які значно підвищують комфорт проживання.

Ці, як і всі інші процеси життєдіяльності людини, залежать від їх енергозабезпечення. Для житлового середовища- це рівень насичення житла електроенергією, водою, теплом, газом тощо.

Відомо,що житлове середовище дуже неоднорідне і будь-яка з ділянок, призначених для будівництва житла, має свої, неподібні на інші, містобудівні умови. Для проектування житла суттєве значення мають також такі морфологічні якості оточуючої забудови, я геометрія її планів, розмірність(поверховість) будинків і створених ними просторів, функціональна структура тощо.

Важливим чинником формування житла є економічні можливості як соціальних груп, так і окремих особистостей. Власне, в архітектурі житлових будинків та в їх облаштуванні завжди відбивалися економічні можливості власника житла.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)