АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СТРУКТУРА ПОСІВНИХ ПЛОЩ ГОСПОДАРСТВА

Читайте также:
  1. II. СТРУКТУРА отчетА по Практике по профилю специальности
  2. III. СТРУКТУРА КУРСА
  3. III. Структура курсовой и ВКР
  4. IV Структура и стратегия фирмы, внутриотраслевая конкуренция
  5. LDPC коды: структура
  6. V. ИНФРАСТРУКТУРА
  7. А.П. Цыганков. Современные политические режимы: структура, типология, динамика. (учебное пособие) Москва. Интерпракс, 1995.
  8. Адміністративно-господарська структура лісгоспу
  9. АК. Структура белков, физико-химические свойства (192 вопроса)
  10. Анкета – структура, основные критерии построения анкеты
  11. АНТИГЕННАЯ СТРУКТУРА РОДА STREPTOCOCCUS
  12. Апарат держави: поняття та структура

 

Під структурою посівних площ розуміють співвідношення площ посівів різних сільськогосподарських культур і чистих парів, виражених у відсотках до загальної площі орних земель. Раціональна структура посівних площ є основою для проектування науково обґрунтованої сівозміни.

В рік проходження виробничої (переддипломної) практики структура посівних площ мала такий вигляд (таблиця 2.1).

 

Таблиця 2.1

Структура посівних площ ПП «Папужинці» на 2014 рік

Культури План посіву
га %
Зернові – всього вт.ч.    
Озима пшениця   7,5
Озимий ячмінь   3,5
Соя   4,5
Кукурудза    
Технічні - всього вт.ч.    
Озимий ріпак    
Соняшник    
Всього:    
       

Аналізуючи структуру посівних площ господарства хочу відзначити,що ПП «Папужинці» займається вирощуванням зернових і технічних культур, а оскільки в господарстві відсутнє тваринництво то кормових культур в структурі немає.

ТИПИ І ВИДИ СІВОЗМІН

Схема сівозміни - це перелік сільськогосподарських культур (і парів) в порядку їх чергування в сівозміні. На сьогодні в ПП «Папужинці» дотримуються такого чергування культур:

Соя

Озима пшениця

Озимий ріпак

Кукурудза

Соняшник

Кукурудза

Господарство ігнорує науково обґрунтовані норми чергування культур. Розміщення культур здебільшого проводиться із недотримання основних вимог проектування сівозмін.

Несвідоме розміщення культур у сівозміні призводить до таких негативних наслідків як виснаження ґрунтів, зниженню вмісту гумусу, погіршення родючості, збільшенню забур'яненості, розвитку небажаних шкідників та збудників хвороб, збільшенню затрат на вирощування культур, зниженню рентабельності виробництва в цілому.

 

СИСТЕМА ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ

В ПП «Папужинці» дотримуються таких систем обробітку грунту під вирощувані культури. Для озимих культур система обробітку подібна, так само і для ярих. Отже під озимі культури проводяться такі заходи обробітку:

Після збору попередника лущення стерні на глибину 6-8 см;

Оранка на 20-22 см через 1-2 тиждні після лущення;

Для ярих культур система основного обробітку грунту включає такі операції:

Дискування в два сліди на 10-12 см після збору попрередника;

Оранка на глибину 25-27 см(для сої 20-22);

Ранньовесняне боронування грунту;

АГРОХІМІЯ

 

За результатами агрохімічного обстеження ґрунтів, що проводилося в Тальнівському районі можна оцінити забезпеченість рослин рухомими формами елементів живлення. Станом на 01.01.2014 року агрохімічна характеристика ґрунтів ПП «Папужинці» має наступний вигляд (табл.3.1).

 

Таблиця 3.1

Середня характеристика ґрунтів ПП «Папужинці» станом на 1 січня

2014 року

№ ІЙІ Назва ґрунту Гумус, % Вміст поживних елементів,мг/кг ґрунту
азот фосфор калій
1. Чорнозем звич.глибокімалогумосові 3,08      
2. Чорноземи типові важко суглинкові 4,61      

 

Аналізуючи дані таблиці 3.1 можна зробити висновок, що забезпеченість ґрунтів ПП «Папужинці» азотом середня, фосфор високий, калієм високий.

Опираючись на останній тур агрохімічного обстеження ґрунтів ПП «Папужинці» то тут слід сказати, що близько половини площ орних земель господарства мають показник гідролітичної кислотності на рівні рН 6,0-6,4. Такі землі не потребують проведення спеціальних меліоративних заходів спрямованих на переведення рівня кислотності зазначених площ в нейтральну реакцію. Тобто, господарству не потрібно проводити вапнування своїх ґрунтів. Фактична насиченість сівозмінної площі мінеральними добривами складає 45 кг/га, в якості органічних добрив виступає гній ВРХ.

В господарстві використовуються такі мінеральні добрива:

Азотні: карбамід, аміачна селітра;

Фосфорні: суперфосфат гранульований;

Калійні: калій хлористий.

Комплексні: нітроамофоска

Добрива закуповуються незадовго до їх внесення з таким розрахунком щоб вони не залишалися на довготермінове зберігання оскільки у ПП «Папужинці» немає складських приміщень відповідного типу.
4 РОСЛИННИЦТВО

 

Озима пшениця. Посівні площі цієї культури в господарстві на 2014 р становлять 207 га. Озима пшениця розміщувалася після таких попередника як соя. Основними сортами в господарстві були Подолянка, Одеська 267, Крижинка, Українка Одеська. Передпосівний обробіток включав в себе передпосівну культивацію культиваторами Віл Річ на глибину загортання насіння (5-6 см). Проводили в день сівби за 1-2 години до сівби.

Під час сівби вносили по 16 кг в д.р. NPK (нітроамофоска).В подальшому по мерзлоталому грунті вносили по 34 кг в д.р. N (по 100 кг аміачної селітри)основну масу фосфорних і калійних добрив вносять під основний обробіток. Сівба проводилася зерновими сівалками GreatPlainsна глибину 5-6 см. Норма висіву для всіх сортів становила 5 млн.шт. на гектар.

Підготовка посівного матеріалу полягала в очищенні насіннєвого матеріалу від домішок та подальшому протруюванні. Протруювання здійснювали на протруювальній машині ПС-10. Для протруювання насіння використовували препарат Вінцит із нормою витрати 2 л/т насіння.

Після сівби проводили коткування кільчасто-шпоровими котками. Осінньо-зимовий догляд за посівами полягав у розкладанні отруйних принад під час з'явлення колоній гризунів (використовували воскові брикети препарату Смерть щурам №1). Боротьба із хворобами і збудниками шкідників не проводиться.

Після перезимівлі оцінка стану перезимівлі проводиться спеціалістами господарства, це здебільшого візуальна оцінка стану озимих.

Весняно-літній догляд полягає в обприскуванні посівів гербіцидами у фазі кущення культури. Використовували гербіциди Лінтур, Гроділ Максі. Також проводять боротьбу із збудниками хвороб та шкідниками використовуючи фунгіциди Імпакт, Тілт, інсектициди Актара, Карате Зеон.

Збирання озимої пшениці проводять прямим комбайнуванням за допомогою зернозбиральної техніки Claas Lexion 560.

Озимий ріпак - в господарстві вирощується на площі 110 га. Озимий ріпак розміщують в основному після озимої пшениці.

Передпосівний обробіток включає вирівнювання поверхні за допомогою комбінованих агрегатів "Компактор" на глибину 4-5 см. Ця операція проводиться після заходів обробітку відображених в розділі 2.3.

Система удобрення озимого ріпаку включає внесення фосфорних і калійних добрив під основний обробіток,а також 20 кг в д.р. NPK при сівбі культури. Навесні проводять перше підживлення азотними мінеральними добривами з вмістом сірки в дозі 35 кг в д.р., а на початку фази бутонізації - друге дозою N20.

Сівба проводиться кондиційним насінням, що щорічно закуповується господарством у відповідних організацій. ПП «Папуженц» вирощує ріпак німецьких гібридів Кронос, Артус. Сівба проводиться зерно-трав яною сівалкою фірми Chellenger. Осінньо-зимовий догляд полягає в захисті посівів від капустяних блішок, для цього застосовують інсектицид Карате Зеон із нормою втрати препарату 0,15л/га. В цей же період проводять захист посівів від гризунів відповідними препаратами.

Весняло - літній догляд полягає в захисті культури від хрестоцвітих блішок, квіткоїда, ріпакового трача, капустяної попелиці. Для цього застосовуються препарати Дециспрофі в нормі 0.04 кг/га, Карате Зеон в нормі 0,15 л/га. Захист культури від хвороб полягає в застосуванні фунгіциду Альєтт в нормі 1,2-1,5 кг/га, та застосовують гербіцид для боротьби із бур'янами.

Збирання проводять прямим комбайнуванням у фазі повної стиглості насіння до початку розтріскування стручків. Для цього господарство використовує комбайни фірми Сlaas.

Кукурудза - площа цієї культури становить 120 га. Попередниками кукурудзи є озимий ріпак та соняшник.

В рік проходження практики під дану культуру було внесено по 100 кг аміачної селітри незалежно від попередника. Добрива вносили в передпосівну культивацію. З осені також вноситься аміачна вода (500 л/га) за допомогою агрегату Віл Річ. Під основний обробіток вносяться фосфорні і калійні добрива.

Передпосівний обробіток полягав у ранньовесняномувирівнюванні поверхні поля зубовими боронами при настанні фізичної стиглості ґрунту. Передпосівна культивація проводиться за 2-3 години до сівби культури на глибину 5-6 см культиватором Віл Річ.

Господарство займається вирощування гібридів кукурудзи таких як ДК – 440, НК Термо, Селест, ДК 391, насіння, що закуповується повністю придатне до сівби і не потребує протруєння та доведення до необхідних посівних кондицій.

Сівба проводиться при настанні сталої темпера,тури ґрунту на глибині 10-12 см в 12-16°С. Сіють сівалками Gaspardo з шириною міжряддя 70 см. Глибина заробки насіння становить 4-5 см. Після сівби вноситься грунтовий досходовий гербіцид Екстрем, після чого посіви коткують кільчатошпоровими котками. Догляд за посівами полягає в проведенні оприскування гербіцидами в період 3-5 листочків. Збирання культури проводиться при настанні стиглості культури і вологості зерна нижчій 30%..

Соняшник - в господарстві вирощують на площі 277 га. Розміщують дану культуру переважно після кукурудзи на зерно.

В рік проходження практики під дану культуру було внесено по 100 кг аміачної селітри незалежно від попередника. Добрива вносили в передпосівну культивацію. Фосфорні і калійні добрива вносяться з осені під основний обробіток, а також аміачна вода – 300 л/га.

Передпосівний обробіток полягав у ранньовесняному вирівнюванні поверхні поля зубовими боронами при настанні фізичної стиглості грунту. Передпосівна культивація під посів соняшника проводилася па глибину заробки насіння і становила 5-6 см. У посушливі роки глибину передпосівної культивації збільшують до 7-8 см. Операцію проводять за допомогою культиватора Віл Річ за кілька годин до сівби соняшнику.

Господарство займається впрошування гібридів соняшнику таких як насіння, що закуповується повністю придатне до сівби і не потребує протруєння га доведення до необхідних посівних кондицій.

Сівба соняшника проводиться при температурі грунту на глибині 8-10 см 8-12°С. Сіють сівалками Gaspardo з шириною міжряддя 70 см. Глибина заробки насіння становить 5-6 см. Після сівби проводиться прикочування посівів кільчастошпоровими котками.

Догляд за посівами полягає у внесенні до сходових і після сходових гербіцидів, а також оприскування на протязі вегетації фунгіцидами і інсектицидами.

Збирання проводять після дозрівання кошиків соняшнику. У вологі роки для висушування насіння використовують десикацію відповідними препаратами.

Післязбиральна обробка полягає в очищенні насіння і його подальшого висушування до вологості 7-8% при якій його можна зберігати тривалий час.

Соя - займає в господарстві площу 366 га її вирощують після кукурудзи на зерно.

Система удобрення даної культури включає в себе внесення 100 кг нітроамофоски в передпосівну культивацію.

Передпосівний обробіток полягав у ранньовесняному вирівнюванні поверхні поля зубовими боронами нри настанні фізичної стиглості ґрунту, Наступний обробіток проводиться в період проростання насіння бур'янів. За допомогою культиваторів Horsh проводиться знищення бур'янів і одночасно обробіток ґрунту на глибину 5-6 см, Передпосівна культивація проводиться за кілька годин до сівби культури на глибину 5-6 см тим же агрегатом.

В господарстві вирощують сорти сої Господаренко, Устя.

Сівба проводиться при настанні сталої температури ґрунту на глибині 10-12 см в 12-16°С. Сіють зерновими сівалками СЗ-3,6 із шириною міжряддя 15 см. Глибина заробки насіння становить 4-5 см. Після сівби проводиться прикочування посівів кільчасто-шпоровими котками.

Догляд за посівами полягає у застосуванні гербіциду Раундап після сходів культури для знищення однодольних і деяких дводольних бур'янів. Норма витрати препарату становить 2,5 л/га.

Збирання культури проводять прямим комбайнуванням. Застосовують комбайни Cлавутич. Збирання починають за повної стиглості зерна сої, але до початку розтріскування бобів.

Післязбиральна обробка полягає в доочищенні сої при необхідності проводять досушування зерна культури.

 

 


КОРМОВИРОБНИЦТВО

 

В ПП «Папужинці» відсутня галузь тваринництва, а отже відповідно кормові культури також не вирощуються. Це дуже негативно впливає на стан грунтів при великій площі посівів соняшнику. Я вважаю що в ПП «Папужинці» можна було б запровадити кормову сівозміну, а вироблені корми (сіно, зелена маса тощо) реалізовувати населенню або господарствам які займаються тваринництвом. Наявність кормової сівозміни зменшила б навантаження технічними культурами і покращила б структуру грунту, оскільки кормова сівозміна вважається ґрунтозахисною.


НАСІННИЦТВО

 

Стан насінництва в господарстві знаходиться в доброму стані, загалом насінництво в господарстві знаходиться під керівництвом головного агронома. Господарство не є насіннєвим, тобто не має дозволу на вирощування і реалізацію насіння зернових культур. Вирощують насіння лише для власних потреб. Із зернових культур вирощують наступні сорти і гібриди:

Озимої пшениці вирощують сорти такі як Подолянка, Одеська 267, Крижинка, Українка одеська.

Озимого ріпаку вирощують німецькі гібриди Кронос, Артус.

Озимий ячмінь сортів. Восход (СЛП), Луран (П), Аполон (ЛП).

Соняшник гібриди фірми Сінгента НК Неома НК Конді. Соя сорту Романтика, Галина.

Кукурудзу гібридів НС 444, НС 414.

Власне насіння, заготовляють із таких культур як озима пшениця, озимий ячмінь, соя. Для решти культур проводиться закупівля насіння гібридів щорічно в насіннєвих організаціях.

Зрозуміло, що гібридне насіння змінють щорічно на нове, а от зернові і зернобобові культури вирощують насінням до першої репродукції репродукції.

Насіння зернових культур висівають на спеціально відведених полях. Аналіз сортових якостей проводиться при візуальному аналізі товарних посівів на наявність в них інших сортів. Посівні якості аналізуються при підготовці насіння до сівби. При цьому встановлюють схожість насіння в лабораторних умовах.

Для зберігання насіння в господарстві побудовано насіннєсховище, що вмішує в себе близько 100 тон зерна. Приміщення за допомогою відсіків поділено на кілька секцій в яких розміщують різні сорти культур, або ж різні культури. Завантаження даного сховища проводиться за допомогою елеваторної стрічки. На кожному сортові розміщують етикетку із зазначенням назви сорту та його репродукції.

Для того, щоб насінництво було в належному стані головний агроном веде журнал, де зберігається документація по сортах і гібридах, що надходять і вирощуються в господарстві. В даному журналі вказується звідки в господарство було надіслано насіння, документація на отримане насіння, вказується репродукція насіннєвого матеріалу.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)