АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: «Чарівний світ музики Сергія Прокоф’єва»

Читайте также:
  1. III. Тема: Стили руководства
  2. Банковская система: проблемы реформирования
  3. Банковская система: структура, функции Центрального банка и операции коммерческих банков.
  4. Валютная система:понятие, элементы, виды
  5. Денежная система: понятие, элементы, типы, особенности современных денежных систем.
  6. Денежная система: понятие, элементы, типы.
  7. Документна комунікаційна система: поняття, основні підсистеми, модель комунікаційного процесу
  8. Економічна інформація та економічна інформатика. Інформаційна система: структура, склад та компоненти системи.
  9. ЗАДАНИЕ N 1 Тема: Сечения
  10. ЗАДАНИЕ N 31 Тема: Классификация плоских и пространственных кривых
  11. Занятие № 2. Тема: Эритроциты. Строение и функции эритроцита. Методы исследования красной крови.
  12. Мировая валютная система: черты и основные элементы.

(старша група)

Програмовий зміст: формує духовний світ дошкільників через сприйняття яскравих прикладів музичних творів композиторів-класиків.

Мета: надавати дітям можливість слухати досконалі за формою, доступні для розуміння сольні та оркестрові твори;

Обладнання та матеріали: магнітофон, телевізор, ілюстрації до музичних творів, барабани, бубни, кастаньєти, атрибутика для солдатиків,

Репертуар: твориС.Прокоф’єва «Вечір», «Марш», «Похід коників», «Казочка»

Хід заняття:

(під супровід одного з твору С.Прокоф’єва до залу заходять діти, і розглядаючи свої власні малюнки, що на стінах, сідають на стільчики)

Муз керівник: Ми з вами знаємо багато казок, де є добрі чарівники, які приносять щастя, і недобрі, які намагаються чинити зло, але завжди бувають переможені, бо добро має вищу силу. Та чарівники зустрічаються не тільки у казках. Є вони й у житті. Серед звичайних людей вони живуть, працюють і дарують їм справжні дива своєї творчості. Щойно ви почули чудові звуки. Чи це не диво? Музику здавна називають чарівним мистецтвом, а композиторів, які її створюють – чарівниками.

Ось до одного такого доброго чарівника ми прийшли сьогодні у гості. Ім’я його вам добре відоме, і ви, мабуть, його вже впізнали на портреті. Це

композитор Сергій Сергійович Прокоф’єв, чиї музичні твори знають і люблять дорослі й діти усього світу.

Ось послухайте чудові вірші поета Т.Г.Шевченка:

…Дивлюся – аж світає, край неба палає,

Соловейко в темнім гаї сонце зустрічає.

Тихесенький вітер віє, степи, лани мріють;

Між ярами над ставами верби зеленіють.

Це – про нашу Україну. На її, такій прекрасній землі – у селі з гарною назвою Сонцівка народився і виріс С.С.Прокоф’єв. У дитинстві, як і ви, діти, весело бігав по травичці, милувався деревами й квітами, бавився цікавими іграшками. Були у нього ведмедик Мишко і велика гумова лялька Пан, яку Сергійко брав із собою у поїздки, бо не хотів з нею надовго розлучатися. А ще хлопчик дуже любив музику і пісні. Мати, Марія Григорівна, багато грала йому на роялі, а коли Сергійкові виповнилось сім років, - розпочала з ним серйозні заняття музикою. Хлопчик не просто виявився здібним учнем, а й сам почав складати маленькі твори. У вісім років він навіть написав свою першу оперу «Велетень». А коли виріс і став всесвітньовідомим композитором, написав багато п’єс, опер та балетів для дорослих і дітей.

Давайте ми з вами помандруємо у чарівний світ музики Прокоф’єва. Деякі його твори ви вже слухали, і напевне полюбилися вони вам.

Звучить п’єса «Дощ і райдуга»

Муз керівник. Діти, ви впізнали музику? (називають). А що ви можете сказати про цю музику, яка вона? (ніжна, світла, емоційна). Літній дощ і райдуга після нього завжди приносить радість, бадьорить, радує око. Уявіть собі, як теплої сонячної днини зненацька пішов теплий рясний дощик а після нього одразу вийшло сонечко. Райдуга встане над землею неодмінно. І тоді всі дорослі і діти помічають цю красу, посміхаються. Діткам одразу захочеться погратись. А в яку гру ви хочете пограти зараз?

П роводиться гра за вибором вихователя.

Муз керівник. Наша музична подорож триває. Погляньте уважно на ось ці музичні інструменти (бубон, барабан, кастаньєти). У якій музичній п’єсі Прокоф’єва звучать ці інструменти? (Можливо діти назвуть «Марш») Давайте зараз послухаємо цей музичний твір, і пофантазуємо, що ми потрапили на святковий парад.

Фрагмент «Маршу»

Муз керівник. Давайте пограємо в олов’яних солдатиків. Одні діти зображуватимуть військовий оркестр, інші – крокуватимуть під музику, як сміливі, вправні солдатики.

Звучить «Марш».

Проводиться гра-танок у супроводі шумового оркестру.

Муз керівник. А тепер, коли ми бадьоро пройшлися святковими вулицями міста, можна трохи і відпочити. Чарівні звуки ведуть нас у…

Звучить «Казочка»

Муз керівник. Яка ніжна і мила мелодія!

Дітям пропонується придумати за п’єсою Прокоф’єва «Казочка» свою казку.

Муз керівник. У дитинстві С.Прокоф’єв дуже любив казки. І коли став дорослим часто й охоче звертався до них у своїй творчості. Він написав музику до казкових балетів «Попелюшка», «Кам’яна квітка», оперу «Любов до трьох апельсинів». Діти всього світу знають і люблять симфонічну казку Прокоф’єва «Петя і Вовк». Вони не просто з інтересом слухають, а й так само, як ми з вами, знайомляться з основними інструментами симфонічного оркестру. Давайте пригадаємо героїв казки та інструментів, які їх зображають.

На столі заздалегідь розкладені картинки із зображенням музичних інструментів. Ведуча називає героїв казки, а діти показують, які інструменти озвучують кожний образ. (Пташку – флейта, Кішку – кларнет, Качку – гобой, Дідуся – фагот, Вовка – три валторни, Петю – струнний ансамбль: скрипки,

віолончелі, контрабаси. Постріли мисливців зображені литаврами та великим барабаном.)

Муз керівник. Ми послухаємо казку «Петя і Вовк» (у грамзапису) і подивимось її у відеозапису.

Під звучання музики триває показ казки.

Муз керівник. Ось і закінчується наша цікава подорож у чарівний світ музики С.Прокоф’єва. Час повертатися додому, до наших щоденних справ. А проводжатиме нас ще один музичний твір «Похід коників».

Під музику діти встають і повільно виходять із музичної зали.

Заняття 5

Тема: «Дитячий альбом П. І. Чайковського»

(старша група)

Програмовий зміст: формує навички колективної

діяльності дітей під час заняття

Мета: виявити образотворчі і виразні можливості

музики через сприйняття музичних творів,

музикування, ігрові прийоми, театралізацію,

вокальне виконання;.

Обладнання та матеріали: проектор (ноутбук), телевізор, магнітофон, кладно о, металофони, портрет П. І. Чайковського, альбомні листки, кольорові олівці, картки для дидактичної гри «Різнокольорова музика»

Репертуар: п’єси з «Дитячого альбому» П. І. Чайковського: «Гра в коники», «Марш дерев’яних солдатів», «Баба Яга», «Солодкі мрії»

Хід заняття:

Музичний керівник: Діти! Пропоную вам сьогодні провести незвичне – казкове заняття. Ви згодні? (відповіді датей)

Слайд 1 Педагог показує портрет П. І. Чайковського.

М. к.: Хто це? Яка його професія? (відповіді дітей)

П. Чайковський дуже любив і розумів дітей. Одного разу він вирішив зробити всім хлопчикам і дівчаткам подарунок. Не звичайний – цілий музичний світ, де співає на всі голоси природа, де живуть казкові герої, де панують любов і добро. Композитор написав 24 маленькі п’єси для фортепіано і назвав збірку “Дитячий альбом” (показати альбом). Відкриємо одну з сторінок.

Слайд 2

Ми перенесемося з вами в давні-давні часи, коли не було ні електрики, ні комп’ютера, ні телевізора. Люди їздили не в машинах, не в метро, а в каретах. Дівчаткам так само, як і зараз дарували гарні ляльки, а хлопчики грали не з машинками, а з дерев’яними конячками.

Слайд 3 Звучить № 4 з альбому «Гра в коники»

М. к.: Ось так П. Чайковський зобразив портрет іграшкових коників засобами музики. А ми з вами зараз пограємо в гру, яка теж називається «Коник».

Гра 1 (з маракасами) Гра 2 (з металофонами)

М. к.: Я загадаю вам загадку:

Они в коробочке лежат, но если их достать,

Построятся за рядом ряд, пойдут маршировать!

И каждый с новеньким ружьем, похожи, словно братики,

Кто скажет, как мы их зовем? (деревянные солдатики)

Слайд 4

Звучить № 5 з альбому «Марш дерев’яних солдатиків»

Слайди 5-6

М. к.: Давайте згадаємо, як ходять дерев’яні солдатики, встанемо разом і помаршируємо.

Слайди 7-8-9 Завдання ускладнюється, з показом ілюстрацій

М. к.: Діти, чи полюбляєте ви казки? Яких героїв з казок ви знаєте? (відповіді дітей).

 

П. Чайковський писав музику до казкових героїв. Пропоную вам подивитись мультик, який називається «Баба Яга».

Перегляд мультика

Слайд 10

М. к.: Вам сподобалось? А скажіть, музика до мультика була однаковою чи різною? Чому ви так вважаєте? (відповіді дітей) Отже, можна сказати, що музика цієї п’єси, як і мультик РІЗНОКОЛЬОРОВА! Тому вам пропоную пограти в гру.

Гра з картками

М. к.: Тихо, тихо сядем рядом – входит кладн в наш дом

В удивительном наряде, разноцветном, голубом.

И раздвинутся вдруг стены, Вся земля видна во круг

Пляшут волны речки пенной, Чутко дремлют лес и луг.

В даль бегут кладн тропки, Тают в дымке голубой,

Это кладн торопит И зовет нас за собой…

(К. Ибряев)

М. к.: На останок, ми з вами послухаємо ліричну, співучу музику з «Дитячого альбому», яка називається «Солодка мрія».

Ви вмієте мріяти? Давайте зараз помріємо разом про щось приємне, красиве, хороше і в цьому нам допоможе музика. Сидіть спокійно і що-небудь собі уявляйте, можна слухати, закривши очі.

Слайд 11 Звучить № 21 з альбому «Солодка мрія»

М. к.: А тепер я хочу почути, про що ви мріяли (відповіді дітей).

Молодці!

М. к.: Ну ось, діти, наше казкове заняття підходить до кінця. Чию ж музику ми з вами сьогодні слухали? Яка музика у П. І. Чайковського? (красива, дивовижна, чарівна, казкова). Звичайно, чарівна! Тому, що слухаючи її, ми можемо уявити собі різні музичні образи і навіть помріяти. Яка музична

картинка з «Дитячого альбому» вам найбільше сподобалася? Чим вона вам запам’яталася? (відповіді дітей)

А тепер вам завдання. Намалюйте ту музику, яка вам найбільше сподобалася і запам’яталася, а я постараюся відгадати, яку п’єсу П. І. Чайковського ви намалювали. Домовилися?

На цьому наша бесіда про творчість великого композитора П. І. Чайковського закінчена, до зустрічі на слідуючому занятті!

Заключна пісня

Перспективний план домінантних занять


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)