АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Конкретні методики психологічного дослідження

Читайте также:
  1. III. Mix-методики.
  2. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  3. III. Ценности практической методики. Методы исследования.
  4. VІ. Кількісні методики
  5. Активизирующие профориентационные методики
  6. АНАЛІЗ ТА УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ
  7. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  8. Анкета дослідження проблем студентської сім’ї.
  9. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  10. АНТРОПОМЕТРИЯ , МЕТОДИКИ ИЗМЕРЕНИЯ ТЕМПЕРАТУРЫ ТЕЛА , АРТЕРИАЛЬНОГО ДАВЛЕНИЯ , ЧАСТОТЫ СЕРДЕЧНЫХ СОКРАЩЕНИЙ , ЧАСТОТЫ ДЫХАНИЯ
  11. Блок 3. ГЕОГРАФІЯ НОВОГО ЧАСУ. СУЧАСНІ ГЕОГРАФІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
  12. Блок 8-4. ГЕОГРАФІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ДО ПОЧАТКУ XX СТ.


Поняття "Метод психологічного дослідження" може бути спожите і в значенні спеціальної методики вирішення конкретної наукової психологічної проблеми. У цих конкретних методиках, зрозуміло, реалізуються методологічні принципи і виявляються загальні не лише для даної проблеми, але і для багатьох інших способи пізнання. Проте специфіка конкретних методик визначається перш за все характером того наукового завдання, яке вирішується з їх допомогою. Арсенал конкретних психологічних методик, використовуваних сучасною психологією, надзвичайно великий. Форми, які вони приймають, також вельми всілякі і визначаються своєрідністю області психології і проблеми, яка зажадала даного прийому вивчення, тобто конкретної методики.

 

Дослідження розпадається, як правило, на чотири основні етапи.

Перший етап - підготовчий. В ході його різними засобами вивчають матеріал, збирають попередні відомості (використовують спостереження під час учбових занять і трудової діяльності, в побуті, в ході навмисний організованих бесід, інколи застосовують анкету із спеціально підібраними питаннями, виявляють біографічні дані збирають анамнез, тобто описують умови, передуючі виникненню досліджуваного факту, і т. п.).

У даному дослідженні спостерігали стійкість уваги (тобто виконання заданої дії без явних помилок і відвернень) у нормальних дітей і дітей з природженими недоліками в роботі мозку, що виучувалися в допоміжних школах. Ці спостереження вироблялися в різній обстановці і супроводилися збором додаткових відомостей. Як правило, в результаті підготовчого етапу дослідник починає орієнтуватися в матеріалі, встановлює необхідні контакти з випробовуваним, а головне, у експериментатора починає складатися гіпотеза про єство психологічних фактів, що вивчаються, яке має бути перевірена і підтверджена в ході подальшого вивчення. У даному дослідженні такою гіпотезою з'явилося припущення про те, що стійкість уваги у нормальних дітей і розумово відсталих дітей розрізняється не стільки кількісно, скільки якісно.

 

Другий етап - власне експериментальний - реалізує конкретну методику дослідження і, у свою чергу, розпадається на ряд ланок, що послідовно включаються, - експериментальних серій.

Третій етап дослідження - кількісна обробка даних дослідження. Він передбачає вживання математичного апарату психології - використання різних статистичних прийомів і вживання основних положень теорії вірогідності, яка дає можливість судити про достовірність отримуваних виводів, підтверджуючих спочатку висунуту гіпотезу.

Четвертий етап дослідження - інтерпретація отриманих даних, їх тлумачення на основі психологічної теорії, остаточне з'ясування правильності або помилковості гіпотези. Спостереження, аналіз продуктів діяльності, бесіди, з'ясування анамнестичних даних, експеримент, математична обробка результатів його, виводи і їх інтерпретація - все це органічно включається в хід дослідження.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)