АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Варіанти контрольних робіт з адміністративного права

Читайте также:
  1. I. Значение владения движимыми вещами (бумагами на предъявителя и правами требования как вещами)
  2. I. Общее понятие о вещных правах на чужую вещь
  3. I. Права угодий в чужих имениях и общее понятие о сервитутах
  4. II. Общее понятие об ограничениях права собственности
  5. II. Права и обязанности Нанимателя
  6. II. Права и обязанности Сторон
  7. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося
  8. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося
  9. II. Способы приобретения права собственности на движимые вещи
  10. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  11. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  12. III. Залог (заклад) движимости, ипотека движимости и залог права

Варіант 1.

1. Адміністративне право як галузь права: поняття та предмет правового регулювання.

2. Адміністративно-правовий статус державних службовців.

3. Громадянин Російської Федерації А. 22 січня 2012 р. прибув в Україну строком на 3 місяці до свого сина, який мешкає в м. Харкові, а 10 травня 2012 р. гр. А. був притягнутий до адміністративної відповідальності за ст. 203 КУпАП. Через місяць Головне управління Державної міграційної служби України у Харківській обл. винесло рішення про примусове повернення А. до батьківщини впродовж 30-ти днів. Однак А. не виконав дане рішення, мотивуючи це відсутністю коштів для придбання квитка.

Які примусові заходи можуть бути застосовані до А.? Посилаючись на нормативні приписи, визначте порядок їх застосування?

 

Варіант 2.

1. Метод адміністративно-правового регулювання.

2. Поняття та види форм реалізації державної виконавчої влади.

3. Громадянин Н., який учинив дрібне хуліганство, був затриманий працівником міліції за допомогою співробітника митної служби, який проходив поряд. Працівник міліції вдягнув на нього наручники та наніс йому удар гумовою палицею за те, що той відмовився сідати в патрульну машину.

Визначте правомірність дії працівника міліції. Якщо ви дійдете висновку, що вони неправомірні, складіть проект скарги. Що б змінилось у ситуації за умови, що палицю й наручники застосував співробітник митної служби?

Варіант 3.

1. Принципи адміністративного права.

2. Поняття та види методів реалізації державної виконавчої влади.

3. Громадянин В. вирішив придбати у А. автомобіль. Останній зняв з обліку автомобіль у ДАІ, після чого було укладено договір купівлі-продажу. В. звернувся до ДАІ з проханням поставити автомобіль на облік і додав до заяви всі необхідні документи. Прохання В. було задоволено. Які правові відносини виникли в даному випадку? Чи належать вони до відносин, що становлять предмет адміністративного права? Обґрунтуйте свою відповідь, визначивши ознаки цих відносин.

 

 

Варіант 4.

1. Джерела адміністративного права.

2. Поняття, основні риси та законодавчі основи адміністративної відповідальності.

3. Журналіст газети "Місцеві новини" Р. звернувся до прокурора району із запитом про ознайомлення з офіційними документами щодо розслідування справи відносно лікаря міської лікарні про несумлінне виконання ним своїх професійних обов' язків. Журналіст вимагав надати йому відомості про особу лікаря, місце його роботи та проживання, пацієнтів, а також оперативних і слідчих дій, які були проведені по справі. Прокурор району в 15-денний термін повідомив Р., що запит підлягає задоволенню тільки в частині надання інформації про особу лікаря. Стосовно іншої інформації, то доступ сторонніх осіб до відомостей, які є таємницею слідства, чинним законодавством заборонено. Р. вважав, що такою відмовою порушено його права, передбачені Законом України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні".

Чи порушено у даній ситуації права Р.? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.

Варіант 5.

1. Поняття, особливості та види адміністративно-правових норм.

2. Поняття адміністративного правопорушення, його склад.

3. Громадянина А. було призначено начальником управління економіки обласної державної адміністрації. Через місяць розпорядженням голови обласної державної адміністрації А. було звільнено із займаної посади, оскільки з' ясувалось, що він є двоюрідним братом свого заступника.

Чи законно звільнено А.? Розберіться у даній ситуації.

Варіант 6.

1. Адміністративне право як галузь права, як наука та навчальна дисципліна.

2. Система та види адміністративних стягнень.

3. Інспектор державної пожежної охорони проводив перевірку дотримання правил пожежної безпеки у супермаркеті ТОВ "Сніг" і виявив низку порушень. Зокрема, недотримання вимог щодо обладнання торговельного залу, а також відсутність запасного виходу створило загрозу виникнення пожежі та перешкоджатиме евакуації людей. За результатами перевірки директорові ТОВ "Сніг" було направлено припис про усунення виявлених порушень, а також припинено роботу супермаркету. Директор звернувся зі скаргою до прокурора району. На його думку, слід встановити винуватих у недотриманні правил протипожежної безпеки й притягнути їх до відповідальності, а не створювати умови, за яких юридична особа несе збитки. Дайте мотивовану відповідь на скаргу. Охарактеризуйте заходи адміністративного примусу, які були застосовані в даній ситуації.

Варіант 7.

1. Поняття та основні риси адміністративно-правових відносин, їх класифікація.

2. Загальні правила та строки притягнення до адміністративної відповідальності.

3. Відносно Ф., який відбув покарання у виді позбавлення волі, було встановлено адміністративний нагляд, Ф. проживав у кімнаті приватного будинку, яку наймав у його власника - Т. Коли до помешкання Ф. завітав дільничний інспектор, Ф. відмовився його впусками, мотивуючи це тим, що на такі дії необхідно отримати згоду власника будинку. Чи може працівник міліції застосовувати примус у даній ситуації? Якщо так, то які примусові заходи можуть бути застосовані? Що буде підставою для їх застосування?

Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.

Варіант 8.

1. Поняття та коло суб’єктів адміністративного права.

2. Поняття й види адміністративно-правових режимів.

3. Без дозволу компетентних органів С. побудував біля будинку гараж. За самовільне будівництво адміністративна комісія наклала на нього штраф і винесла рішення про знесення гаражу.

Яка юридична природа заходів, застосованих до С?

Варіант 9.

1. Основи адміністративно-правового статусу індивідуальних суб’єктів адміністративного права.

2. Дисциплінарна відповідальність державних службовців.

3. За рішенням державного інспектора рибоохорони П. було притягнено до адміністративної відповідальності за порушення правил рибальства. У постанові про накладення адміністративного стягнення зафіксовано, що П. незаконним способом, використовуючи сітку, ловив рибу у ставку, орендованому ТОВ "Світанок". Через 15 днів прокурор опротестував дану постанову. У протесті зазначено, що П. повинен відповідати за дрібне викрадення чужого майна. Порівняйте склади правопорушень, про які йдеться у завданні, та висловіть свою точку зору щодо обґрунтованості позиції прокурора.

Варіант 10.

1. Органи державної виконавчої влади як суб’єкти адміністративного права.

2. Провадження в справах про адміністративні правопорушення.

3. Сімнадцятирічний С. та дванадцятирічний К., які їхали в трамваї разом зі своїм батьком, не заплатили за проїзд. Факт безквиткового проїзду виявив контролер комунального підприємства "Міськелектротраспорт" і запропонував С. та К. сплатити штраф на місці вчинення правопорушення. Вони зробити це, посилаючись на те, що не мають грошей і взагалі не можуть нести відповідальності, адже не досягли віку, з якого вона настає. Проаналізуйте ситуацію та визначте, хто у даному випадку має нести відповідальність. З якого віку настає адміністративна відповідальність? Які особливості притягнення до адміністративної відповідальності неповнолітніх осіб?

 

Варіант 11.

1. Особливості адміністративної правосуб’єктності Президента України.

2. Контроль і нагляд в сфері реалізації державної виконавчої влади.

3. Громадянин І. звернувся із клопотанням про зміну імені до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем постійного проживання. При зверненні І. пред'явив свій паспорт та квитанцію про сплату державного мита. Через чотири місяці від дати звернення І. отримав листа за підписом керівника відділу реєстрації актів цивільного стану, в якому повідомлялося, що заявлене клопотання не розглядалося, оскільки втрачено запис про народження заявника.

Зробіть юридичний аналіз ситуації. Чи порушив у даному випадку представник влади закон? Назвіть та охарактеризуйте стадії провадження з реєстрації зміни імені.

Варіант 12.

1. Адміністративно-правовий статус об'єднань громадян як суб’єктів адміністративного права.

2. Адміністративний процес: зміст та загальні риси.

3. Сімнадцятирічний Ф. надіслав до виконавчого комітету міської ради листа, в якому просив зареєструвати його як підприємця. До свого звернення Ф. додав: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця; копію довідки про включення заявника до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків та інших обов'язкових платежів; документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця; нотаріально посвідчену письмову згоду батьків на зайняття Ф. підприємницькою діяльністю. У проведенні державної реєстрації Ф. було відмовлено. В листі за підписом міського голови зазначалося, що Ф. не може бути зареєстрований як підприємець, оскільки на момент звернення із відповідним проханням він не досяг повноліття. Дайте юридичний аналіз ситуації. Хто уповноважений вирішувати питання про реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності? Як у даному випадку вправі діяти Ф.?

 

Варіант 13

1. Адміністративно-правовий статус державних службовців.

2.Адміністративне право як галузь права: поняття та предмет правового регулювання.

3. Громадянин Російської Федерації А. 22 січня 2012 р. прибув в Україну строком на 3 місяці до свого сина, який мешкає в м. Харкові, а 10 травня 2012 р. гр. А. був притягнутий до адміністративної відповідальності за ст. 203 КУпАП. Через місяць Головне управління Державної міграційної служби України у Харківській обл. винесло рішення про примусове повернення А. до батьківщини впродовж 30-ти днів. Однак А. не виконав дане рішення, мотивуючи це відсутністю коштів для придбання квитка.

Які примусові заходи можуть бути застосовані до А.? Посилаючись на нормативні приписи, визначте порядок їх застосування?

Варіант 14

1.Поняття та види форм реалізації державної виконавчої влади.

2.Метод адміністративно-правового регулювання.

3.Громадянин Н., який учинив дрібне хуліганство, був затриманий працівником міліції за допомогою співробітника митної служби, який проходив поряд. Працівник міліції вдягнув на нього наручники та наніс йому удар гумовою палицею за те, що той відмовився сідати в патрульну машину.

Визначте правомірність дії працівника міліції. Якщо ви дійдете висновку, що вони неправомірні, складіть проект скарги. Що б змінилось у ситуації за умови, що палицю й наручники застосував співробітник митної служби?

Варіант 15.

1. Поняття та види методів реалізації державної виконавчої влади.

2. Принципи адміністративного права

3. Громадянин В. вирішив придбати у А. автомобіль. Останній зняв з обліку автомобіль у ДАІ, після чого було укладено договір купівлі-продажу. В. звернувся до ДАІ з проханням поставити автомобіль на облік і додав до заяви всі необхідні документи. Прохання В. було задоволено. Які правові відносини виникли в даному випадку? Чи належать вони до відносин, що становлять предмет адміністративного права? Обґрунтуйте свою відповідь, визначивши ознаки цих відносин.

 

Варіант 16

 

1. Поняття, основні риси та законодавчі основи адміністративної відповідальності.

2. Джерела адміністративного права

3. Журналіст газети "Місцеві новини" Р. звернувся до прокурора району із запитом про ознайомлення з офіційними документами щодо розслідування справи відносно лікаря міської лікарні про несумлінне виконання ним своїх професійних обов' язків. Журналіст вимагав надати йому відомості про особу лікаря, місце його роботи та проживання, пацієнтів, а також оперативних і слідчих дій, які були проведені по справі. Прокурор району в 15-денний термін повідомив Р., що запит підлягає задоволенню тільки в частині надання інформації про особу лікаря. Стосовно іншої інформації, то доступ сторонніх осіб до відомостей, які є таємницею слідства, чинним законодавством заборонено. Р. вважав, що такою відмовою порушено його права, передбачені Законом України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні".

Чи порушено у даній ситуації права Р.? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.

Варіант 17

 

1. Поняття адміністративного правопорушення, його склад.

2. Поняття, особливості та види адміністративно-правових норм.

3. Громадянина А. було призначено начальником управління економіки обласної державної адміністрації. Через місяць розпорядженням голови обласної державної адміністрації А. було звільнено із займаної посади, оскільки з' ясувалось, що він є двоюрідним братом свого заступника.

Чи законно звільнено А.? Розберіться у даній ситуації.

Варіант 18.

1. Система та види адміністративних стягнень.

2. Адміністративне право як галузь права, як наука та навчальна дисципліна.

3. Інспектор державної пожежної охорони проводив перевірку дотримання правил пожежної безпеки у супермаркеті ТОВ "Сніг" і виявив низку порушень. Зокрема, недотримання вимог щодо обладнання торговельного залу, а також відсутність запасного виходу створило загрозу виникнення пожежі та перешкоджатиме евакуації людей. За результатами перевірки директорові ТОВ "Сніг" було направлено припис про усунення виявлених порушень, а також припинено роботу супермаркету. Директор звернувся зі скаргою до прокурора району. На його думку, слід встановити винуватих у недотриманні правил протипожежної безпеки й притягнути їх до відповідальності, а не створювати умови, за яких юридична особа несе збитки. Дайте мотивовану відповідь на скаргу. Охарактеризуйте заходи адміністративного примусу, які були застосовані в даній ситуації.

 

Варіант 19.

 

1. Загальні правила та строки притягнення до адміністративної відповідальності.

2. Поняття та основні риси адміністративно-правових відносин, їх класифікація.

3. Відносно Ф., який відбув покарання у виді позбавлення волі, було встановлено адміністративний нагляд, Ф. проживав у кімнаті приватного будинку, яку наймав у його власника - Т. Коли до помешкання Ф. завітав дільничний інспектор, Ф. відмовився його впусками, мотивуючи це тим, що на такі дії необхідно отримати згоду власника будинку. Чи може працівник міліції застосовувати примус у даній ситуації? Якщо так, то які примусові заходи можуть бути застосовані? Що буде підставою для їх застосування?

Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.

 

Варіант 20.

 

1.Поняття й види адміністративно-правових режимів.

2. Поняття та коло суб’єктів адміністративного права.

3. Без дозволу компетентних органів С. побудував біля будинку гараж. За самовільне будівництво адміністративна комісія наклала на нього штраф і винесла рішення про знесення гаражу.

Яка юридична природа заходів, застосованих до С?

Варіант 21.

1. Дисциплінарна відповідальність державних службовців.

2. Основи адміністративно-правового статусу індивідуальних суб’єктів адміністративного права.

3. За рішенням державного інспектора рибоохорони П. було притягнено до адміністративної відповідальності за порушення правил рибальства. У постанові про накладення адміністративного стягнення зафіксовано, що П. незаконним способом, використовуючи сітку, ловив рибу у ставку, орендованому ТОВ "Світанок". Через 15 днів прокурор опротестував дану постанову. У протесті зазначено, що П. повинен відповідати за дрібне викрадення чужого майна. Порівняйте склади правопорушень, про які йдеться у завданні, та висловіть свою точку зору щодо обґрунтованості позиції прокурора.

Варіант 22.

1. Провадження в справах про адміністративні правопорушення.

2. Органи державної виконавчої влади як суб’єкти адміністративного права.

 

3. Сімнадцятирічний С. та дванадцятирічний К., які їхали в трамваї разом зі своїм батьком, не заплатили за проїзд. Факт безквиткового проїзду виявив контролер комунального підприємства "Міськелектротраспорт" і запропонував С. та К. сплатити штраф на місці вчинення правопорушення. Вони зробити це, посилаючись на те, що не мають грошей і взагалі не можуть нести відповідальності, адже не досягли віку, з якого вона настає. Проаналізуйте ситуацію та визначте, хто у даному випадку має нести відповідальність. З якого віку настає адміністративна відповідальність? Які особливості притягнення до адміністративної відповідальності неповнолітніх осіб?

 

Варіант 23.

 

1. Контроль і нагляд в сфері реалізації державної виконавчої влади.

2. Особливості адміністративної правосуб’єктності Президента України.

3. Громадянин І. звернувся із клопотанням про зміну імені до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем постійного проживання. При зверненні І. пред'явив свій паспорт та квитанцію про сплату державного мита. Через чотири місяці від дати звернення І. отримав листа за підписом керівника відділу реєстрації актів цивільного стану, в якому повідомлялося, що заявлене клопотання не розглядалося, оскільки втрачено запис про народження заявника.

Зробіть юридичний аналіз ситуації. Чи порушив у даному випадку представник влади закон? Назвіть та охарактеризуйте стадії провадження з реєстрації зміни імені.

Варіант 24.

 

1. Адміністративний процес: зміст та загальні риси.

2. Адміністративно-правовий статус об'єднань громадян як суб’єктів адміністративного права.

3. Сімнадцятирічний Ф. надіслав до виконавчого комітету міської ради листа, в якому просив зареєструвати його як підприємця. До свого звернення Ф. додав: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця; копію довідки про включення заявника до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків та інших обов'язкових платежів; документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця; нотаріально посвідчену письмову згоду батьків на зайняття Ф. підприємницькою діяльністю. У проведенні державної реєстрації Ф. було відмовлено. В листі за підписом міського голови зазначалося, що Ф. не може бути зареєстрований як підприємець, оскільки на момент звернення із відповідним проханням він не досяг повноліття. Дайте юридичний аналіз ситуації. Хто уповноважений вирішувати питання про реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності? Як у даному випадку вправі діяти Ф.?

Варіант 25

1. Адміністративне право як галузь права: поняття та предмет правового регулювання.

2. Адміністративно-правовий статус державних службовців.

3. Інспектор державної пожежної охорони проводив перевірку дотримання правил пожежної безпеки у супермаркеті ТОВ "Сніг" і виявив низку порушень. Зокрема, недотримання вимог щодо обладнання торговельного залу, а також відсутність запасного виходу створило загрозу виникнення пожежі та перешкоджатиме евакуації людей. За результатами перевірки директорові ТОВ "Сніг" було направлено припис про усунення виявлених порушень, а також припинено роботу супермаркету. Директор звернувся зі скаргою до прокурора району. На його думку, слід встановити винуватих у недотриманні правил протипожежної безпеки й притягнути їх до відповідальності, а не створювати умови, за яких юридична особа несе збитки. Дайте мотивовану відповідь на скаргу. Охарактеризуйте заходи адміністративного примусу, які були застосовані в даній ситуації.

 

Варіант 26

 

1. Адміністративне право як галузь права, як наука та навчальна дисципліна.

2. Система та види адміністративних стягнень.

3. Громадянина А. було призначено начальником управління економіки обласної державної адміністрації. Через місяць розпорядженням голови обласної державної адміністрації А. було звільнено із займаної посади, оскільки з' ясувалось, що він є двоюрідним братом свого заступника.

Чи законно звільнено А.? Розберіться у даній ситуації.

Варіант 27

 

1. Поняття, особливості та види адміністративно-правових норм.

2. Поняття адміністративного правопорушення, його склад.

3. Журналіст газети "Місцеві новини" Р. звернувся до прокурора району із запитом про ознайомлення з офіційними документами щодо розслідування справи відносно лікаря міської лікарні про несумлінне виконання ним своїх професійних обов' язків. Журналіст вимагав надати йому відомості про особу лікаря, місце його роботи та проживання, пацієнтів, а також оперативних і слідчих дій, які були проведені по справі. Прокурор району в 15-денний термін повідомив Р., що запит підлягає задоволенню тільки в частині надання інформації про особу лікаря. Стосовно іншої інформації, то доступ сторонніх осіб до відомостей, які є таємницею слідства, чинним законодавством заборонено. Р. вважав, що такою відмовою порушено його права, передбачені Законом України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні".

Чи порушено у даній ситуації права Р.? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.

Варіант 28

 

1. Джерела адміністративного права.

2. Поняття, основні риси та законодавчі основи адміністративної відповідальності.

3. Громадянин В. вирішив придбати у А. автомобіль. Останній зняв з обліку автомобіль у ДАІ, після чого було укладено договір купівлі-продажу. В. звернувся до ДАІ з проханням поставити автомобіль на облік і додав до заяви всі необхідні документи. Прохання В. було задоволено. Які правові відносини виникли в даному випадку? Чи належать вони до відносин, що становлять предмет адміністративного права? Обґрунтуйте свою відповідь, визначивши ознаки цих відносин.

 

Варіант 29

 

1. Принципи адміністративного права.

2. Поняття та види методів реалізації державної виконавчої влади.

3. Громадянин Н., який учинив дрібне хуліганство, був затриманий працівником міліції за допомогою співробітника митної служби, який проходив поряд. Працівник міліції вдягнув на нього наручники та наніс йому удар гумовою палицею за те, що той відмовився сідати в патрульну машину.

Визначте правомірність дії працівника міліції. Якщо ви дійдете висновку, що вони неправомірні, складіть проект скарги. Що б змінилось у ситуації за умови, що палицю й наручники застосував співробітник митної служби?

 

Варіант 30

 

1. Метод адміністративно-правового регулювання.

2. Поняття та види форм реалізації державної виконавчої влади.

3. Відносно Ф., який відбув покарання у виді позбавлення волі, було встановлено адміністративний нагляд, Ф. проживав у кімнаті приватного будинку, яку наймав у його власника - Т. Коли до помешкання Ф. завітав дільничний інспектор, Ф. відмовився його впусками, мотивуючи це тим, що на такі дії необхідно отримати згоду власника будинку. Чи може працівник міліції застосовувати примус у даній ситуації? Якщо так, то які примусові заходи можуть бути застосовані? Що буде підставою для їх застосування?

Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.

 

4.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.016 сек.)