АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дія на організм і токсичність

Читайте также:
  1. Аммоніфіцірующіе мікроорганізми
  2. Біохімічні зміни в організмі під впливом фізичних вправ.
  3. Введення в організм білкових гідролізатів, жирових емульсій
  4. Вкажіть на локалізацію личинок стронгілят в організмі коней.
  5. Вплив алкоголю на організм людини
  6. Вплив алкоголю на організм під час дії стресу
  7. Дихання мікроорганізмів (біологічне окислення). Основні типи біологічного окиснення — аеробний та анаеробний. Проміжні типи дихання.
  8. Завдання 3. Визначення гнилісних мікроорганізмів.
  9. Нормальна мікрофлора організму людини
  10. Основні принципи класифікації мікроорганізмів. Особливості будови бактерій, спірохет, рикетсій, актиноміцет, грибів, вірусів.
  11. Особливості впливу алкоголю на дитячий організм.

Етиловий спирт може потрапляти в організм людини кількома шляхами: при прийманні всередину, при внутрішньому введенні, а також через легені у вигляді пари з повітрям, що вдихається.

Етиловий спирт, який надійшов в організм, діє на кору головного мозку. При цьому настає сп’яніння з характерним алкогольним збудженням. Це збудження не є результатом посилення процесу збудження, а виникає через послаблення процесу гальмування. Отже, під впливом алкоголю процеси збудження переважають над процесами гальмування. У великих дозах етиловий спирт викликає пригнічення функцій як спинного, так і довгастого мозку. При цьому може виникати стан тривалого глибокого наркозу, а також може настати смерть внаслідок паралічу дихального центру.

Про токсичність етилового спирту свідчать випадки гострих отруєнь ним. За останнє десятиліття гострі отруєння етиловим спиртом посідають перше місце (близько 60%) серед отруєнь іншими токсичними речовинами. Алкоголь не лише викликає гострі отруєння, а й сприяє раптовій смерті від інших захворювань (насамперед серцево-судинної системи).

Ступінь токсичності етилового спирту залежить від дози, концентрації його в напоях, наявності в ньому сивушних масел та інших домішок, що додаються до напоїв для певного запаху і смаку. Орієнтовну смертельну дозу для людини вважається 6-8 мл чистого етилового спирту на 1 кг маси тіла. У перерахунку на всю масу тіла це становить 200-300 мл етилового спирту. Однак ця доза може змінюватись від чутливості до етилового спирту, умов його приймання. Повторні приймання алкоголю призводять до звикання, у результаті чого малі його дози перестають викликати попередній ейфоричний ефект. Щоб викликати ейфоричний стан, таким особам з часом необхідна підвищена доза етилового спирту. Одночасно із звиканням виробляється пристрасть, а потім розвивається алкогольна залежність(алкоголізм), яка характеризується прикрими переживаннями без вживання алкоголю і сильним бажанням повторних його вживань.

У результаті тривалого вживання етилового спирту виникає ряд тяжких порушень функцій організму: цироз печінки, переродження серцевого м’яза та нирок, стійке розширення судин обличчя(особливо судин носа), тремтіння м’язів, галюцинації, буйна маячня (біла гарячка), переродження чоловічих і жіночих статевих залоз, внаслідок чого від алкоголіків народжуються іти з розумовою та фізичною недостатністю. Крім того, алкогольне сп’яніння часто є причиною нещасних випадків у побуті, на виробництві, транспорті.

Розподіл в організмі та метоболізм. Етиловий спирт нерівномірно розподіляється в тканинах і біологічних рідинах організму. Це залежить від кількості води в органі чи біологічній рідині. Кількісний вміст етилового спирту прямо пропорційний кількості води і обернено пропорційний кількості жирової тканини в органі. Близько 2-10% етилового спирту виділяється з організму у незмінному вигляді з сечею, видихуваним повітрям, потом, слиною. Решта цього спирту метаболізується кількома шляхами. Певна кількість етилового спирту окислюється з утворенням води і оксидом вуглецю(IV). Дещо більша частина окислюється до оцтового альдегіду, а потім до оцтової кислоти.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)