АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Становлення і розвиток ортодоксальної і ревізіоністської історичних шкіл в США

Читайте также:
  1. Аналіз встановлення та порушення макрорівноваги у можелі «Кейнсіанський хрест»
  2. БРАТСТВА І РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ
  3. Види цін та порядок їх встановлення
  4. Види цін та порядок їх встановлення
  5. ВИКОРИСТАННЯ ІСТОРИЧНИХ ПОРТРЕТІВ ЯК МЕТОДИЧНА
  6. Виникнення держави і розвиток економіки
  7. Виникнення і розвиток вищих навчальних закладів у світі. Поява університетів.
  8. Виникнення і розвиток грошових відносин
  9. Виникнення і розвиток Економічної теорії
  10. Виникнення та розвиток документаційної науки у 20 ст.
  11. ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТОК ПИСЕМНОСТІ
  12. Відбудова і розвиток народного господарства

Американські представники ортодоксальної школи стверджували, що втручання США у світові проблеми було викликано не експансіоністськими устремліннями, а бажанням зупинити просування соціалізму в світі, зокрема - захистити послаблені демократії Заходу. Позиція США виглядає самообороною в роботах Т. Бейлі, Дж. Кеннана, Г.Фіса, У. Макніла. Прихильники «ревізіоністського» напряму вважали, що саме США несуть основну відповідальність за виникнення «холодної війни». Одним з найбільш відомих ревізіоністів став Г. Алперовіц, що присвятив свою роботу проблемі впливу атомної монополії США на їх зовнішню політику.

В американській історіографії з'явилися цікаві концепції, проміжні між двома основними течіями історичної думки. Так, Дж. Геддіс заперечує прагнення СРСР до світової революції, більш того, впевнений, що Сталін не збирався ризикувати безпекою своєї країни заради цього. Причини «холодної війни» Геддіс бачить в існуванні радянсько-американських суперечностей в чотирьох областях: історичне минуле; ідеологія; економіка; особистості (відсутність взаєморозуміння між Сталіним і Труменом). Геддіс скептично ставиться до «теорії стримування» і «доктрині Трумена», вважаючи, що вони були висунуті в якості ідеологічних заяв і будувалися на завищених оцінках американської мощі.

На хвилі полеміки ортодоксів і ревізіоністів новий імпульс розвитку отримала теорія політичного реалізму. Першим і найбільш рішучим реформатором цієї теорії, що піддав сумніву ряд її постулатів «зсередини» самого реалізму, став Кеннет Н. Уолц. Його роботи та роботи його прихильників (Роберт Гилпин, Джон Міршеймер, Стівен М. Уолт і ін.) заклали основи розвитку неореалізму.

До 1991 р американська історіографія помітно випереджала вітчизняну історичну науку по глибині аналізу, сміливості постановки наукових проблем. Позначалося помітно менший вплив офіційної ідеології. Для американської історіографії характерний інтерес до ідеологічного фактору, особливу увагу до країн «третього світу», аналіз взаємовідносин наддержав з союзниками по блокам. Багато дослідників піднімають проблему впливу «холодної війни» на суспільство.

Потрібно зазначити, що на думку дослідників втручання США у світові проблеми було викликано не експансіоністськими устремліннями, а бажанням зупинити просування соціалізму в світі. Проте й існували інші точки зору, зокрема, одні вважали, що саме США несуть основну відповідальність за виникнення «холодної війни», інші вважали, що позиція США, це своєрідна самооборона.

Аналіз вітчизняної та американської історіографії з зовнішньополітичних доктрин СРСР і США в післявоєнні роки показує, що велика кількість питань ще не досліджено і вимагає подальшого вивчення. В їх числі аналіз прийняття рішень в СРСР і країнах східного блоку; взаємозв'язок внутрішньої та зовнішньої політики, а також політики та ідеології; формування взаємних уявлень і багато іншого.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)