АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ділянка ґрунту, яка лежить поблизу заземлювача, де потенціал не дорівнює нулю, називають полем розтікання (струму)

Читайте также:
  1. Аналіз трудового потенціалу підприємства
  2. Аналітична оцінка людського потенціалу в Україні та країнах світу
  3. В сутністній структурі юридичного конфлікту особливе місце належить його предмету і об’єкту.
  4. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. У якому випадку Ви перевертаєте постраждалого на спину?
  5. Ви приступили до надання допомоги постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. Ви перевернули його на спину. Постраждалий не дихає. Ваші дії далі.
  6. Вопрос 6. Основные формы делового общения: полемика, спор, дискуссия, разговор, беседа.
  7. До ознак держави належить: -
  8. До якого виду господарсько-правових санкцій належить відмова покупця від прийняття і сплати товару неналежного асортименту?
  9. Додаткові ознаки високого творчого потенціалу особистості дитини.
  10. Економічний потенціал національної економіки України
  11. Експортно – імпортний потенціал

Опір заземлювача розтіканню струму (опір розтіканню) можна визначити як сумарний опір ґрунту від заземлювача до будь-якої точки з нульовим потенціалом (землі). Для напівкульового заземлювача, який міститься в однорідному ізотропному ґрунті, опір розтіканню можна визначити з рис 4.10. Опір елементарного провідника або шару ґрунту товщиною dх буде таким:

,

звідки опір розтіканню буде наступним:

Спільне розв'язання рівнянь 4.12, 4.13 дає:

Якщо замість правої частини рівняння 4.14, із рівняння 4Л1, підставити Яро9І, тоді одержимо:

Останнє рівняння витікає також із закону Ома.

Таким чином, опір струму замикання на землю чинить ґрунт, який перебуває у полі розтікання. За межами поля розтікання ґрунт є провідником з нескінченно великим поперечним перерізом і не чинить опору струмові. Тому опір заземлювача не залежить від відстані між заземлювачами, включеними у коло послідовно.

Вираз 4.13 справедливий тільки для напівкульового заземлювача. Опір розтіканню для заземлювачів інших форм визначається за формулами, наведеними у додатку Ж.

Напруга кроку. Людина, яка перебуває в полі розтікання заземлювача, опиняється під напругою кроку, якщо її ноги — у точках з різними потенціалами. На рис.4.13 показано розподіл потенціалів у полі розтікання одиночного заземлювача. Напруга дотику визначається як різниця потенціалів поміж точками А та Б:

Оскільки точка А віддалена від заземлювача на відстань х, потенціал її з даними рівняння 4.10 при напівкульовому заземлювачі становитиме

Точка Б відстоїть від заземлювача далі, ніж точка А, на розмір кроку людини а, тому відстань поміж заземлювачем і точкою Б дорівнює х + а, а звідси потенціал точки Б визначається як

Звідси напруга кроку

Або

З рівняння 4.10 маємо:

І тому напруга кроку


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)