АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Концепції походження грошей, їх сутність та функції

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  3. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  4. АПК , його функції та структура
  5. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  6. Б) індексація доходів – форма повернення населенню грошей,втрачених внаслідок інфляції
  7. БАНКИ, ЇХ ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ. НЕБАНКІВСЬКІ ФІНАНСОВІ УСТАНОВИ.
  8. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  9. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  10. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  11. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.
  12. В період діяльності якої школи вперше було визначено функції мене-ту?

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ

«ГРОШІ ТА КРЕДИТ»

ЗМІСТ

1. Концепції походження грошей, їх сутність та функції.............................................. 2

2. Форми грошей, їх еволюція....................................................................................... 3

3. Основні види кредитних грошей, їх характеристика................................................ 3

4. Основні теорії грошей, їх еволюція........................................................................... 5

5. Сутність та структура грошового обороту............................................................... 7

6. Основні форми безготівкових розрахунків............................................................... 7

7. Грошова маса та грошові агрегати............................................................................ 8

8. Механізм дії грошового мультиплікатора................................................................ 9

9. Сутність та структура грошового ринку. Попит та пропозиція грошей, фактори, що їх визначають.................................................................................................................... 10

10. Грошова система, поняття та характеристика основних елементів...................... 11

11. Класифікація грошових систем. Характеристика основних видів грошових систем. 12

12. Грошово-кредитна політика: сутність і мета. Інструменти грошово-кредитного регулювання.................................................................................................................. 13

13. Інфляція: сутність, причини, види та наслідки...................................................... 14

14. Сутність антиінфляційної політики, її характеристика......................................... 15

15. Грошові реформи, їх цілі та види.......................................................................... 16

16. Необхідність та сутність кредиту. Об’єкти та суб’єкти кредитних відносин. Основні види кредиту................................................................................................................. 18

17. Характеристика банківського кредиту. Основні принципи банківського кредитування........................................................................................................................................ 18

18. Сутність та характерні риси комерційного кредиту............................................. 20

19. Характеристика та види споживчого кредиту, його розвиток в Україні............. 21

20. Поняття кредитної системи та її склад................................................................... 22

21. Центральний банк – провідна ланка кредитної системи. Основні функції центральних банків............................................................................................................................. 23

22. Класифікація операцій комерційного банку.......................................................... 23

23. Формування залучених ресурсів комерційного банку......................................... 24

24. Характеристика комісійно-посередницьких операцій комерційних банків......... 24

26. Небанківські фінансово-кредитні установи, їх види та значення в економіці...... 25

27. Міжбанківські об'єднання, їх види та характеристика.......................................... 26

28. Валютний курс та фактори, що на нього впливають. Види валютних курсів. Крос-курси, їх розрахунок.................................................................................................... 27

29. Види валютних операцій, їх характеристика........................................................ 29

30. Форми валютного регулювання............................................................................. 31

 

Концепції походження грошей, їх сутність та функції

Є дві концепції походження грошей.

1) Раціоналістична – пояснює походження грошей як підсумок угоди між людьми або впровадження законодавчих актів держави для полегшення обміну товарами. Вона була висунена Арістотелем і була поширена до 18 сторіччя.

2) Еволюційна – гроші з'явилися внаслідок еволюційного процесу, який поза волею людей привів до того, що деякі предмети виділилися із загальної маси і зайняли особливе місце. Цю концепцію висунули класики політекономії – Сміт, Рікардо, Маркс. Згідно з цією концепцією гроші з'явилися як результат більш високого розвитку продуктивних сил і товарних відносин.

Еволюція обміну товарів передбачає розвиток форм вартості:

1) проста, або випадкова, форма вартості.

2) розгорнена форма вартості.

3) загальна форма вартості.

4) грошова форма вартості.

Для перетворення товару в гроші необхідно:

а) загальне визнання даного факту як покупцем, так і продавцем, тобто обидва суб'єкти не можуть відмовитися при обміні своїх цінностей на даний товар-гроші;

б) наявність особливих фізичних властивостей у товару-грошей, придатних для постійної обмінюваності;

в) тривале виконання товаром-грошима ролі загального еквівалента.

Гроші є загальним еквівалентом. У грошах виражає свою вартість будь-який товар, і на них можна придбати будь-коли і будь-які продукти праці. Будучи товаром товарів, гроші виступають як загальний товар.

Грошам, на відміну від інших товарів, властива абсолютна ліквідність. Абсолютна ліквідність – здатність активу негайно обмінюватися на будь-які блага. Ліквідність будь-якого виду майна (активу) безпосередньо пов'язана з витратами його обміну на інші види майна. Майно, витрати обміну якого дорівнюють нулю, є абсолютно ліквідним.

Суть грошей як економічної категорії виявляється в їх функціях.

Гроші виконують наступні п'ять основних функцій: міра вартості, засіб обігу, засіб платежу, засіб накопичення і заощадження і світові гроші.

1) Функція грошей як міри вартості. Гроші як загальний еквівалент вимірюють вартість всіх товарів. При цьому вимірювання вартості товарів грошима відбувається ідеально, тобто у товаровласника не обов'язково повинна бути готівка.

2) Функція грошей як засобу обігу – це функція грошей, в якій вони виконують роль посередника в обміні товарів і забезпечують їх обіг.

3) Функція грошей як засобу платежу – це функція грошей, яка полягає в обслуговуванні погашення різноманітних боргових зобов'язань між суб'єктами економічних відносин. Під час погашення боргових зобов'язань гроші виконують функцію засобу платежу. При такому обміні немає зустрічного руху грошей і товару, погашення боргового зобов'язання є завершальною ланкою в процесі купівлі-продажу.

4) Функція грошей як засобу накопичення і зберігання. Для утворення скарбів гроші витягуються із обігу, тобто акт продаж-купівля переривається. Однак просте накопичення і зберігання грошей власнику додаткового прибутку не приносять. Накопичення грошей має таке призначення: збереження вартості; створення резерву платіжних коштів; розширення виробництва і отримання додаткового прибутку.

5) Світові гроші – це функція, в якій гроші обслуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті і забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнами. Світові гроші функціонують як загальний платіжний засіб, загальний купівельний засіб і загальна матеріалізація суспільного багатства. Тобто світові гроші – комплексна функція, яка повторює, по суті, всі функції, властиві грошам на внутрішньому ринку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)