АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація грошових систем. Характеристика основних видів грошових систем

Читайте также:
  1. V. Характеристика современного гражданского права
  2. А)Сущность семиотического подхода к культуре, виды знаковых систем.
  3. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  4. Аналіз грошових потоків підприємства.
  5. Аналіз грошових потоків підприємства.
  6. Аналіз ефективності використання основних фондів
  7. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  8. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства
  9. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  10. Аналіз основних засобів
  11. Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства
  12. Аналіз стану та ефективності використання основних засобів ставить на

Грошові системи можна класифікувати за різними критеріями. По характеру функціонування розрізнюють саморегульовані і регульовані грошові системи.

Саморегульованими були системи, які базувалися на використанні в ролі грошей благородних металів і обслуговуванні сфери обігу повноцінними монетами і розмінними банкнотами. Історично вони виступали в формах біметалізму і монометалізму.

При біметалізмі роль загального еквівалента законодавчо закріплялася за двома металами – золотом і сріблом. Недолік – на ринку паралельно функціонували дві валюти і існували дві системи цін. Між ними виникав постійний антагонізм, що вимагало від держави регулятивного втручання в співвідношення між золотою і срібною валютами. У залежності від міри такого втручання розрізнюють декілька видів біметалічних грошових систем: система паралельних валют, система подвійної валюти і система «кульгаючої» валюти.

При системі паралельних валют співвідношення між золотими і срібними монетами однакового номіналу встановлювалося на ринку стихійно - під впливом попиту і пропозиції. Ринкові зміни співвідношення валют спричиняли постійні коливання подвійної системи цін.

При системі подвійної валюти ввели законодавчу фіксацію співвідношення золотих і срібних монет при їх відкритому карбуванні. Рівень цін одного виду автоматично перераховувався у другий по встановлених зафіксованих співвідношеннях. Але незабаром в цій системі виявився іншою недолік - ринкове співвідношення між золотом і сріблом відхилялося від офіційно фіксованого.

Система «кульгаючої» валюти - введення закритого карбування срібних монет.

Монометалізм – це грошова система, при якій тільки один благородний метал виконує роль грошей. Золотий монометалізм також пройшов декілька стадій розвитку і відповідно існував в декількох видах:

золотомонетного стандарту (безпосередній обіг золотих монет і вільний обмін банківських білетів на золоті монети);

золотозливкового стандарту (золоті монети в обіг не випускалися, але держава гарантувала обмін банкнот центрального банку на стандартні злитки золота)

золотодевізного стандарту (допускався вільний обмін національної валюти на розмінну на золото іноземну валюту (девіз).

Після світової економічної кризи 1929 - 1933 рр. були ліквідовані останні форми монометалізму.

Почалася епоха регульованих грошових систем.

У залежності від характеру механізму регулювання пропозиції грошей виділяють системи паперового і кредитного обігу.

Система паперово-грошового обігу базується на використанні емісії грошей для покриття бюджетного дефіциту. Вона може здійснюватися в двох формах: 1) емісії грошових знаків державним казначейством. 2) прямого використання кредитної емісії центрального банку для покриття дефіциту державного бюджету.

Система кредитного обігу засновується на використанні і емісії грошей для кредитування економіки.

За характером економічної системи, в межах якої здійснюється грошовий оборот, регульовані грошові системи розділяються на системи ринкового і неринкового типу.

Грошові системи за характером регулювання валютних відносин в країні розділяються на відкриті і закриті.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)