АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Холодна зброя. Класифікація

Читайте также:
  1. Вибір способів формування ООД у тих, кого навчають з теми «Класифікація способів захисту інформації», та способи реалізації
  2. Видатки бюджету, їх сутність, склад і класифікація
  3. Види (класифікація) спеціальних суб’єктів злочину
  4. Види банкетів,їх класифікація та характеристика.
  5. Визначення власного капіталу, його класифікація.
  6. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  7. Вогнепальна зброя. Класифікація
  8. Вопрос Класифікація господарських договорів.
  9. Гігієнічна класифікація умов праці.
  10. Джерела права ЄС: поняття й класифікація
  11. Економічні потреби суспільства: сутність і класифікація. Економічні інтереси
  12. Економічні потреби, їх класифікація та умови задоволення

Поняття та наукові основи зброєзнавства

У криміналістиці є загальновизнаним, що зброя - це матеріальний засіб, що конструктивно та функціонально призначений для враження людини або тварини та руйнування перепон. Отже, важливо знати закономірності конструювання та принципи дії зброї. Відповідна проблема в науковому її розумінні досить вагома, а тому вона вивчається такою галуззю криміналістики, як криміналістичне зброєзнавство.

Таким чином, з метою виконання завдань кримінального судочинства - швидкого і повного розкриття, розслідування та попередження злочинів - криміналістичне зброєзнавство системно досліджує такі питання: 1) принципи конструювання і закономірності дії зброї; 2) закономірності утворення слідів від дії зброї та розробляє засоби, методи, прийоми вилучення і дослідження слідів від дії зброї.

Криміналістичне зброєзнавство як галузь науки компонується із складових, які становлять єдину систему. Нині криміналістичне зброєзнавство охоплює такі розділи:

загальну частину (поняття, класифікація зброї);

судову балістику;

криміналістичне дослідження холодної зброї й слідів її застосування;

криміналістичне вибухознавство;

криміналістичне дослідження невогнепальної зброї, що діє від енергії кидання;

криміналістичне дослідження запалювальної зброї;

методичні основи дослідження об'єктів, що за певних умов мають інші уражувальні особливості.

Холодна зброя. Класифікація

Холодною зброєю є знаряддя, призначене для ураження людини, будь-якого об'єкта матеріального світу за допомогою фізичної сили людини при безпосередньому контакті з об'єктом ураження.

Це означає, що саме ураження як мета дії концентрує у свідомості виконавця холодної зброї такі три її ознаки:

матеріал виготовлення холодної зброї;

розміри холодної зброї;

конструктивні особливості холодної зброї.

Класифікувати холодну зброю можна за призначенням, виготовленням і конструкцією. За призначенням холодна зброя є бойовою (військовою), мисливською і цивільною. Військова, бойова холодна зброя використовується з метою нанесення людині ушкоджень у рукопашному бою (багнети, шаблі тощо). Мисливська холодна зброя призначена для витягування гільз із каналу дула рушниці, оброблення туш звірів. Цивільна холодна зброя використовується для самозахисту або нападу.

За місцем і способом виготовлення холодна зброя може бути заводською, ремісничою, саморобною. За конструкцією холодну зброю можна класифікувати на: клинкоподібну, ударно-дріблячу і комбіновану. Клинкоподібну холодну зброю можна поділити:

за довжиною клинка - короткоклинкова та довгоклинкова;

за формою клинка - з прямим клинком, із зігнутим клин ком;

за дією клинка - колючі, рублячи, колюче-ріжучі та колюче- рублячі.

Короткоклинкова холодна зброя є найбільш поширеною - мисливські, фінські ножі, тесаки, кортики, шпички тощо

Довгоклинковими видами холодної зброї є шаблі з кривим сталевим лезом, клинки шашки, домахи, мечі. До ударно-дріблячої холодної зброї потрібно віднести булави, кастети, кийки, нунчаки, надолонники тощо

Вибухові пристрої спеціального призначення - це особливі за ряди вибухової речовини, що з'єднані із засобами ініціювання, які мають зовнішні і внутрішні (сила вибуху) відмінності від інших, конструктивні та зовнішні елементи маскування і призначений для вибуху з метою пошкодження об'єктів або ураження людей в незвичайних умовах. Однак найчастіше злочинний світ застосовує при вчиненні злочинних діянь саморобні вибухові речовини, але для засобу ініціювання переважно використовуються гранати, наприклад Ф-1

Комбінована холодна зброя - це поєднання клинкової з ударно-дріблячою або вогнепальною зброєю.

У тому разі, коли ніж або інший предмет не має явних ознак холодної зброї, суб'єкт криміналістичної діяльності призначає криміналістичну експертизу. Основним питанням даної експертизи є вирішення такої проблеми: чи належить досліджуваний об'єкт до холодної зброї і якщо так, то до якого виду. Виявлену і вилучену в процесі розслідування кримінальних справ про злочини холодну зброю потрібно оглянути і описати в протоколі. При цьому необхідно зосередити увагу на розмірі холодної зброї - леза, ратища, матеріалі, з якого вона виготовлена, особливостях поверхні, її кольорі, наявності направляючої осі (рівчачка), підпори, способі кріплення частин.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)