АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура аналітичних документів має багато спільного, однак є і певні особливості кожного виду

Читайте также:
  1. A. Підняти постраждалому ноги, дати багато пити.
  2. II. СТРУКТУРА отчетА по Практике по профилю специальности
  3. III. СТРУКТУРА КУРСА
  4. III. Структура курсовой и ВКР
  5. IV Структура и стратегия фирмы, внутриотраслевая конкуренция
  6. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  7. LDPC коды: структура
  8. V. ИНФРАСТРУКТУРА
  9. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  10. А.П. Цыганков. Современные политические режимы: структура, типология, динамика. (учебное пособие) Москва. Интерпракс, 1995.
  11. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  12. Адміністративно-господарська структура лісгоспу

Огляд стану питання — це огляд, що містить систематизо­вану й узагальнену інформацію про стан наукової розробки і практичної реалізації, тенденції розвитку питання, що розгля­дається (сфери науки або техніки, галузі, підгалузі, проблеми, питання, об’єкта, організації і т. ін.).

Огляд стану питання (проблеми, теми) складається з таких елементів: вихідні дані, реферат, вступ, аналітична частина, вис­

Новки, рекомендації, додатки, список використаних джерел, список скорочень, допоміжні покажчики, зміст. Підкреслені елементи є обов’язковими, а решта — факультативними.

У вступі обґрунтовують вибір теми (вказують наукову і практичну значущість та актуальність теми (проблеми, пи­тання), її зв’язок з іншими галузями науково-практичної діяль­ності), визначають цільове призначення огляду, часові межі аналізованого періоду, види використаних документів, підкрес­люють особливості огляду порівняно з існуючими оглядами з певної тематики, вказують тематичні межі аналізу питання, що розглядається.

Аналітична частина огляду містить аналіз, оцінку й уза­гальнення систематизованих даних і фактів, які характеризу­ють стан об’єктів наукових досліджень (явищ, процесів, речо­вин), що розглядаються в огляді; існуючі концепції, погляди, положення, невирішені питання, методи і засоби дослідження; стан досліджень і розробок пристроїв, технологічних процесів, матеріалів тощо; стан досліджень науки і виробництва (до­сягнутий рівень, організаційно-технологічна та економічна ситуація, тенденції розвитку).

При підготовці оглядів слід дотримуватися таких основ­них положень:

· в огляді мають відображатися всі погляди на питання, що аналізуються, незалежно від власної концепції автора;

· особливу увагу слід приділяти аналізу нової інформації, нових даних, нових проблем і шляхам вирішення їх;

· недопустимим є використання застарілих відомостей, або тих, що викликають сумніви;

· суперечливі відомості, що містяться в первинних доку­ментах, мають виділятися і спеціально обговорюватися;

· усі порівняльні характеристики мають зіставлятися за допомогою табличної чи графічної форми надання даних.

Критичний аналітичний огляд містить систематизова­ну, яку критично (науково, технічно, економічно) оцінив і уза­гальнив автор огляду, інформацію про стан питання, що роз­глядається. Його основна мета — оцінка стану, визначення основних тенденцій і перспективних шляхів розвитку питання (проблеми, теми), що розглядається, а також синтез нового наукового знання. В оглядово-аналітичному документі обо­в’язковими є зіставлення й авторська оцінка новизни, науко­вої і практичної значущості питання. Критичний огляд може містити висновки про невирішені проблеми, нову інтерпрета­цію відомих положень, нові ідеї, концепції та інші форми на­укового знання. Саме ці характеристики критичного огляду часто ставлять під сумнів його зарахування до вторинних до­кументів.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)