АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття та істотні умови договору страхування

Читайте также:
  1. A. Дату, місце, розмір зони затоплення, метеоумови, наявність під’їзних шляхів.
  2. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  3. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  4. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  5. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  6. АКТ завершения этапа работ по договору на оказание юридических
  7. Акціонерне товариство: поняття і види.
  8. АНАЛИЗ СУДЕБНОЙ ПРАКТИКИ ПО АГЕНТСКОМУ ДОГОВОРУ
  9. Апарат держави: поняття та структура
  10. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  11. Блок 8-9. КЛІМАТИЧНІ УМОВИ ТА РЕСУРСИ.
  12. Взаємопов'язаність і передумови вирішення глобальних проблем

ДОГОВІР СТРАХУВАННЯ

 

Життя і здоров’я людини, як і доля належного йому майна, залежить від різноманітних за характером, часто непередбачуваних і невідворотних подій. З метою усунення або пом’якшення майнових негативних наслідків впливу таких подій запроваджено інститут страхування.

За договором страхування одна сторона (страховик) зобов'язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору (ст.979 ЦК).

Суспільні відносини щодо страхування регулюються ЦК, Законом України „Про страхування”[1], окремі норми містяться також в деяких інших нормативних актах. При виникненні суперечливостей між ЦК та Законом „Про страхування” слід керуватися нормами ЦК в силу пріоритету, закріпленого в ч. 2 ст. 4 ЦК.

Єдиний інститут страхування складає як зобов’язання з обов’язкового страхування, так і зобов’язання з добровільного страхування.

Зобов’язання з добровільного страхування відбувається на основі угоди (договору) між особами.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України „Про страхування”, договір страхування – це письмова угода між страхувальником і страховиком, згідно з якою страховик бере на себе зобов’язання у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній у договорі страхування страхувальником, на користь якої укладено договір страхування (надати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов’язується сплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору.

Договір страхування є двостороннім, оплатним та, як правило, реальним. Але не кожна угода між страховиком і страхувальником буде вважатися договором страхування. Угода може набути юридичної сили при дотриманні певних вимог, які можуть стосуватися як інших видів договорів, тобто таких загальних умов дійсності договорів, так і таких, які є притаманними тільки договору страхування.

Закон України „Про страхування” (ст. 4) визначають три види страхування в залежності від майнових інтересів, що підлягають страховому захисту: майнове, особисте, та страхування відповідальності.

Особисте страхування – галузь страхування, в якій об’єктом страхових відносин можуть бути майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов’язані з життям, здоров’ям, працездатністю та пенсійним забезпеченням страхувальника або застрахованої особи, і спрямовані на забезпечення захисту сімейних доходів громадян, а також на нагромадження ними коштів для підвищення рівня свого фінансового благополуччя.

До галузі особистого страхування входять три підгалузі: страхування життя, страхування від нещасних випадків і медичне страхування. Згідно з класифікацією, яка застосовується в Україні, перші дві підгалузі належать до ризикового страхування, а третя – страхування життя – становить окремий вид (напрям) страхової діяльності.

Майнове страхування – галузь страхування, де об’єктом страхових відносин виступають майнові інтереси, пов’язані з володінням, користуванням і розпорядженням майном юридичними або фізичними особами. Майнове страхування не суперечить законодавству України та здійснюється на підставі добровільно укладеного договору між страховиком і страхувальником. Зміст майнового страхування полягає в компенсації шкоди, заподіяної страхувальнику внаслідок страхового випадку із застрахованим майном. Маються на увазі і матеріальні збитки, і фінансові.

Майнове страхування об’єднує види страхування, які поділяються на дві підгалузі: страхування майна громадян і страхування майна юридичних осіб.

Об’єктами страхування у громадян є: власне житло, господарські споруди, автомобілі, домашнє майно, домашні та сільськогосподарські тварини.

Перелік об’єктів майнового страхування юридичних осіб значно ширший: будівлі й споруди, машини й технологічне устаткування, електронне обладнання, транспортні засоби всіх видів, вантажі, будівельно-монтажні, інженерні та фінансово-кредитні ризики. Відповідно до перелічених об’єктів в обох підгалузях виділяють конкретні види страхування.

Страхування відповідальності – галузь страхування, де об’єктом страхових відносин є майнові інтереси, пов’язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шкоди особі або її майну, а також шкоди, заподіяної юридичній особі, яке здійснюється на підставі добровільно укладеного договору між страховиком і страхувальником та не суперечить законодавству України.

На відміну від майнового та особистого страхування особливістю страхування відповідальності є те, що, крім страховика і страхувальника, завжди присутня третя особа, на користь якої укладається договір. Найчастіше вона невідома (виняток становить страхування відповідальності за невиконання договірних зобов’язань).

Співстрахування – це страхування одного об’єкта кількома страховиками (ст. 10 Закону України „Про страхування”). При співстрахуванні відповідальність за ризик солідарно розподіляється між страховиками. Договір про співстрахування має містити умови, що визначають права та обов’язки кожного страховика. Відповідно до ч. 2 ст. 986 ЦК одному зі співстраховиків за погодженням між співстраховиками може бути доручено представництво всіх інших у взаємовідносинах зі страхувальником, але відповідають вони перед останнім лише в розмірі визначеної частки.

Закон України „Про страхування” чітко встановлює форму договору страхування – вона здійснюється у письмовій формі, або ж страхувальник іншим чином заявляє про свій намір укласти договір страхування (ч. 1 ст. 18 Закону).

У правовідношенні страхування офертою вважається заява страхувальника, зроблена у письмовій формі. Волевиявлення страхувальника в заяві має містити вказівку на істотні умови договору.

Акцепт страховика має бути повним і безумовним. Таким чином, страховик погоджується з усім, що було запропоновано в оферті і його відповідь не містить додаткових умов. Акцепт може надаватися на зворотній стороні заяви. У тексті акцепту може бути зазначено найменування страхової організації та її адреса, вказівка про вступ у силу договору за умовою внесення на зазначені розрахункові рахунки страхових платежів. Можуть бути зазначені час, за який має бути сплачений страховий платіж, його перший і останній внесок.

За загальним правилом, факт укладення договору може засвідчуватися страховим свідоцтвом (полісом, сертифікатом), який є формою договору страхування (ч. 2 ст. 18 Закону України „Про страхування”).

Існують два види полісів: разовий і гене­ральний. Разовий поліс застосовується при оформленні простих операцій зі страхування (з одним предметом). Генеральний поліс поши­рюється на кілька однорідних операцій стра­хування майна (стосовно групи предметів).

Страхування за генеральним полісом про­вадиться при дотриманні деяких правил: пред­метом страхування має бути майно; це майно повинне складатися з партій; умови страхуван­ня для однорідного майна повинні бути подіб­ними; договір має бути укладений на певний строк.

Страхові сертифікати більш прості, у них містяться лише істотні умови договору, а в ін­шому вони відсилають до стандартних правил страхування.

Недотримання письмової форми договору страхування тягне його недійсність з моменту укладення, і такий договір не породжує прав і обов’язків: кожна зі сторін зобов’язана повер­нути іншій стороні все отримане за такою угодою.

Істотними умовами договору є: а) предмет, б) страховий випадок, в) розмір грошової суми, в межах якої страховик зобов'язаний провести виплату у разі настання страхового випадку (страхова сума), г) розмір страхового платежу, д) строки сплати страхового платежу, е) строк та є) інші умови, визначені актами цивільного законодавства.

Договори страхування оформлюються відпо­відно до чинних правил страхування і повинні містити такі реквізити: назву документа; назву та адресу страховика; прізвище, ім’я, по бать­кові або назву страхувальника та застрахова­ної особи, їх адреси та дати народження; пріз­вище, ім’я, по батькові, дату народження або назву вигодонабувача та його адресу; зазначен­ня об’єкта страхування; розмір страхової суми за договором страхування майна; розмір стра­хової суми та (або) розміри страхових виплат за договором страхування життя; перелік стра­хових випадків; розміри страхових внесків (пла­тежів, премій) і строки їх сплати; страховий тариф (страховий тариф не визначається для страхових випадків, для яких не встановлюється страхова сума); строк дії договору; порядок заміни і припинення дії договору; умови здійс­нення страхової виплати; причини відмови у страховій виплаті; права та обов’язки сторін і відповідальність за невиконання або неналежне виконання умов договору; інші умови за згодою сторін; підписи сторін.

Предметом договору можуть бути майнові інтереси, які не суперечать закону і пов'язані з: 1) життям, здоров'ям, працездатністю та пенсійним забезпеченням (особисте страхування); 2) володінням, користуванням і розпоряджанням майном (майнове страхування); 3) відшкодуванням шкоди, завданої страхувальником (страхування відповідальності).

Страховим випадком Закон України „Про страхування” вважає подію, передбачену договором страхування за законодавством, яка сталася та з настанням якої виникає обов’язок страховика здійснити виплату страхової суми (страхового відшкодування) страхувальнику, застрахованій особі або іншій третій особі (ст. 8).

Відповідно до Закону України „Про страхування”, страхова сума – грошова сума, в межах якої страховик відповідно до умов страхування зобов’язаний провести виплату при настанні страхового випадку (ч. 1 ст. 9).

Страхова виплата ­­­­­– грошова сума, яка випла­чується страховиком відповідно до умов дого­вору страхування при настанні страхового ви­падку. Розмір страхової суми та (або) розміри страхових виплат визначаються за домовленістю між страховиком та страхувальником під час укладення договору страхування або внесення змін до договору страхування, або у випадках, передбачених чинним законодавством (ч. 4 ст. 9).

Страхове відшко­дування – грошова сума, яка виплачується страховиком за договорами майнового страху­вання і страхування відповідальності. Розмір страхового відшкодування не може перевищу­вати розміру прямого збитку, якого зазнав стра­хувальник.

Страховий платіж (страховий внесок, стра­хова премія) – плата за страхування, яку стра­хувальник зобов’язаний внести страховику згідно з договором страхування. Страховий та­риф – ставка страхового внеску з одиниці страхової суми за визначений період страху­вання.

Ще одна умова, що майже завжди присутня в договорах страхування є франшиза. Франшиза (франц. “franchise” – пільга, вільність) – це частина збитків, яка не відшкодовується страховиком згідно з договором страхування (Закон України „Про страхування” – ст. 9).

Крім встановлених в ст. 982 ЦК істотних умов договором можуть також бути передбачені й інші умови, визначені актами цивільного за­конодавства.

Договір страхування буде вважатися укладеним за наявності двох фактів: угоди і сплати страхового платежу. Як було вже зазначено, договірстрахування – реальний договір, тому для вступу в дію необхідне виконання певних дій (відповідно до ч. 2 ст. 640 ЦК): сплати страхувальником першого страхового платежу, якщо інше не передбачено договором страхування (відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону України „Про страхування”). Таке правило є диспозитивним, тому сторони мають право зафіксувати в договорі страхування інший момент вступу в дію договору.

Договір страхування укладається на підставі чинного законодавства і Правил страхування певних об'єктів страхової охорони, зареєстрованих у спеціальному уповноваженому центральному органі виконавчої влади у справах нагляду за страховою діяльністю.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)