АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заняття 3. Особливості реалізації інформаційних прав і свобод людини і громадянина в Україні. Міжнародно-правове забезпечення інформаційних прав і свобод (Семінар-дискусія)

Читайте также:
  1. C. Забезпечення прохідності дихальних шляхів при підозрі на травну голови і хребта
  2. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  3. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  4. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  5. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  6. V. Зміст теми заняття.
  7. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  8. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  9. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  10. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  11. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  12. VI.Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

щодо змісту та організації самостійної роботи студентів, поточного і підсумкового контролю їх знань

з науки (дисципліни)

Інформаційне право

 

освітній ступінь бакалавр

галузь знань «Право»

спеціальність «6.030401» «Правознавство»

спеціалізація «Господарсько-правова»

 

 

ПОГОДЖЕНО:

Завідувач кафедри ________________Ю.П. Бурило

 

 

Начальник навчально-

методичного відділу ______________Т.В. Гуть

 

 

Київ 2015

 

ЗМІСТ

 

 

1.Вступ ……………………………………………………………………………………………………3

2. Тематичний план науки (дисципліни)…………………………………………………………….….4

3.Зміст науки (дисципліни) за темами………………………………………………………………......5

4.Плани семінарських (практичних, лабораторних) занять для студентів денної форми навчання...8

5.Плани контактних занять для студентів заочної форми навчання…………………………………19

6.Плани навчальної роботи для студентів заочної форми навчання в міжсесійний період………..29

7. Індивідуально-консультативна робота……………………………………………………………...30

8. Методика активізації процесу навчання ……………………………………………………………30

9. Карта самостійної роботи студента для студентів денної форми навчання………………………33

10.Особливості поточного оцінювання знань студентів денної форми навчання…………………..34

11. Карта самостійної роботи студента для студентів заочної форми навчання…………………….37

12.Особливості поточного оцінювання знань студентів заочної форми навчання……………….....38

13. Перелік питань, що охоплює зміст робочої навчальної програми з науки (дисципліни)……….39

14.Рекомендована література………………………………………………………………………........43

 

 

1. ВСТУП

Дисципліна "Інформаційне право" є вибірковою складовою навчального процесу за спеціальністю 6401 „Правознавство” та вивчається студентами за їх власним вибором на всіх формах навчання.

Мета вивчення даної навчальної дисципліни полягає у оволодінні студентами знаннями щодо розуміння процесів, які відбуваються в інформаційній сфері діяльності суспільства і які безпосередньо пов’язані із процесами глобалізації економічного життя. Дана дисципліна взаємопов’язана із такими навчальними дисциплінами як конституційне право України, адміністративне право та теорія управління, цивільне та господарське право. Адже особливістю інформаційних відносин є сфера правового регулювання, що охоплює як публічне, так і приватне право.

Завданнями дисципліни є усвідомлення юридичного значення інформації, інформаційної діяльності та інформаційної політики нашої держави для забезпечення її подальшого економічного, політичного та соціального розвитку і зростання; визначення пріоритетів та основних шляхів вдосконалення нормативно-правової бази України в інформаційній сфері; з’ясування загальнотеоретичних та практичних проблем зближення законодавства України з міжнародним, зокрема Європейським, правом щодо розбудови інформаційного суспільства.

Предмет дисципліни - актуальні теоретичні та практичні проблеми становлення і розвитку інформаційних відносин, їх правового регулювання, аналізу системи інформаційного законодавства України та шляхи його вдосконалення, гармонізації із міжнародним правом у цій сфері, забезпечення реалізації конституційних прав і свобод людини і громадянина на інформацію.

Структурно дана дисципліна складається із двох розділів – Загальної та Особливої частин. В Загальній частині визначаються загальні категорії інформаційного права такі, як предмет і метод правового регулювання, інформаційні правовідносини та їх склад, інформація як об’єкт інформаційних правовідносин та її класифікація і режими доступу, конституційні засади права на інформацію та його реалізація в Україні. Особлива частина передбачає дослідження особливостей правового регулювання відносин в інформаційному суспільстві, специфіки інформаційної діяльності в глобальній мережі Інтернет, у сфері телекомунікацій та інформатизації, охорони об’єктів інтелектуальної власності в інформаційній сфері, з’ясування правового статусу та діяльності засобів масової інформації, бібліотечної справи, архівів, організаційно-правових засад інформаційної безпеки та ряд інших питань.

Після опанування курсу студенти повинні:

знати - основні поняття та категорії інформаційного права, розуміти їх сутність та спрямованість; вільно володіти конституційними положеннями та нормативно-правовим матеріалом в сфері інформаційної діяльності; в умовах розбудови інформаційного суспільства застосовувати на практиці права та обов’язки учасників інформаційних відносин;

уміти - знаходити конкретні шляхи вирішення практичних проблем, що виникають в сфері інформаційної діяльності, зокрема щодо захисту державної та комерційної таємниці, правового режиму персоніфікованої інформації, захисту об’єктів інформаційної власності в мережі Інтернет.

 

2. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН НАУКИ (ДИСЦИПЛІНИ)

НАЗВА ТЕМИ КІЛЬКІСТЬ ГОДИН
  Денна форма навчання Заочна форма навчання
ЛЕКЦІЇ С ІКР СРС КОНТАКТНІ ГОДИНИ ІКР СРС
Інформаційне право в системі національного права     -        
Інформаційні правовідносини, їх структура та особливості              
Правові засади інформаційних прав і свобод людини і громадянина              
Організаційно-правові засади здійснення державної інформаційної політики              
Правові проблеми інформаційного суспільства -            
Особливості правового регулювання інформаційної діяльності в мережі Інтернет              
Інформаційні аспекти інституту інтелектуальної власності -   -   -    
Правове регулювання діяльності у сфері телекомунікацій та інформатизації              
Правове регулювання діяльності електронних засобів масової інформації         -    
Правове регулювання інформаційної діяльності друкованих засобів масової інформації, бібліотечної справи, архівів              
Інформаційна безпека: організаційно-правові аспекти              
Годин разом              

3. ЗМІСТ НАУКИ (ДИСЦИПЛІНИ) ЗА ТЕМАМИ.

 

Тема 1. Інформаційне право в системі національного права.

Поняття інформаційного права. Предмет інформаційного права. Суспільні відносини, що опосередковують предмет інформаційного права. Методи правового регулювання інформаційних відносин та їх особливості. Взаємозв’язок інформаційного права з іншими правовими галузями. Інформаційне право як галузь права, як наука і як навчальна дисципліна. Система інформаційного права. Поняття інформаційно-правового інституту. Основні інститути інформаційного права. Поняття норми інформаційного права та її особливості. Структура норми інформаційного права. Класифікація інформаційно-правових норм. Джерела інформаційного права. Інформаційне законодавство України. Проблеми систематизації національного інформаційного законодавства.

 

Тема 2. Інформаційні правовідносини, їх структура та особливості.

Поняття інформаційних правовідносин. Інформаційні правовідносини за законодавством України. Особливі риси інформаційних правовідносин. Склад інформаційних правовідносин. Суб’єкти інформаційних правовідносин. Види суб'єктів. Україна як суб’єкт інформаційних правових відносин. Інформаційні процеси та інформаційна діяльність. Об’єкти інформаційних правовідносин та їх види. Інформація як об’єкт інформаційних правовідносин. Види і форми інформації. Інформаційна продукція та інформаційна послуга. Зміст інформаційних правовідносин: юридичний і фактичний. Суб’єктивне право. Юридичний обов’язок. Підстави виникнення, зміни і припинення інформаційних правових відносин. Класифікація юридичних фактів в інформаційному праві. Правоутворюючі, правозмінюючі і правоприпиняючі юридичні факти в інформаційному праві. Дії і події в інформаційному праві.

 

Тема 3. Правові засади інформаційних прав і свобод людини і громадянина та їх реалізація в Україні.

Конституційні засади прав і свобод людини в інформаційній сфері. Види інформаційних прав і свобод. Право на інформацію. Право на свободу думки і слова. Право на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Поняття „персональні дані” та правові основи їх захисту. Доступ до правової інформації. Інформаційні права громадян як суб’єктів виборчого процесу. Доступ до екологічної інформації. Захист від негативного інформаційного впливу. Підстави обмеження прав людини в галузі інформації. Міжнародно-правове забезпечення інформаційних прав і свобод людини. Гарантії інформаційних прав і свобод людини і громадянина. Види гарантій. Загальні гарантії. Юридичні гарантії. Судовий захист інформаційних прав і свобод людини і громадянина. Особливості реалізації інформаційних прав і свобод людини і громадянина в Україні. Поняття, форми та стадії застосування норм інформаційного права. Тлумачення інформаційних норм.

 

Тема 4. Організаційно-правові засади здійснення державної інформаційної політики.

Сутність державної інформаційної політики та державного управління в інформаційній сфері. Взаємозв’язок між державною інформаційною політикою і державним управлінням в інформаційній сфері. Система органів управління інформаційною сферою та їх структура. Компетенція та розподіл функцій в інформаційній сфері органів державної влади - Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Президента України. Повноваження центральних органів виконавчої влади в сфері управління інформаційною діяльністю (Міністерство інформаційної політики України, Міністерство освіти і науки, Міністерство культури України, Рада національної безпеки і оборони України, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, Державний комітет телебачення і радіомовлення, Державна реєстраційна служба, Державна служба інтелектуальної власності, Національна експертна комісія з питань суспільної моралі). Компетенція Ради національної безпеки і оборони України у сфері інформаційниї політики. Відповідальність органів державної влади в умовах інформатизації суспільства.

 

Тема 5. Правові проблеми інформаційного суспільства.

Роль інформації в житті людини, суспільства, держави. Інформаційне суспільство. Підходи до визначення поняття „інформаційне суспільство”. Етапи становлення. Характерні риси. Особливості. Правові проблеми. Хартія Глобального інформаційного суспільства (Окинава). Держава та інформаційне суспільство. Державна політика в сфері формування інформаційного супільства. Національна програма інформатизації. Загальна характеристика. Стан реалізації національної програми на сучасному етапі: проблеми та перспективи. Проблеми правового регулювання суспільних відносин в інформаційному суспільстві. Інформаційна магістраль. Підходи до визначення поняття “інформаційна магістраль”. Історичні аспекти введення терміну “інформаційна магістраль” та його сутність. Поняття інформаційної інфраструктури. Нормативно-правове регулювання розвитку та захисту інформаційної інфраструктури. Основні напрямки захисту інформаційної інфраструктури. Співвідношення понять „інформаційне суспільство”, „інформаційна магістраль” та „інформаційна інфраструктура”.

 

Тема 6. Особливості правового регулювання інформаційної діяльності в мережі Інтернет.

Глобальна інформаційна мережа Інтернет. Національна складова інформаційної мережі Інтернет. Правове регулювання діяльності в мережі Інтернет: проблеми та перспективи. Державна політика щодо глобальної мережі Інтернет. Предметні сфери та методи нормативно-правового регулювання відносин в мережі Інтернет. Віртуальне середовище Інтернет та інформаційні правовідносини. Особливості реалізації інформаційних правовідносин в мережі Інтернет. Особливості правового регулювання відносин щодо реалізації права на пошук, отримання і використання інформації в глобальній мережі Інтернет. Інформаційний документ та інформаційний документообіг. Правовий статус інформаційного документу. Електронний цифровий підпис. Особливості правового регулювання відносин щодо створення та розповсюдження документів, формування інформаційних ресурсів та надання інформаційних послуг в мережі Інтернет. Засоби масової інформації в Інтернет: питання правового регулювання. Реклама в Інтернет. Особливості правового регулювання відносин в області створення і застосування інформаційних технологій та засобів їх забезпечення в Інтернет. Електронна торгівля: питання правового врегулювання. Проблеми правового забезпечення інформаційної безпеки в мережі Інтернет.

 

Тема 7. Інформаційні аспекти інституту інтелектуальної власності.

Право інтелектуальної власності. Основні інститути права інтелектуальної власності. Авторське право та суміжні права. Патентне право. Особливості нормативного регулювання права інтелектуальної власності в сфері інформаційних відносин. Особливості регулювання інформаційних відносин інститутом авторського права щодо створення, розповсюдження та використання творів літератури, науки, мистецтва. Особливості регулювання інформаційних відносин авторського права щодо комп’ютерних програм та баз данних. Проблеми правового регулювання суміжних прав в інформаційному середовищі. Особливості регулювання інформаційних відносин інститутом патентного права.

 

Тема 8. Правове регулювання діяльності у сфері телекомунікацій та інформатизації.

Поняття телекомунікацій, діяльності у сфері телекомунікацій, телекомунікаційних послуг. Суб’єкти ринку телекомунікацій. Правовий статус операторів телекомунікацій і провайдерів телекомунікацій. Основні відмінності у правовому статусі операторів і провайдерів телекомунікацій. Права і обов’язки споживачів телекомунікаційних послуг. Захист прав споживачів телекомунікаційних послуг. Державна реєстрація, ліцензування діяльності у сфері телекомунікацій. Правові основи здійснення державного нагляду та юридична відповідальність за правопорушення у сфері телекомунікацій. Поняття технічних засобів телекомунікацій, телекомунікаційних мереж та правове регулювання їх використання. Сутність і основні складові концепції Національної програми інформатизації. Основні елементи організаційно-правового механізму Національної програми інформатизації. Основні етапи формування та виконання Національної програми інформатизації, галузевих, регіональних і місцевих програм інформатизації, їх взаємозв’язок.

 

Тема 9. Правове регулювання діяльності електронних засобів масової інформації

Інформаційні правовідносини щодо створення, розповсюдження та споживання масової інформації. Цензура та свобода слова щодо масової інформації. Правові гарантії свободи отримання масової інформації. Поняття і структура телерадіомовного простору. Поняття, права обов’язки телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги. Співвідношення правового статусу телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги. Регулювання телерадіомовлення: державна реєстрація, ліцензування і контроль в галузі телерадіомовлення. Юридична відповідальність за правопорушення в галузі телерадіомовлення. Реклама як різновид масової інформації. Правові основи рекламної діяльності на телебаченні радіомовленні. Обмеження щодо реклами на телебаченні і радіомовленні. Права та обов’язки телеглядачів і радіослухачів. Захист прав телеглядачів і радіослухачів: право на відповідь, право на спростування.

Тема 10. Правове регулювання інформаційної діяльності засобів масової інформації, бібліотечної справи, архівів.

Друковані видання. Порядок заснування, державної реєстрації, припинення діяльності друкованих видань. Організаційна структура друкованого видання. Права і обов’язки журналіста. Висвітлення діяльності органів державної влади в ЗМІ. Правове регулювання відносин в сфері рекламної діяльності. Обмеження щодо реклами у друкованих виданнях. Правовий режим архівів в Україні. Міжнародно-правове регулювання відносин в сфері архівної справи. Державно-правове регулювання в галузі бібліотечної справи. Захист авторських прав щодо пошуку і отримання бібліотечної інформації.

 

Тема 11. Інформаційна безпека: організаційно-правові аспекти.

Основні підходи до визначення понять «національна безпека», «інформаційна безпека». Інформаційний суверенітет України. Види загроз інформаційній безпеці України. Поняття державно-правового механізму формування та реалізації інформаційної безпеки. Структура системи органів щодо забезпечення інформаційної безпеки. Їх компетенція, функції та розподіл повноважень. Інформація з обмеженим доступом. Поняття державної таємниці. Правове регулювання обігу інформації, що становить державну таємницю. Поняття та види конфіденційної інформації. Правове регулювання обігу документів, що містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави. Правове регулювання обігу інформації, що становить службову таємницю. Обмеження доступу до інформації в інтересах слідства і судочинства. Види та особливості правового регулювання обігу інформації, що становить комерційну таємницю. Інформація, що становить професійну таємницю. Адвокатська таємниця. Лікарська таємниця. Таємниця вчинення нотаріальних дій. Таємниця страхування. Поняття і види інформації про особу. Обмеження щодо розповсюдження персоніфікованої інформації. Розвиток інформаційних технологій та проблеми інформаційної безпеки. Сутність і структура інформаційного ринку. Правові засади захисту національного інформаційного ринку. Обмеження, що застосовуються щодо виробництва та ввезення в Україну інформаційної продукції. Визначення понять „інформаційна зброя”, „інформаційна війна”, „інформаційний тероризм”. Правові проблеми обмеження застосування інформаційної зброї та попередження інформаційного тероризму. Правові засади захисту інформації в інформаційних системах. Правові засади технічного захисту інформації. Нормативно-правове регулювання криптографічного захисту інформації.

 

 

Плани семінарських (практичних, лабораторних) занять для студентів денної форми навчання.

Контроль знань на семінарських заняттях покликаний організувати студента до систематичного опрацювання пройденого матеріалу. Він здійснюється шляхом:

- вибіркового усного опитування студентів в аудиторії по питаннях теми, у т.ч. для самостійного вивчення;

- дискусійного обговорення питань, що становлять зміст теми;

- обговорення проблемних питань;

- виконання письмових самостійних робіт, міні контролів;

- активної участі студента в розгляді питань в аудиторії (внесення уточнень, доповнень, зауважень до відповідей тощо).

 

Заняття 1. Інформаційне право: галузь права, наука і самостійна навчальна дисципліна. Особливості систематизації національного інформаційного законодавства. (Семінар-розгорнута бесіда)

Компетенції

- вільно оперувати категоріями: інформаційне право, предмет інформаційного права, інформаційно-правовий інститут, норма інформаційного права, види норм інформаційного права, джерела інформаційного права, загальна та особлива частина інформаційного права, інформаційне законодавство;

- розкривати зміст понять інформаційне право як наука та навчальна дисципліна, метод інформаційного права;

- класифікувати існуючі інформаційно-правові інститути, джерела інформаційного права, види інформаційно-правових норм;

- аналізувати співвідношення системи інформаційного права та системи національного інформаційного законодавства;

- виявляти особливості систематизації національного інформаційного законодавства.

1. Питання для обговорення:

1. Поняття та предмет інформаційного права.

2. Методи правового регулювання інформаційних відносин та їх особливості.

3. Взаємозв’язок інформаційного права з іншими правовими галузями.

4. Інформаційне право як галузь права, як наука і як навчальна дисципліна.

5. Система інформаційного права та інформаційно-правові інститути.

6. Поняття норми інформаційного права та її особливості, структура норми інформаційного права. Класифікація інформаційно-правових норм.

7. Джерела інформаційного права та інформаційне законодавство України. Проблеми систематизації національного інформаційного законодавства.

 

2. Провести дискусію «Чим обумовлений швидкий розвиток інформаційного права?»

3. Розробити список аргументів «за» та «проти» щодо розробки та легалізації Інформаційного кодексу України – робота в малих групах.

Заняття 2. Особливості інформаційних правовідносин. Інформація як об’єкт суспільних відносин.Відповідальність за правопорушення в інформаційній сфері. (Семінар-дискусія)

Компетенції

- вільно оперувати категоріями: інформаційні правовідносини, принципи інформаційних правовідносин, інформація, інформація про фізичну особу, інформація довідково-енциклопедичного характеру, екологічна інформація, інформація про товар (роботу, послугу), науково-технічна інформація, правова інформація, статистична інформація, соціологічна інформація, масова інформація, інформація з обмеженим доступом, суб’єкт інформаційних правовідносин, юридичний факт в інформаційному праві, інформаційна продукція, інформаційна послуга, інформаційне правопорушення, інформаційна діяльність, відповідальність за інформаційні правопорушення, звільнення від відповідальності, оціночні судження;

- розкривати структуру інформаційних правовідносин, особливості правопорушень в інформаційній сфері;

- класифікувати види інформації, юридичні факти в інформаційному праві, види відповідальності за правопорушення в інформаційній сфері;

- аналізувати законодавство, що визначає поняття та види інформації.

 

1. Питання для обговорення:

1. Поняття інформаційних правовідносин тта особливі риси інформаційних правовідносин. Склад та суб’єкти інформаційних правовідносин.

2. Інформаційні процеси та інформаційна діяльність.

3. Об’єкти інформаційних правовідносин та їх види.

4. Інформація як об’єкт інформаційних правовідносин. Види і форми інформації.

5. Інформаційна продукція та інформаційна послуга.

6. Зміст інформаційних правовідносин: юридичний і фактичний. Суб’єктивне право. Юридичний обов’язок. Підстави виникнення, зміни і припинення інформаційних правових відносин.

7. Класифікація юридичних фактів в інформаційному праві. Правоутворюючі, правозмінюючі і правоприпиняючі юридичні факти в інформаційному праві. Дії і події в інформаційному праві.

2. Дискусія «Цивільно-правовий та публічно-правовий аспекти інформаційних відносин».

3. Дискусія щодо ролі правової інформації в забезпеченні процесу державного управління.

 

 

Заняття 3. Особливості реалізації інформаційних прав і свобод людини і громадянина в Україні. Міжнародно-правове забезпечення інформаційних прав і свобод (Семінар-дискусія)

 

Компетенції

- вільно оперувати категоріями: право на інформацію, право на свободу думки і слова, право на вільне враження своїх поглядів і переконань, інформаційні права, гарантія інформаційних прав, охорона права на інформацію, інформаційні права громадян як суб’єктів виборчого процесу;

- розкривати особливості захисту права на інформацію в Україні, захисту від негативного інформаційного впливу, міжнародно-правового забезпечення інформаційних прав і свобод, Європейських стандартів свободи слова;

- аналізувати національне та міжнародне законодавство, що визначає питання гаранті інформаційних прав;

- класифікувати види гарантій інформаційних прав і свобод людини і громадянина.

 

1. Питання для обговорення:

1. Конституційні засади прав і свобод людини в інформаційній сфері.

2. Право на інформацію, право на свободу думки і слова, право на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

3. Поняття „персональні дані” та правові основи їх захисту. Доступ до правової інформації.

4. Інформаційні права громадян як суб’єктів виборчого процесу.

5. Захист від негативного інформаційного впливу.

6. Підстави обмеження прав людини в галузі інформації.

7. Міжнародно-правове забезпечення інформаційних прав і свобод людини.

8. Гарантії інформаційних прав і свобод людини і громадянина. Види гарантій. Загальні гарантії. Юридичні гарантії.

9. Судовий захист інформаційних прав і свобод людини і громадянина.

10. Особливості реалізації інформаційних прав і свобод людини і громадянина в Україні.

11. Поняття, форми та стадії застосування норм інформаційного права. Тлумачення інформаційних норм.

 

2. Дискусія: «Як співвідноситься право на інформацію із суміжними конституційними правами?»

3. Дискусія: «Яка роль засобів масової інформації у забезпеченні права на інформацію?».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.016 сек.)