АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Читайте также:
  1. Відповідальність у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування
  2. ВНЕСОК КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ У РОЗВИТОК ОСВІТИ УКРАЇНИ
  3. Внесок римських юристів у світову юридичну теорію та юридичну практику
  4. Вопрос Договір страхування та його характерні риси.
  5. Галузі знань 1301 «Соціальне забезпечення»
  6. Господарське право та державне управління економікою
  7. Грошовий ринок, кредитно-банківська система та страхування
  8. Державне виробництво і реалізації цукру
  9. Державне казначейство як спеціальний орган при Міністерстві фінансів України, що здійснює фінансовий контроль, його завдання
  10. Державне комерційне підприємство?
  11. ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ТА ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
  12. Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування;

Застрахована особа - фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Основні платники ЄВСС – це зазвичай роботодавці, які відповідно до частини першої ст. 1 Закону про ЄВСС є страхувальниками якщо вони:

–використовують працю найманих працівників на умовах трудового договору (контракту).

–виплачують допомогу за цивільно – правовими договорами (крім цивільно – правових договорів укладених з фізичною особою підприємцем, якщо виконувані роботи, послуги відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця.

–виплачують допомогу з тимчасової непрацездатності

Відповідно до п.1 частини 1 першої ст.. 7 Закону про ЄВСС базою нарахування єдиного внеску є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, в тому числі виплати в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці. Виплати, які є складовими фонду оплати праці, перелічено в п.2.1-2.3 Інструкції №5 на яку традиційно посилається Пенсійний фонд України.

Отже, при здійсненні будь-яких виплат у грошовій формі на користь найманої особи роботодавець-страхувальник має знати чи є зазначена виплата складовою фонду оплати праці і чи повинна включатися до бази нарахування ЄВСС.

Водночас слід враховувати виплати, які не включаються до бази нарахування ЄВСС. Їх зазначено в Переліку №1170 „Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховуються ЄВСС”

Зокрема, не включаються до бази нарахування ЄВСС:

–Винагорода, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва (окрім З/п штатним працівникам редакцій журналів, видавництв)

–Оплата додаткових відпусток, що надаються відповідно до ЗУ №796-ХІІ

–Суми нраховані працівникам за час затримки розрахунку при звільненні,

–компенсація моральної шкоди, що виплачується працівникам за рішенням суду

–витрати на відрядження, які повернуто (або не повернуто) у встановлені строки

–витрати на відрядження, які які компенсують за рішенням керівництва, без дотриманя законодавчих обмежень

–компенсації працівникам за використання для потреб власного інструменту та особистого транспорту.

–винагороди за відкриття, винаходи та їх використання

–матеріальна допомога разового характеру

– та ін.

При нарахування ЄВСС також необхідно зважати:

1. Наявність трудових відносин. До доходів, що не включаються до бази нарахування єдиного внеску належать виплат, що здійснюються особам, які не перебувають у трудових відносинах із страхувальником (н-д матеріальна допомога до ювілейних, святкових дат, щомісячна допомога, що надаються працюючим пенсіонерам). Також згідно з листом ПФУ №4149/05-10 немає підстав для нарахування ЄВСС у випадках, коли сума грошової компенсації за невикористану щорічну відпустку нараховується звільненій особі.

2.Максимальна величина доходу. Частиною 3 ст.7 Закону про ЄВСС передбачено, що нарахування єдиного внеску здійснюється в межах максимальної величини доходу, сума якого відповідно до п.4 частини 1 ст. 1 Закону не може перевищувати 15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановленого законом

3. Звільнення від ПДФО не звільняє від ЄВСС

4. Порядок сплати ЄВСС –ЄВСС нарахований за відповідний базовий період не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом, яким є календарний місяць. Законом встановлено обов’язкову сплату авансових платежів до ЄВСС від кожної виплати заробітної плати нараховується єдиний внесок. Сума внесків перераховуються одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці у тому числі в безготівковій чи натуральній формі.

5. Допомога по тимчасовій непрацездатності

Порядок нарахування ЄВСС на суми виплат за цивільно-правовим договором залежить від того, чи є особа, яка отримує виплату, суб'єктом підприємницької діяльності і чи пов'язане отримання доходу із здійсненням такої діяльності.

Так, якщо особа не є підприємцем, то сума її винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами включається до бази нарахування ЄВСС, позик у такому випадку особа, яка виплачує цю винагороду, вважається роботодавцем для цієї фізичної особи. Відповідно до п. 1 частини першої ст.4 Закону про ЄВСС роботодавцями, а отже, й платниками ЄВСС є, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб за цивільно-правовими договорами. У такому випадку роботодавець повинен сплатити за свій рахунок ЄВСС від суми винагороди у розмірі 34,7% відповідно до частини п'ятої ст.8 Закону, а також утримати за рахунок доходу, що виплачується фізичній особі, внесок у розмірі 2,6% на підставі частини восьмої зазначеної статті.

Якщо особа виконує роботу або надає послуги за цивільно-правовим договором, який укладено з підприємством за основним місцем роботи особи, то максимальна величина бази нарахування єдиного внеску таким роботодавцем визначається з урахуванням заробітної плати та винагороди за договором, які нараховано працівнику (лист ПФУ від 23.03.2011 р. № 5535/03-30)

У такому самому порядку має нараховуватись та утримуватись ЄВСС у разі, якщо фізична особа є приватним підприємцем, однак виконання цивільно-правового договору не пов'язано з її підприємницькою діяльністю.

Нарахування єдиного внеску здійснюється в межах максимальної величини доходу. Враховуючи розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 2011 рік, максимальний розмір єдиного внеску щодо виплат за цивільно-правовим договором становить такі суми (табл.2).

Таблиця 2 – Максимальний розмір єдиного внеску щодо виплат за цивільно – правовими договорами

Термін дії Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений на 2011 рік, гри. Максимальний розмір єдиного внеску, грн.
01.01.2011 р. —31.03.2011 р.   4897,91
01.04.2011 р. — 30.09.2011 р.   4996,80
01.10.2011 р. —30.11.2011 р.   5126,93
01.12.2011 р. — 31.12.2011 р.   5225,82

Водночас якщо фізична особа є підприємцем, і винагорода виплачується їй за виконані роботи чи надані послуги, що відповідають видам її діяльності, то про відносини «роботодавець – наймана особа» не йдеться, а отже, підстав для нарахування ЄВСС при виплаті винагороди немає. У цьому випадку підприємець є самостійним платником ЄВСС щодо отриманих ним доходів.

Важливо, аби вид діяльності підприємця було підтверджено копією виписки або витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців із зазначенням основних видів діяльності цього підприємця (лист від 06.01.2011 р. № 167/03-30 та роз'яснення ПФУ від 13.01.2011 р.), яку можна отримати відповідно до Положення про порядок надання відомостей з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, затвердженого наказом Держкомпід-приємництва від 20.10.2005 р. № 97. Якщо ж підприємець не надає такого витягу (або його копії), то юридична особа може сама отримати такий витяг, звернувшись до державного реєстратора.

Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

На особливу увагу заслуговує договір оренди. Відповідно до частини першої ст.7 Закону про ЄВСС до бази нарахування внеску включаються сума нарахованої заробітної плати та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. У роз'ясненні ПФУ від 11.03.2011 р. зазначено, що єдиний внесок при сплаті на користь фізичної особи орендної плати згідно з договором найму (оренди) приміщення не нараховується, оскільки відносини, які виникають між власником приміщення (наймодавцем) та юридичною особою, яка винаймає таке приміщення (наймачем), регулюються договором найму (оренди) та не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. Вочевидь, ПФУ врахував висновок, який свого часу зробив Мін'юст у листі від 23.02.2004 р. №8-11-19".

Часто юридичним особам та підприємцям доводиться оплачувати послуги нотаріусів, адвокатів, юристів та інших осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю. Такі особи забезпечують себе роботою самостійно і не є суб'єктами підприємницької діяльності в традиційному розумінні. Відповідно до п.5 частини першої ст.4 Закону про ЄВСС такі особи є платниками ЄВСС, якщо отримують дохід безпосередньо від незалежної професійної діяльності і за умови, що вони не є найманими особами чи підприємцями.

У листі від 01.03.2011 р. № 3954/03-30 ПФУ роз'яснив, що єдиний внесок не нараховується підприємством, що оплачує послуги особи, яка займається незалежною професійною діяльністю, у разі:

¾ виплати доходу, безпосередньо пов'язаного з такою незалежною професійною діяльністю;

¾ надання такою фізичною особою копії повідомлення про взяття її на облік в органах Пенсійного фонду України як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Якщо зазначені умови не виконуються, то суму виплати потрібно включати до бази нарахування ЄВСС у розмірі 34,7% відповідно до частини п'ятої ст.8 Закону, а також утримати за рахунок доходу, що виплачується фізичній особі, внесок у розмірі 2,6% на підставі частини восьмої зазначеної статті.

Платниками єдиного внеску за осіб, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, є роботодавці, а саме: підприємства, установи та організації, фізичні особи, які використовують найману працю та виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності. Такі платники нараховують єдиний внесок у розмірі 33,2% на суму оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності (п.1 частини першої ст.7 Закону про ЄВСС). ЄВСС має бути сплачено не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом, протягом якого нараховано суму лікарняних. А якщо сума допомоги виплачується до зазначеної дати, то єдиний внесок в частині нарахування має бути сплачено під час виплати допомоги.

Під час виплати допомоги застрахованій особі роботодавець також має утримати єдиний внесок у розмірі 2% від суми зазначеної допомоги (частина дванадцята ст.8 Закону).

Водночас, як зазначено в листі ПФУ від 17.05.2011 р. № 978Г/03-20, єдиний внесок нараховується на суми, які є базою нарахування єдиного внеску, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати (частина п'ята ст.7 Закону про ЄВСС). Тобто ПФУ вважає, що у випадку, коли станом на 20 число місяця, наступного за звітним, страхувальник ще не виплатив лікарняні своїм працівникам, нараховані у звітному місяці, у зв'язку із заборгованістю ФСС з тимчасової непрацездатності перед страхувальником, він все-таки повинен зі свого банківського рахунку сплатити до ПФУ суму ЄВСС як в частині, яка нараховується на суму лікарняних за рахунок страхувальника (33,2%), так і в частині, яка утримується із суми лікарняних (2%). Однак проблема полягає в тому, що після отримання коштів на окремий рахунок страхувальник не зможе компенсувати свої витрати на сплату ЄВСС у розмірі 2% від суми лікарняних. У листі ФСС з тимчасової непрацездатності від 04.03.2011 р. № 02-24-416 зазначено, що законодавство не передбачає можливості перерахування страхувальниками суми ЄВСС, що утримується із суми лікарняних, за рахунок власних коштів з подальшою компенсацією (погашенням цих витрат) за рахунок коштів, які надходять від Фонду на окремий рахунок страхувальника для виплати допомоги застрахованим особам.

Сума допомоги по вагітності та пологах відповідно до п.3.2 Інструкції № 5 не включається до фонду оплати праці. Крім того, зазначену виплату включено до Переліку № 1170. У зв'язку з цим єдиний внесок на суми зазначеної допомоги не нараховується, а особи, які отримують допомогу по вагітності та пологах, не належать до кола осіб, що є платниками єдиного внеску (лист ПФУ від 18.02.2011 р. № 3116/03-30).

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)