АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Техніка визначення групи крові

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. E. Кваліфікована хірургічна допомога третьої групи
  3. III. Техніка, поради до виступу
  4. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  5. Ацілгліцеріни однієї групи розрізняються між собою складом жирнокислотного залишків - ацил, що входять в їх структуру.
  6. Б. процентне співвідношення формених елементів крові
  7. Біохімічні показники крові собак
  8. Взяття крові з вени для бактеріологічного дослідження
  9. Взяття крові з вени для біохімічного дослідження
  10. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Коли Ви займетесь визначенням наявності пошкоджень опорно-рухового апарату?
  11. Виберіть правильне визначення
  12. Виберіть правильне визначення терміну

Кров для дослідження беруть із пальця пацієнта, у якого визначається група крові (прокол роблять одноразовим скарифікатором), або при зборі крові з вени, рани, чи із флакона.У середині верхнього краю планшета відзначають прізвище пацієнта або номер флакона із кров'ю донора. По горизонталі зліва направо підписують групи крові (О, А, В).

На планшет наносять по одній краплі ізогемаглютинуючих стандартних сироваток двох серій у два ряди: сироватку групи 0(І) - ліворуч, сироватку групи А (II) - у середину, сироватку групи В (III) - праворуч:

ü сироватку беруть із ампули піпеткою, що відразу після того, як з неї була впущена сироватка, опускають у туж саму ампулу із сироваткою, з якої вона була взята;

ü поряд із краплями сироватки наносять досліджувану кров, об'єм якої повинен бути приблизно в 10 разів меншим від кількості стандартної сироватки, з якою вона перемішується;

ü скляною паличкою або куточком предметного скла перемішують краплі крові із сироваткою доти, поки суміш не забарвиться у рівномірно червоний колір (кожну краплю слід перемішувати окремою скляною паличкою).

Після змішування крапель планшет обережно погойдують в руках, що сприяє швидшій і чіткішій аглютинації еритроцитів, потім на 1-2 хв. залишають в спокої.

За ходом реакції спостерігають не раніше, як через 5 хв., після чого роблять облік результату реакції:

ü аглютинація починається протягом перших 10-30 сек, однак слід спостерігати і далі - до 5 хв. через можливість більш пізньої появи аглютинації, наприклад, з еритроцитами, що мають слабкий аглютиноген А;

ü у міру появи аглютинації, але не раніше, ніж через 3 хв, до крапель сироватки з еритроцитами, де настала аглютинація, додають по одній краплі 0,9% розчину натрію хлориду для диференційної діагностики специфічної аглютинації і неспецифічного склеювання еритроцитів по типу "монетних стовпчиків" і продовжують спостереження до закінчення 5 хв;

ü через 5 хв оцінюють реакцію у прохідному світлі.

 

1.2.3.5. Трактування результатів визначення групи крові:

Результати визначення групової приналежності крові оцінюються по реакції аглютинації, що може бути позитивною або негативною:

ü позитивна реакція (піскоподібна або пелюсткова) починає проявлятися з перших 10-30 секунд появою в суміші видимих неозброєним оком дрібних червоних зерняток (аглютинатів), ще складаються зі склеєних еритроцитів, які поступово зливаються в більші зерна або пластівці;

ü негативна реакція проявляється рівномірним забарвленням краплі в червоний колір, без візуально встановленого утворення протягом 5 хв. зерняток (аглютинатів).

Результати реакцій у краплях із сироватками однієї і тієї ж групи (двох серій) повинні збігатися:

ü у тих випадках, якщо позитивний результат отримано із сироватками всіх трьох груп, для виключення неспецифічної аглютинації виконується контрольне дослідження зі стандартне сироваткою групи АВ(ІУ), що не містить природних аглютинінів;

ü відсутність аглютинації в цій контрольній пробі дозволяє вважати, що позитивний результат із сироватками груп 0(І), А (II) і В (III) вірний, тобто, що досліджувана кров належить до групи АВ (IV).

Якщо реакція аглютинації виникає із сироватками 0(1), А (II), В (III) із сироваткою групи АВ(ІV), то таке явище має назву панаглютинації. При наявності панаглютинації і, відповідно, неможливо визначити групову приналежність по системі АВО за допомогою стандартних сироваток.

Оцінка результатів реакції зі стандартними ізогемаглютинуючими сироватками за наявністю аглютинації.

Таблиця 1

Оцінка результатів реакції за наявністю аглютинації

 

Стандартні сироватки Група крові
0(1) А(М) В(ІІІ) АВ(ІУ)
- - -   0(1)
+ - +   А(ІІ)
+ + -   В(ІІІ)
+ + + - АВ(ІУ)

+ аглютинація; - відсутність аглютинації

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)