АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика господарства

Читайте также:
  1. V. Характеристика современного гражданского права
  2. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  3. Бактерии, их характеристика
  4. Билет №6.Типы культуры,их характеристика
  5. В 1. Перенос расплавленного металла в сварочной дуге. Силы, действующие в дуге на расплавленный металл, общая характеристика.
  6. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения, КЕО.
  7. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения. КЕО
  8. В 4. Характеристика процесса горения. Виды горения. Горючие вещества Взрывопожароопасные свойства ГВ.
  9. В-7 Общая характеристика первобытного общества?
  10. Валовой национальный продукт и валовой внутренний продукт: их структура и сравнительная характеристика.
  11. Ведущие отрасли права РФ (краткая характеристика).
  12. Вибрация. Характеристика вибраций, ее воздействие на человека

За радянських часів у Закавказзі сформувався розвинутий господарський комплекс, який охоплює галузі важкої і легкої промисловості, сільськогосподарське виробництво, курортно-рекреаційне господарство.

Сучасний стан економіки. Після розпаду СРСР в країнах Закавказзя розпочалася затяжна економічна криза. Так, промисловість Грузії в 1992 р. скоротилася на 40%, інфляція на рік становила 8500%, у 1994 р. багато галузей економіки, наприклад лісове господарство й будівництво, практично припинили своє існування. В Азербайджані за період з 1991 до 1995 року виробництво скоротилося на 60%. У Вірменії після розпаду СРСР більшість промислових підприємств перестала функціонувати, оскільки вони обслуговували його військово-промисловий комплекс.

Нині країни переживають складний етап переходу до ринкової економіки, основою якого є стабілізація фінансової сфери, масова приватизація, залучення іноземних інвестицій та кредитів МВФ. У Грузії швидко збільшується кількість малих та середніх приватних підприємств, що активно функціонують у сферах послуг, транспорту, будівництва та харчової промисловості. Приватний сектор забезпечує понад 50% ВНП. Прискорилися темпи приватизації (нині у приватному секторі виробляється 70% товарів). В Азербайджані з другої половини 90-х років збільшилися капіталовкладення у різні галузі економіки. За період з 1996 по 2000 рік іноземні інвестиції становили понад 5 млрд. дол., з яких до 50% коштів надходять на розвиток машинобудування, засобів зв’язку, у харчову промисловість, сферу послуг. Важливим для азербайджанських економічних перетворень стало прийняття закону про земельну реформу, який запровадив приватну власність на землю для громадян країни. Наприкінці 90-х років було ліквідовано понад 1300 колгоспів і радгоспів, створено майже 35 тис. фермерських господарств. Нині відбувається приватизація середніх і великих промислових підприємств та важливих об’єктів стратегічного значення (у галузях металургії, машинобудування, паливній, нафтохімічній промисловості). У Вірменії порівняно з піком економічної кризи в 1994 р. нині дещо зросли обсяги промислової продукції, швидкими темпами розпочато приватизацію сільськогосподарських угідь; більшість малих та середніх промислових підприємств приватизовано. У країнах Закавказзя значною є частка тіньової економіки — до 25% ВНП.

У 2004 р. ВНП в Азербайджані становив 30,01 млрд. дол. (на душу населення — 3800 дол.), у Вірменії — 13,65 млрд. дол. (на душу населення — 4600 дол.), в Грузії — 14,45 млрд. дол. (на душу населення — 3100 дол.).

5. Загальна характеристика промисловості. Провідне місце у структурі промисловості посідають галузі важкої індустрії (3/4 сукупного ВНП).

Паливно-енергетичний комплекс. Він базується на власному й частково довізному паливі. Родовища нафти розробляють на Каспії (Нафтові Камені), Апшероні, у Кура-Араксинській низовині в Азербайджані, який щороку видобуває майже 9 млн. т нафти. Поблизу Баку знаходяться поклади природного газу (6 млрд. м3), в Грузії — коксівного вугілля. Загальне виробництво електроенергії становить 30,74 млрд. кВттод. В енергобалансі Вірменії та Азербайджану переважають ТЕС, і тільки в Грузії 79% електроенергії виробляють на ГЕС. У 1979 р. у Вірменії поблизу Єревана було побудовано атомну електростанцію з двома енергоблоками, що цілком задовольняла потреби республіки в електроенергії, але після Спітакського землетрусу Мецаморську АЕС 1989 р. було законсервовано і тільки в 1995 р. знову запущено (нині вона виробляє 32% електроенергії в країні).

Металургія. Чорна металургія країн Закавказзя базується на власній сировині, її виробнича структура охоплює видобуток і збагачення залізної руди (Азербайджан, частково Вірменія), марганцевої руди (Грузія), виробництво чавуну, сталі, прокат сталевих труб (Грузія). Кольорова металургія представлена мідною (Алаверді) й алюмінієвою (Сумгаїт, Канакер) промисловістю, виробництвом благородних металів.

Машинобудування. Розвиваються галузі транспортного машинобудування, зокрема суднобудування (Баку, Батумі, Поті), випуску автомобілів (Кутаїсі, Єреван), магістральних електровозів (Тбілісі); виробництва устаткування для нафтової, хімічної, харчової й легкої промисловості (Баку, Єреван, Сумгаїт, Тбілісі, Кутаїсі), електротехнічна промисловість (виробництво холодильників, кондиціонерів тощо); електронна промисловість і сільськогосподарське машинобудування.

Хімічна промисловість. Нафтопереробна й нафтохімічна промисловість зосереджені в Баку. Шляхом глибокої переробки нафти отримують різноманітні високоякісні мастила. Продукти нафтохімії (Баку, Сумгайит) та природного газу (Єреван, Ванадзор) стали основою хімії органічного синтезу, що виробляє ацетилен, хімічні волокна, плівку, синтетичний каучук, добрива, отрутохімікати для сільського господарства. Шинне виробництво функціонує в Єревані та Сумгаїті.

Легка промисловість. Вона сформувалася на власній сировині і представлена бавовняним виробництвом (Баку, Гянджа, Мінгечевір, Гюмрі), вовняною (Баку, Тбілісі), килимовою (Гянджа), шовковою (Кутаїсі, Тбілісі, Ханкенді), трикотажною та швейною промисловістю (Тбілісі, Баку, Єреван, Нахчиван), ограненням діамантів (Вірменія).

Харчова промисловість. Її основою є цінні і такі, що вирощуються тільки у Закавказзі, продукти землеробства субтропічного поясу. Для цієї галузі характерні виробництво тунгової олії, плодоовочевих консервів, тютюну, мінеральних вод тощо, первинна обробка чаю. У Грузії та Вірменії традиційним є виготовлення вино-коньячних виробів.

Сільське господарствою. Закавказзя є одним із найдавніших районів зрошуваного землеробства. Нині іригаційною мережею охоплено 2 млн. га земель. Майже 60% сільськогосподарських угідь займають пасовища й сіножаті, менше 33% — рілля, а 8% — багатолітні насадження.

Рослинництво. Воно є провідною галуззю сільського господарства країн Закавказзя. На Колхідській низовині й у Ленкорані розміщені основні плантації чаю (середньорічний збір чайного листу досягає 600 тис. т). Найбільшими районами виноградарства й виноробства є Кахетія, Картлі, Імеретія, Араратська долина, а останнім часом й Азербайджан. У вологих субтропіках культивують цитрусові (лимони, мандарини, апельсини, фейхоа), тунг, благородний лавр. У сухих субтропіках вирощують персики, гранати, інжир, яблука, груші, сливи, горіхи і відправляють їх на промислову переробку. В Азербайджані, на Кура-Араксинській низовині, вирощують бавовну. Цінні сорти тютюну, а також ефіроолійні культури (герань, шафран) культивують в Абхазії, Аджарії та у Західній Грузії. На Апшеронському п-ові збирають маслини. Із зернових переважають пшениця, кукурудза та ячмінь.

Тваринництво. Його розвиток стримується обмеженістю кормових ресурсів. Провідними галузями тваринництва є розведення великої рогатої худоби (понад 2,5 млн. голів) та вівчарство (майже 5,4 млн.), що зосереджені у гірських і передгірських районах. Розвиваються птахівництво та свинарство (крім Азербайджану), а у деяких районах Закавказзя — шовківництво і бджільництво.

Транспорт. Для країн Закавказзя актуальні певні транспортні проблеми, зокрема гірський рельєф зумовлює невисоку пропускну здатність окремих магістралей, а деякі території і нині певною мірою транспортно ізольовані.

Основним видом транспорту є залізничний (понад 2 км на 100 км2). Експлуатаційна довжина залізниць становить 5414 км, з яких 3718 км електрифіковані. Майже третина залізничних шляхів застаріла і потребує реконструкції, тому на численних ділянках швидкість руху потягів обмежена. Головна залізнична магістраль перетинає регіон у широтному напрямку (Баку — Тбілісі — Поті). Потужними залізничними вузлами є столичні міста, а також Кутаїсі, Євлах, Гянджа, Ванадзор та ін.

Швидкими темпами розвивається автомобільний транспорт. Загальна протяжність автомобільних шляхів сягає56,6 тис. км, з них 52,9 тис. км — з твердим покриттям.

Автопарк пасажирських машин нараховує понад 700 тис. одиниць, вантажних — до 170 тис. Нині більше 60% доріг потребують ремонту та реконструкції. Найважливішими автотранспортними магістралями є Баку — Гянджа — Тбілісі — Поті і дорога вздовж узбережжя Чорного моря. Головний Кавказький хребет перетинають Військово-Грузинська (історична назва автомобільної дороги Владикавказ — Тбілісі, довжиною 208 км) та Військово-Осетинська (прокладена в 1897 р. між ст. Даргкох у Північній Осетії та Кутаїсі; довжина — 275 км) дороги.

У зовнішньоекономічних зв’язках важливу роль відіграє морський транспорт. Найбільшим за вантажообігом портом є Бакинський, який має 17 причалів (5 призначені для транспортування сирої нафти й нафтопродуктів, 10 — для перевезення лісу та інших вантажів, 2 — пасажирські) і може обслуговувати судна вантажопідйомністю до 12 тис. т. У Грузії 175 торгових суден мають тоннажність 855,9 тис. бр.-реєстр. т, в Азербайджані нараховується 81 судно загальною тоннажністю 253,0 тис. бр.-реєстр. т. Між Баку і туркменським містом Туркменбаші функціонує морський пором.

У Закавказзі розвинута система газопроводів (2580 км) і нафтопроводів (1500 км). Нафтопровід Баку — Батумі було побудовано ще в 1907 р. (на той час був найбільшим у світі).

Зовнішня торгівля. Розпад єдиного економічного простору СРСР зумовив істотні зміни у торговій орієнтації країн Закавказзя. В експорті Азербайджану (3,1 млрд. дол.) переважають нафта й газ, продукція хімічної, текстильної промисловості, обладнання для видобутку нафти. Експорт Вірменії (850,5 млн. дол.) охоплює алмази, брухт металів, машини та обладнання, ковдри, мідну руду. Грузія експортує (909,4 млн. дол.) цитрусові, чай, вино, машини та обладнання, метали, вироби текстильної промисловості, хімікати тощо. Імпортують (в Азербайджані на 3,62 млрд. дол., у Вірменії — на 1,3 млрд., у Грузії — на1,806 млрд.) переважно машини та обладнання, продовольчі товари тощо.

Основними зовнішньоторговельними партнерами країн Закавказзя є Росія, СІЛА, Туреччина, Іран, Туркменістан тощо. Україна з Азербайджаном і Грузією входять до ГУУАМ. У 2004 р. торгівля з Азербайджаном становила 0,95% (224,5 млн. дол.), з Грузією — 0,7% (165,9 млн. дол.), з Вірменією — лише 0,3% (78,8 млн. дол.) від загального торговельного обігу України з країнами СНД.

Соціальна сфера

Культура Закавказзя є синтезом близькосхідних, європейських і місцевих традицій архітектури, музики, танців і фольклору.

Освіта. Нині у країнах Закавказзя більшість дітей віком від 6 до 17 років відвідують школи, в яких навчання ведеться переважно державною мовою. У Грузії нараховується 26 державних (з них 8 університетів) і 209 приватних ВНЗ, зокрема Тбіліський державний університет ім. І. Джавахішвілі (1918). В Азербайджані функціонують майже 50 ВНЗ, найбільшим з яких є Азербайджанський державний університет ім. Расулзаде (1919). У Вірменії існують 18 державних та 40 приватних ВНЗ, більшість з яких знаходяться в Єревані, зокрема Єреванський державний університет (1920).


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)