АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Культура і мистецтво. Народи країн Закавказзя мають давні культурні традиції

Читайте также:
  1. II. Культура и экономика.
  2. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  3. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  4. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  5. VI. ПОЛИТИЧЕСКАЯ КУЛЬТУРА США
  6. а) З основ законодавства України про культуру.
  7. А. Революційна українська партія (РУП)
  8. А. Українська демократична партія
  9. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  10. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  11. Аграрні реформи в Україні
  12. Актуальні проблеми економічної безпеки України

В Грузії декоративно-прикладне мистецтво представлене вишивками, виробами з металу, шкіри, вовни, кераміки. Грузинська драматургія за-родилася у середині XIX ст., і нині в країні нараховується понад 30 театрів. Виникненню грузинської народної музики понад 1500 років тому сприяли східні та західні впливи. Як правило, в Грузії співають чоловіки, а типова грузинська пісня виконується в три голоси. У країні нараховується понад 110 музеїв, зокрема в Тбілісі знаходяться Державний музей Грузії, Музей мистецтв, Національна картинна галерея, Музей сучасного образотворчого мистецтва, Музей грузинської літератури, Тбіліський історичний музей; в Кутаїсі — Історико-етногра- фічний музей та ін. Найбільшими бібліотеками Грузії є Національна бібліотека (1846) з фондом понад 7 млн. одиниць та бібліотека Тбіліського університету. Грузія славиться своєю національною кухнею та гостинністю.

В Азербайджані збереглися художні ремесла: різьблення по каменю, керамічний декор, виготовлення мініатюр, каліграфічне та художнє оформлення рукописів, художня обробка металів (у т. ч. зброї), вишивання килимів. Театр з’явився лише у середині XIX ст. До ісламських архітектурних пам’яток належать мечеті, мінарети, мавзолеї, караван-сараї (постоялі двори) й медресе (мусульманські школи), а також фортеці. В Баку знаходяться 28 музеїв, зокрема Музей мистецтв, Картинна галерея Азербайджану, Музей килимів та ін.

У Вірменії театральне мистецтво виникло приблизно уІ ст. до н. е. У столиці розташовані найбільші музеї — Державний історичний музей, Музей історії міста Єревана, Картинна галерея, Музей сучасного мистецтва, Музей російського мистецтва та ін.; в Сардарабаді — Музей етнографії та фольклору; в Ечміадзіні — Музей релігійного мистецтва. Національна бібліотека Вірменії нараховує понад 6 млн. друкованих видань, великими також є бібліотека Академії наук Вірменії та бібліотека Єреванського університету. В Єревані знаходиться найбільше у світі сховище давніх рукописів — Матенадаран, у колекції якого зберігаються майже 20 тис. давніх і середньовічних книг та рукописів.

Відомі країни своїми культурно-історичними пам’ятками, зокрема в Азербайджані знаходяться давня фортеця Ічері-Шехер, мінарет Синик-Кала (XI ст.), Дівоча вежа, Баїлов- ські камені (XIII ст., Баку), в Гянджі — культовий комплекс Гей-Імам (XIV—XVII ст.), Джума-мечеть (XVII ст.); у Вірменії — Гарні (давньовірменська фортеця, резиденція царівII ст. до н. е.), античний храм І ст. н. е., монастирський комплекс Мармашен (X—XIII ст.), церкви Катогіке (XIII ст.) та Зоравар (XVII—XVIII ст.), в Ечміадзіні — храми Ріпсиме (618) та Гаяне (630); у Грузії — Єіонський собор (V ст.), монастир св. Давида (VI ст.), руїни цитаделі Нарікала, храм Метехі (1278—1293 рр.), замок-фортеця Анаурі, Гелат- ський монастир (Тбілісі, XII ст.).

Рекреація і туризм. Країни Закавказзя приваблюють туристів теплими морями з їх пляжами, вертикальною природною поясністю (від вологих субтропіків до вічних снігів та льодовиків), цілющими мінеральними водами, етноконфесійним різноманіттям, давньою історією народів.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)