АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Бригада ЕМД готує травмованого потерпілого до транспортування в карету

Читайте также:
  1. A. Два, перший – у вогнищі ураження бригадами постійної готовності першої черги, другий – за межами вогнища ураження спеціалізованими бригадами постійної готовності другої черги.
  2. Госпіталізація, санітарна обробка та транспортування хворих дітей
  3. Группа_________________________________бригада_______________
  4. Группа_________________________________бригада_________________
  5. Группа_________________________________бригада__________________
  6. Звільнення потерпілого від дії електричного струму
  7. Методика відбору консервування та транспортування матеріалу при гельмінтозах
  8. Методологічні принципи та методика визначення санітарних втрат серед потерпілого населення та прогнозування медико-санітарних наслідків повені
  9. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ТРАНСПОРТУВАННЯ, СУШІННЯ І ПАКУВАННЯ ЦУКРУ
  10. Пакування, транспортування, зберігання і складування ГКП
  11. Перспективи впровадження газогідратної технології для транспортування і зберігання природного газу

 

Також елементами вторинного обстеження в схемі ABCDE для цієї категорії пацієнтів є оцінка порушення свідомості (Disability) та експозиція пацієнта (Exposure)

 

D – порушення стану свідомості (Disability)

До частих причин порушень стану свідомості належать важка гіпоксія, гіперкапнія, ішемія мозку або застосування седативних медикаментів або анальгетиків.

 

Варто провести оцінку та лікування цих відхилень за схемою АВС, при цьому слід виключити (коригувати) гіпоксичний стан та імовірну гіпотонію. При можливості перевіряється карта ліків пацієнта, з метою виключення виліковних причин, спричинених медикаментами, які депресивно впливають на діяльність ЦНС. Якщо існують покази, то слід застосувати антидотні препарати (наприклад налоксон у випадку передозування опіоїдів).

Проводиться оцінка зіниць (діаметр, симетричність та реакцію на світло), шкидке визначення стану притомності пацієнта в шкалі AVPU.

Визначається рівень глікемії за допомогою глюкометра; якщо він нижче 3 ммоль/л. необхідне в/в введення 50-60 мл. 5% розчину глюкози.

Пацієнт, який знаходиться в коматозному стані з порушенням дихання (западіння язика) переводиться в стабільне положення.

 

E – експозиція пацієнта (Exposure)

Для всестороннього обстеження хворого необхідний огляд всіх частин його тіла. Слід з повагою відноситись при цьому до його прав та приватності, при цьому намагаючись змінізувати втрату тепла.

 

А (airways) – прохідність дихальних шляхів;

- B (breathing) – дихання;

- С (cerculation) – кровообіг;

· надання спеціалізованої допомоги згідно алгоритмів.

Вторинний огляд пацієнта проводиться у приймальному відділенні спеціалізованою бригадою і є першим етапом стаціонарної допомоги при політравмі. Вторинний огляд проводиться за схемою "ABCDE", де:

1. D (disability or neurologist status): визначення змін в неврологічному статусі внаслідок травми;

2. E (exposure (undress) with temperature control): огляд роздягнутого постраждалого.

Вторинний огляд здійснюють протягом 5-10 хвилин паралельно із проведенням заходів інтенсивної терапії.

Оскільки в пацієнтів з політравмою має місце ушкодження багатьох систем, то важливе значення меє склад бригади, яка бере участь в лікуванні політравми. Рекомендується наступний склад бригади спеціалізованого стаціонару для наданя медичної допомоги при політравмі: хірург, травматолог, нейрохірург, торакальний хірург, анестезіолог. Лікарі інших спеціальностей залучаються в разі необхідності.

 

Вторинний огляд
Вторинна оцінка стану пацієнта являє собою обстеження "з голови до п'ят", проводиться після виконання невідкладних заходів по відновленню життєво важливих функцій організму.
Обстеження голови і шиї починається з заднього відділу шиї від 7-го хребця з переходом на поверхню голови, лице і передню поверхню шиї з перевіркою стану ключиць та лопаток. Звертається увага на будь-які відхилення від норми: припухлості, нерівності, відкриті рани, вдавлення, забарвлення шкіри, її температура, вологість, наявність кров'янистих виділень та виділення спинномозкової рідини з вушного каналу та носових ходів. Якщо відмічається болісність шиї при пальпації або рухах в шиї, обов'язково накладіть імобілізуючий комір.
Обстеження грудної клітки проводиться методами пальпації та аускультації. Особлива увага звертається на симетричність дихальних рухів, наявність ознак тупої або проникаючої травм.
При обстеженні живота проведіть його пальпацію та аускультацію, виключаючи наявність проникаючих поранень та внутрішньочеревних кровотеч.
Огляньте геніталії, щоб виключити наявність гематом. При необхідності - піхвове обстеження у жінок, ректальне обстеження у всіх пацієнтів.
Обстеження кістково-м'язової системи починати з нижніх кінцівок і закінчити обстеженням спини.
Огляньте всі кінцівки. Часто можна не звернути увагу на окремі переломи, особливо при поєднаних травмах, інколи залишаються нерозпізнаними переломи кісток тазу до тих пір поки пацієнт при спробі рухатись не стане почувати біль.
Особливу увагу слід звернути при наявності навіть підозри на пошкодження хребта. Такі пацієнти обов'язково фіксуються на довгій транспортувальній дошці.
Послідовність виконання заходів з надання невідкладної медичної допомоги хворим та постраждалим при окремих станах пацієнтів приведена в протоколах

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)