АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Комплекс заходів використання мультимедійних технологій в ДНЗ

Читайте также:
  1. I. КОМПЛЕКС ТРЕБОВАНИЙ К ВЫПУСКНИКУ
  2. Агропромисловий комплекс
  3. Алгоритм використання ІКТ в роботі з дошкільниками
  4. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  5. Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів
  6. Аналіз ефективності використання викор с/г угідь
  7. Аналіз ефективності використання оборотних коштів на підприємстві
  8. Аналіз ефективності використання основних фондів
  9. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  10. Аналіз ефективності використання підприємством трудових ресурсів
  11. Аналіз забезпеченості й використання матеріальних ресурсів на п-ві
  12. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства

 

Використання інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-виховному процесі в дошкільному освітньому закладі - це одна із самих нових і актуальних проблем у вітчизняній дошкільній педагогіці.

В умовах дитячого садка можливо, необхідно і доцільно використання ІКТ у різних видах освітньої діяльності.

Застосування інформаційно-комп'ютерних технологій відкриває для вихователя нові можливості в проведені будь-яких занять. Класичні та інтегровані заняття в супроводі мультимедійних презентацій дозволяють дітям поглибити знання, отримані раніше, як говориться в англійській приказці - "Я почув і забув, я побачив і запам'ятав". Я вважаю, що використання сучасних технологій в освіті створює сприятливі умови для формування особистості вихованців і відповідає запитам сучасного суспільства.

Заняття в дитячому садку мають свою специфіку, вони повинні бути емоційними, яскравими, із залученням великої кількості ілюстративного матеріалу, з використанням звуко- і відеозаписів. Все це може забезпечити нам комп'ютерна техніка з її мультимедійними можливостями. При цьому комп'ютер повинен тільки доповнювати вихователя, а не замінювати його.

Застосування комп'ютерної техніки дозволяє мені зробити заняття привабливим і по-справжньому сучасним, розв'язувати пізнавальні та творчі завдання з опорою на наочність.

На заняттях з дітьми ІКТ я використовую як частину в занятті, але на підсумкових або узагальнюючих заняттях ІКТ може бути використано протягом всього заняття, у відповідності з віком дітей і вимогами Санітарних правил.

У формі навчальної гри з дітьми дошкільного віку я проводжу будь-які заняття: математику, подорожі по країні, місту, розвиток мовлення, навчання грамоти, конструювання, малювання та ін..

Системи інтерактивної графіки та анімації дозволяють мені у процесі аналізу зображень управляти їх змістом, формою, розмірами, кольором та іншими параметрами для досягнення найбільшої наочності.

Одним з основних засобів розширення дитячих уявлень є презентації, слайд-шоу, мультимедійні фотоальбоми. Ця наочність дає можливість вихователю вибудувати об'єкт пояснень на заняттях логічно, науково, з використанням відеофрагментів. При такій організації матеріалу включаються три види пам'яті дітей: зорова, слухова, моторна.

Використання мною мультимедійних презентацій і слайдів за допомогою програми PowerPoint дозволяє зробити безпосередньо освітню діяльність емоційно забарвленою, привабливою, викликати у дитини живий інтерес. Вони є прекрасним наочним посібником і демонстраційним матеріалом, що сприяє хорошій результативності. Використання комп'ютерних засобів навчання також допомагає розвивати у дошкільнят допитливість, зібраність, зосередженість.

Презентація дає можливість роздивитися складний матеріал поетапно, звернутися не тільки до поточного матеріалу, але й повторити попередню тему. Також можна більш детально зупинитися на питаннях, що викликають утруднення. Використання анімаційних ефектів сприяє підвищенню інтересу дітей до досліджуваного матеріалу.

Застосування слайдів з об'єктами природи, супроводжені живим звуком або музичною композицією, викликає позитивні емоції і переживання, робить багатобічний, гармонізуючий і розвиваючий вплив на дітей. Дає відчути ніжність, здивування і захоплення світом живої природи, а на великому екрані крупним планом - застигле диво. Все це викликає бажання розглядати, діяти, грати.

Також в якості мультимедіаресурсів на моїх заняттях виступають відеофрагменти, інтерактивні схеми і моделі. Завдання різного роду слайд-шоу і відеофрагментів - показати дітям ті моменти навколишнього світу, спостереження за якими безпосередньо викликає труднощі. Завдання схем і моделей - наочно уявити процеси в неживій природі, такі як зміна пір року, кругообіг води тощо.

Сканер допомагає дітям моєї групи стати повноцінними учасниками створення слайд-шоу. Вони завжди з охотою приносять з дому улюблені книжки, малюнки, картинки на задані теми. Разом зі мною даний матеріал сканується і вставляється в слайд-шоу або кліп. При показі готового матеріалу кожна дитина впізнає свою картинку, що, звичайно ж, викликає бурю емоцій. Наступного разу дитина підбирає картинки та ілюстрації з подвоєною силою, звертаючись до максимальній кількості джерел.

Отже, залучаючи дітей безпосередньо до створення різного роду мультимедіаресурсів, я перетворюю їх з об'єкта моїх педагогічних зусиль в суб'єкт освітньої діяльності, особливо це актуально для дітей старшого дошкільного віку, які вже можуть майже самостійно або за допомогою батьків створити свою презентацію.

Для дітей молодшого дошкільного віку актуальним є використання цифрових технологій у фотозйомці. Справа в тому, що, включивши в слайд-шоу або презентацію в якості варіативної наочності об'єкт, добре знайомий дитині, запускаються відразу кілька психічних процесів.

По-перше, впізнавання «рідного» предмета з оточення дитини викликає радість, а для малюків це немало важливо.

По-друге, сприяє розвитку операцій узагальнення.

По-третє, зворотний процес, коли, зустрівши в своєму оточенні предмет, про який уже говорили і бачили його на екрані, у дитини вибудовується ланцюжок відтворення решти матеріалу, пов'язаного з цим предметом (розвивається асоціативна пам'ять).

Хочеться зауважити, що якщо ми, педагоги, дошкільних закладів будемо не тільки розвивати у дітей допитливість, прагнення щось дізнаватися, але і докладати зусиль для самостійного отримання необхідних знань, то жодна оснащена новітньою технікою установа шкільної освіти не зможе виправити наших помилок.

Плануючи різні форми роботи з дітьми із застосуванням нових інформаційних технологій, я дотримуюся дидактичних вимог, відповідно до яких:

 

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)