АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

До жиророзчинних відносяться вітаміни А, Е, К, D, F.Вітамін А

Читайте также:
  1. До дослідників соціології політичних партій та рухів відносяться?
  2. До них відносяться:
  3. Як співвідносяться поняття «фінансова політика» і «фінансовий механізм»?
  4. Які хрящі відносяться до парних ?

Вітамін A є антиоксидантом. Він допомагає підтримувати в нормальному стані епітеліальні тканини, нормалізує обмін речовин, бере участь у формуванні кісток і зубів, необхідний для нормального функціонування імунної системи. Цей вітамін підтримує роботу слизових оболонок людини, чим захищає наш організм від проникнення інфекції. Від своєчасного надходження вітаміну А залежить здоров’я сітківки очей, за що його також називають ретинол (від retina, сітківка). Він також відповідальний за здатність бачити при слабкому освітленні. Ознаки дефіциту вітаміну А:погіршення зору,«Куряча сліпота»,сухість шкіри,зниження імунітету,часті респіраторні захворювання. Вітамін Е він захищає від окислення вітамін А, необхідний для підтримки м’язового тонусу, покращує кровообіг.

Нестача вітаміну Е призводить до безпліддя, порушення роботи нервової і серцево-судинної систем, викликає анемію. Вітамін D Під цим вітаміном мається увазі ціле сімейство сполук. Ці речовини відповідальні за нормальне всмоктування фосфору і кальцію в кишечнику, відіграють ключову роль у формуванні кісток і зубів, допомагають в роботі імунної системи і навіть володіють антиканцерогенними властивостями.

Вітамін K Він відіграє важливу роль в обміні речовин у кістках і сполучній тканині, регулює засвоєння кальцію, відповідальний за процеси згортання крові, необхідний для нормального функціонування нирок. Вітамін F або комплекс поліненасичених жирних кислот відіграє дуже важливу роль в обмінних процесах організму. Ненасичені жирні кислоти потрібні для роботи серцево-судинної системи. Вони покращують кровообіг, перешкоджають розвитку атеросклерозу, зміцнює імунітет, прискорює загоєння ран.

16. Водорозчинні вітаміни включають вітаміни групи В й вітамін С. Вони розчиняються у воді і не відкладаються у тілі. Вітаміни групи В допомагають організму отримувати енергію з їжі, а також контролюють такі важливі процеси, як апетит, зір, здорова шкіра, здорова нервова система, формування червонокрівців.
Вітаміни групи В включають: В1 – тіамінВ2 – рибофлавін,В3 – ніацин,В5 – пантотенову кислоту,В6 – піридоксинВ12 – кобаламін,біотин,фолат (фолієву кислоту) Нестача вітаміну В
Авітаміноз (бері-бері) – через нестачу тіаміну (В1)..Пелагра – через нестачу ніацину В3. Може негативно впливати на шкіру, слизові оболонки, центральну нервову систему і шлунково-кишковий тракт.Злоякісна анемія – через нестачу кобаламіну (В12). Нестача вітаміну В12 зрештою призводить до неврологічних розладів. Вітамін С необхідний для нормального розвитку, росту і відновлення тканин організму, формування колагену (білкової речовини сполучних тканин), хрящів, кісток і зубів, а також загоєння ран.Він також допомагає боротися з інфекцією, дозволяє білокрівцям руйнувати бактерії, а також відіграє ключову роль у процесі всмоктування заліза з кишечнику.

17.МАкроелементи реч.що містяться в концентрації мг-100мл або моль-л.Організм не може нормально ф-ти,якщо з водою і кормом не надходить необхідна к-ть макроелементів.Мін.реч.забезпечують процеси росту,розмноження,підтримки фізіологічної рівноваги і продуктивності тварин. Натрій і Калій забезп.створення осмотично тиску,транспорт реч.через клітинні мембрани,беруть участь у водно-сольвому балансі. Кальцій бере участь в процесах травлення і знешкодження в організмі шкідливих сполук,забезпеченні процесів зсідання крові і форм.складу молока.Також необхідний для норм.діяльності серця та ф-ння імунної сист.Фосфор –елемент, необхідний дя життєдіяльності організму,входить до складу опорних тк.,складних білків і вуглевродів. Хлор- найважливіший аніон у складі рідин орг. бере участь в різноманітних фізіол.та біохім.р-ях. Залізо транспортує елктрони, транспорт і депонування кисню.

18. Мікроелементи - реч.що містяться в концентр.мкг-100 мл або мкмоль-л. Fe — Бере участь в кровотворенні, диханні, імунобіологічних і окисно-відновних реакціях. При нестачі розвивається анемія. Mn — Впливає на розвиток скелета, бере участь в реакціях імунітета, в кровотворенні і тканинному диханні.

Co — Тканини в яких зазвичай накопичується мікроелемент: кров, селезінка, кістка, яєчники, печінка, гіпофіз. Стимулює кровотворення, бере участь у синтезі білків і вуглеводному обміні.. P — Поєднує послідовні нуклеотиди в нитках ДНК та РНК. АТФ, слугує головним енергетичним носієм клітин. Формує клітинні мембрани. Міцність кісток визначається наявність в них фосфатів.

19. Регуляція мінерального обміну. Мін.склад ор-му-одна з жорстко контрольованих констант.Це прямо повязано із можливістю орг-му депонувати багато реч.і діяльністю органів виділень,здатних збільш.або зменш.вміст тих або ін.мін.елементів. Гіпоталамус –основний відділ гол.мозку,що інтегрує регуляцію мін.обміну. Спеціалізовані осморецепторні і навіть іонорецепторні нервові кл. при р-ку змін в мін.складі крові або спинномозкової рідин і включають відповідні рефлекторні еханізми,направлені на стабілізацію складу внутр.серед.орг-му. При цьому основну роль виконують гормони кори наднирників.

20.Значення води. Біологічне значеення води як універссального розчинника виключно високе.К-ть води в орг-мі тв.складає близько 65% маси тіла,недостатність надходження води викликає порушення в життєдіяльності орг-му.Вода необхідна для забезп.процеесів травлення, аналізу смакових якостей корму,розчинення,розмякшення, ств.оптимальних умов для ф-ння ферментних сист.Вода у ряді метаболітичних реакцій є кінцевим продуктом обміну: 100г білка-41г води,100 г вуглеводів- 55 г, 100г жиру- 107 г.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)