АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЕКОЛОГІЧНИЙ ПОДАТОК: ПЛАТНИКИ, ОБ’ЄКТИ, СТАВКИ, ПОРЯДОК ОПЛАТИ ТА ЗВІТНОСТІ

Читайте также:
  1. I. Порядок наследования восходящих
  2. I. Призвание к наследованию (основания и порядок)
  3. II. Порядок наследования нисходящих, в частности
  4. II. Порядок подачи и рассмотрения заявлений на оказание материальной помощи
  5. II. ПОРЯДОК ПРИЕМА И УВОЛЬНЕНИЯ РАБОТНИКОВ
  6. II. Порядок проведения конкурса
  7. III. Наследование казны. Особый порядок наследования
  8. III. Порядок наследования в боковых линиях в частности
  9. III. Порядок формирования информационной базы «Золотой фонд студентов».
  10. IV. Организация и порядок проведения фестиваля
  11. VII. Порядок здійснення тимчасового вилучення посвідчення водія
  12. А) традиційний порядок укладання господарських договорів.

Платників екологічного податку можна поділити на дві групи:

1. Суб’єкти господарювання, юридичні особи, які не здійснюють господарську діяльність, бюджетні організації, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів або їх засновників, під час здійснення діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, відбуваються:

викиди забруднюючих речовин в атмосферу стаціонарними джерелами забруднення; скидання забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти; створення радіоактивних відходів; тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Таким чином, платниками екологічного податку за розміщення побутових відходів є лише ті суб’єкти, які розміщують їх у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах, на використання яких отримано дозвіл Міністерства екології та природних ресурсів.

2. Суб’єкти господарювання, юридичні особи, які не здійснюють господарську діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно нерезидентів або їх засновників, громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

Фактично екологічний податок сплачується другою групою платників податків при придбанні палива, а перераховують податок до бюджету, а також звітують за нього податкові агенти: суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю на митній території України паливом власного; суб’єкти господарювання, які ввозять паливо на митну територію Україну.

Не є платниками екологічного податку:

1.За утворення радіоактивних відходів, суб’єкти діяльності в сфері використання ядерної енергії, які: (до останнього календарного дня звітного кварталу, в якому придбано джерело іонізуючого випромінювання, уклали договір про повернення відпрацьованого закритого джерела іонізуючого випромінювання за межі України підприємству – виробнику такого джерела;

мають справу в радіоактивними відходами, що утворилися внаслідок Чорнобильської катастрофи;)

2.За розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах – суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на збирання і заготівлю відходів як вторинної сировини.

Об’єктом і базою оподаткування є:

обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферу стаціонарними джерелами;

обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються безпосередньо у водні об’єкти;

обсяги та види (класи) відходів, які розміщуються в спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах протягом звітного кварталу, крім обсягів та видів (класів) окремих відходів як вторинної сировини, які розміщуються на власних територіях суб’єктів господарювання, що мають ліцензію на збір;

обсяги і категорія радіоактивних відходів, які утворюються внаслідок діяльності суб’єктів господарювання та (або) тимчасово зберігаються їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк;

обсяги електричної енергії, виробленої експлуатуючими організаціями ядерних установок (атомних електростанцій).

Ставки податку

Податковим кодексом передбачено поступове збільшення ставок екологічного податку:

з 1 січня 2011 року по 31 грудня 2012 року включно ставки податку становлять 50% ставок, передбачених ПК;

з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно – 75% ставок, передбачених ПК;

з 1 січня 2014 року – 100% ставок, передбачених ПК.

Порядок нарахування, сплати податку та подання звітності

Суми податку нараховуються за податковий (звітний) квартал платниками податку або податковими агентами за формулами, передбаченими ПК. Податкові агенти, які ввозять паливо на митну територію України, нараховують суми податку на дату подання митної декларації для митного оформлення.

Податкова декларація з екологічного податку подається щоквартально протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу. Оплата податку проводиться протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)