АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз відносних показників фінансової стійкості

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. SWOT-аналіз ВТК «Лукас».
  3. VII. Аналіз галузі
  4. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  5. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  6. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  7. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  8. Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості
  9. Аналіз асортиментної продукції
  10. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  11. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  12. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну

Надходження, набуття, створення майна підприємства здійснюється за власні та позикові кошти, співвідношення яких розкриває фінансовий стан підприємства.

 

Структура показників фінансової стійкості

 

До основних показників, що характеризують структуру капіталу, а отже фінансову стійкість підприємства належать:

1. К3 – коефіцієнт автономії (фінансової незалежності, концентрації власного капіталу) Частка власників в майні підприємства, показує наскільки власники можуть оцінку своїх активів без нанесення шкоди інтересам кредиторів р 380 ф 1 / р 280 ф 1 власний капітал/валюта балансу Якщо >=0,5, то ризик кредиторів мінімальний: реалізувавши половину майна,сформованого за власний капітал, підприємство зможе погасити свої боргові зобов’язання. Показує, в якій мірі підприємство не залежить від своїх кредиторів.     ! рекомендоване значення не може братися за правило для всіх: необхідне уточнення з врахуванням галузевої специфіки.
2.Кфінансової стійкості [(р 380 + р 430 + р 480)/ р 280] *100 [(власний капітал + довгостроко-ві зобов’язан-ня)/валюта балансу]*100   Значення коефіцієнту показує питому вагу тих джерел фінансування, які підприємство може використовувати довгий період.
3. К7 – коефіцієнт заборгованості (р 280 ф 1 – 380 ф 1) / р 280 ф 1 зобов’язання /валюта балансу < 0,5 Показує частку позичених коштів у всіх коштах підприємства
4. К8 – коефіцієнт інвестування Р 080 ф1/ р 380 ф 1 < 1 Показує, яка частка власних коштів витрачена на необоротні активи
5.К фінансування (Власний капітал/ позиковий капітал)*100   Показує, яка частка діяльності підприємства фінансується за рахунок власних коштів, а яка – за рахунок позикових.   Ситуація, при якій величина коефіцієнта< 1 (більша частина майна підприємства сформована за рахунок позикових коштів),може свідчити про небезпеку неплатоспроможності та перешкоджає одержанню кредиту.

Основне призначення цих коефіцієнтів полягає в тому, щоб охарактеризувати рівень захисту інтересів кредиторів.

 

Проте, необхідно застерегти від буквального розуміння значень поданих коефіцієнтів. В ряді випадків доля власного капіталу в їх загальному обсязі може бути менше половини, і тим не менш підприємство буде зберігати високу фінансову стійкість. Це в першу чергу стосується тих підприємств, діяльність яких характеризується високим оборотом активів, стабільним попитом на продукцію, що реалізується, налагодженими каналами постачання та збуту, низьким рівнем постійних витрат (наприклад, торгівельні та посередницькі підприємства).

Для капіталомістких підприємств з довгим періодом обороту засобів, що мають значну питому вагу активів цільового призначення (наприклад, підприємства машинобудівного комплексу), доля позикових коштів в 40-50% може бути небезпечною для фінансової стабільності.

 

Особливу увагу при оцінці структури джерел майна підприємства необхідно приділити способу іх розміщення в активах. В цьому проявляється нерозривний зв’язок аналізу активної та пасивної частин балансу. Відомо, що на підприємствах існує частка необоротних та оборотних засобів, що не використовуються. До негативних наслідків цього явища відноситься підвищена потреба в додатковому фінансуванні, яке б покривало відволікання засобів від виробництва. А так як власні засоби підприємства обмежені, то джерелом додаткового фінансування діяльності підприємства стає, як правило, позиковий капітал. В результаті ми отримуємо ефект спіралі: кожен новий віток погіршує поточну платоспроможність підприємства, оскільки в умовах суттєвого відволікання засобів з обігу платоспроможність досягається за рахунок частини робочого капіталу (засобів в обігу), що залишилась.

 

6. К4 – Коефіцієнт маневрування власних коштів (р 380 ф 1 – р080 ф 1) / р 380 ф 1 > 0,4-0,6 Показує, яка частка власних коштів знаходиться в обігу.
7. К5 – частка власних обігових коштів у всій сумі обігових коштів (коефіцієнт забезпеченості власними коштами) (р 380 ф 1 – р080 ф 1) / р 260 ф 1 + 270* ф 1 > 0,1 Показує, в якій мірі обігові кошти сформовані за рахунок власних коштів.
8. К6 – коефіцієнт забезпеченості запасів і товарів власними обіговими коштами (р 380 ф 1 – р080 ф 1) / рр. з 100 до 140 ф 1 > 1 Показує, яка частка запасів придбана за власні кошти.

Приклад: Структура балансу підприємства А характеризується наступними даними (%)

 

Актив Пасив
Необоротні активи   Власний капітал  
Оборотні активи   Короткострокові зобов’язання  
БАЛАНС   БАЛАНС  

 

Оцінка структури в нашому прикладі на перший погляд свідчить про достатньо стабільний стан підприємства А: більший обсяг його діяльності фінансується за рахунок власного капіталу (55%), менший - за рахунок позикового (45%). Але результати аналізу розміщення засобів в активі викликують серйозні застереження відносно його фінансової стійкості. Більше половини (60%) майна характеризується тривалим терміном використання, а отже і тривалим терміном окупаємості. Отже на цю групу активів не прийдеться розраховувати при забезпеченні поточної платоспроможності. На долю активів виробничого характеру приходиться 40%.

Як бачимо, у такого підприємства сума поточних зобов’язань перевищує величину оборотних активів. Це дозволяє зробити висновок про те, що частина активів тривалого характеру була сформована за рахунок короткострокових зобов’язань підприємства, і відповідно, можна очікувати, що строк їх погашення прийде скоріш, ніж окупляться дані вкладення коштів.

Таким чином, підприємство А обрало небезпечний, хоча і широковживаний спосіб розміщення засобів, наслідком якого є вкрай тяжкий фінансовий стан.

Показники фінансової сталості.
Показник Алгоритм розрахунку Реком. значення Коментар
9. К3 – коефіцієнт автономії (фінансової незалежності, концентрації власного капіталу) р 380 ф 1 / р 280 ф 1 >0,5 Показує, в якій мірі підприємство не залежить від своїх кредиторів.
10. К4 – Коефіцієнт маневрування власних коштів (р 380 ф 1 – р080 ф 1) / р 380 ф 1 > 0,4-0,6 Показує, яка частка власних коштів знаходиться в обігу.
11. К5 – частка власних обігових коштів у всій сумі обігових коштів (коефіцієнт забезпеченості власними коштами) (р 380 ф 1 – р080 ф 1) / р 260 ф 1 + 270* ф 1 > 0,1 Показує, в якій мірі обігові кошти сформовані за рахунок власних коштів.
12. К6 – коефіцієнт забезпеченості запасів і товарів власними обіговими коштами (р 380 ф 1 – р080 ф 1) / рр. з 100 до 140 ф 1 > 1 Показує, яка частка запасів придбана за власні кошти.
13. К7 – коефіцієнт заборгованості (р 280 ф 1 – 380 ф 1) / р 280 ф 1 < 0,5 Показує частку позичених коштів у всіх коштах підприємства
14. К8 – коефіцієнт інвестування Р 080 ф1/ р 380 ф 1 < 1 Показує, яка частка власних коштів витрачена на необоротні активи

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)