АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Апарати для нагрівання продуктів

Читайте также:
  1. Автоматичні апарати. Будова, монтаж і обслуговування. Управління електроприводом з їх допомогою
  2. Апарати для розділення неоднорідних мас
  3. Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів забою тварин при виявленні інфекційних захворювань
  4. Всмоктування продуктів перетравлення ліпідів
  5. ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ТА ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
  6. Державний нагляд і контроль безпечності та якості харчових продуктів
  7. ЗАБРУДНЕННЯ МОРСЬКИХ ПРОДУКТІВ
  8. Класифікація програмних продуктів. Сервісне програмне забезпечення. Операційна система
  9. Нагрівання та плавлення
  10. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ОБРОБКИ ПРОДУКТІВ пресування
  11. Правове забезпечення біологічної безпеки харчових продуктів, вироблених з використанням генетичномодифікованих організмів

 

Основні пити варильних апаратів, що застосовуються в харчовій промисловості та підприємствах харчування, класифікуються за рядом ознак.

Найбільшу групу становлять апарати оболонкового типу - стравоварильні котли, де варення відбувається зануренням у рідину. Котли бувають перекидні та з нижнім розвантаженням готового продукту, відкриті або герметично закриті, з мішалкою або без неї. Внутрішня поверхня в них буває емальованою, з нержавіючої сталі

та іншого корозійностійкого матеріалу. Залежно від виду енергоносія котли поділяють на електричні, газові, парові й твердопаливні. У котлах варять бульйони, перші та солодкі страви, гарніри, соуси, маринади, каші, ковбасні та інші фаршеві вироби в оболонці джеми, варення тощо.

 

 

 



 

 
 

Апарат складається з корпусу У, транспортної сітчастої стрічки 2 з привідним 3 і натяжним 4 барабанами, паровою камерою 5, регулюючим висоту шару шибером 6. Висота шару продукту на рухомій сітці-конвейєрі становить 100-200 мм. Тривалість процесу варення залежить від швидкості конвеєра і коливається від 10 до 60 хв. Варення в цьому апараті здійснюється при атмосферному тиску пароповітряною сумішшю, що забезпечує одержання крупів без надмірної к.іейстеризації і деструкції крохмалю, створює умови для їхньої повної дезодорації.

За видом джерела теплової енергії розрізняють жарильні апарати: з е.іекіронагріванням; з газовим або вогневим нагріванням; з нагріванням за допомогою водяної насиченої пари тиском до 1,2 МПа; з радіаційним нагріванням.

Усі жарильні апарати можуть бути періодичної і безперервної дій. До жарильних апаратів періодичної дії належать сковороди, фритюрниці, жарильні і пекарські шафи, що використовуються в основному в громадському харчуванні.

Апарати безперервної дії найчастіше мають транспортуючий орган, виконаний у вигляді сітчастого транспортера. Деякі конструкції мають робочий орган у вигляді шнека, барабана або ротора.

Для смаження продуктів основним способом, а також пасерування овочів, тушіння і припускання м'ясних, рибних та овочевих кулінарних виробів призначені сковороди. Принципову схему електричної сковороди з безпосереднім обігріванням наведено нарис. 4.38.

 
 

Сковорода складається з чавунної круглої або прямокутної чаші 2, встановленої на станині 1. Електронагрівальний елемент.

 

 
 

Рис. 4.38. Схема сковороди

Аналогічне оснащення мають фритюрниці (рис. 4.39), призначені для смаження продуктів у великій кількості жиру 2. Жарильна ванна / має більшу порівняно зі сковородою висоту, виконана з нержавіючої сталі. Відмінною особливістю фритюрниць є наявність у них "холодної зони" 4, куди потрапляють дрібні частинки продукту, а температура жиру в ній не перевищує 90° С.

Обігрівання апарата може здійснюватися за допомогою 'ГЕНів 3 або газових пальників. Для смаження і запікання кулінарних виробів, випікання деяких борошняних виробів знаходять широке застосування жарильні та пе-і арські шафи. Як правило шафа складається з декількох робочих камер-секцій (рис. 4.40), що обігріваються ТЕНами або газовим пальником. Робоча камера / являє собою двостіниий теплоізольований металевий короб 5 з дверцятами 8. Внутрішній короб 4 виконується зі сталевих листів товщиною 1-2 мм, зовнішній - з облицювання 7, покритого емаллю. У верхній частині камери розміщені відкриті ТЕНи 3, в нижній - закриті подовим листом б, що служить для вирівнювання температзфного поля в робочому об'ємі шафи. У камері є противні 2,в яких розміщуються продукти, що нагріваються.

Шафи випускаються з природним і примусовим рухом теплоносія - повітря або пароповітряної суміші, обладнуються автоматичним регулюванням потужності і заданого температурного режиму. Розглянуті нами жарильні апарати є апаратами періодичної дії. На харчових підприємствах широко застосовуються апарати безперервної дії. їх умовно поділяють на 4 групи: апарати для смаження у великій кількості жиру (гіароолійні печі, автомати для смаження пиріжків, пончиків, фритюрниці), апарати для смаження на гріючій поверхні (жаровні для млинців, оладок), апарати з радіаційним (14) і НВЧ-пагріванням і апарати з різноманітними комбінованими способами смаження.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)