АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні законодавчі акти та нормативна база охорони праці

Читайте также:
  1. V1: Правовая и нормативная база
  2. а) Міжнародний поділ праці.
  3. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  4. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  5. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  6. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  7. Викладіть сутність вартісного методу вимірювання продуктивності праці.
  8. Виконавчі комітети місцевих рад: формування, склад основні форми і методи діяльності
  9. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ, УТИЛІЗУВАННЯ
  10. Відповідні функції становлять зміст управління в галузі використання і охорони земель.
  11. Внутрішній аудит в системі управління суб'єктів господарювання. Основні завдання внутрішнього аудиту.
  12. Вопрос Основні положення досудового врегулювання господарського спору.

КОРОТКИЙ ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ З ОСНОВ ОХОРОНИ ПРАЦІ, ЩО ВИНОСИТЬСЯ НА ДЕРЖАВНУ АТЕСТАЦІЮ СТУДЕНТІВ 4 КУРСУ

Основні законодавчі акти та нормативна база охорони праці.

Основою правової бази з охорони праці є Конституція України. Основній закон проголошує "пріоритет життя, здоров'я, честь та гідність людини" (ст. 2). В Конституції декларується право на охорону здоров'я (ст.), безпечні умови праці, захист навколишнього середовища, відшкодування заподіяної шкоди та інші.

Декларовані права та свободи закріплюються законами та кодексами. В галузі охорони праці основними законами є закон "Про охорону праці" та "Кодекс законів про працю України" (КзпП). В першому законі сформовані основні принципи державної політики в галузі охорони праці, права та гарантії працюючих, обов'язки роботодавців, системи організації державного управління охороною праці та організації роботи з охорони праці в Україні.

Основні законодавчі акти з охорони праці доповнюють закони “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, "Про охорону здоров'я", "Про пожежну безпеку", "Про використання ядерної енергії та радіаційні захисти", "Про забезпечення санітарного та, епідемічного благополуччя населення" та інші. Крім законів законодавча база з охороні пращ містить відповідні постанови Кабінету Міністрів України, положення яких доповнюють та роз'яснюють відповідні статі законів, а також нормативні акти: Державні нормативні акти з охорони праці (ДНАОП), державні стандарти, санітарні та інші норми, правила та інструкції з техніки безпеки на робочому місці.

На цій час в галузі охорони праці діють таки нормативні акти: державні нормативні акти з охорони праці ДНАОП, державні стандарти України -ДСТУ, державні санітарні норми - ДСН, державні санітарні правила - ДСП, галузеві нормативні акти - НАОП, будівельні норми і правила - БН і П, міждержавні стандарти - ГОСТи та інші документи, яким надано чинність правових норм. Державні міжгалузеві та галузеві нормативні акти є обов'язковими для виконання у окремих виробництвах, також в сфері трудового і професійного навчання молоді.

Державні галузеві нормативні акти затверджуються відповідними міністерствами і розробляються, також які ДНАОП заучастю фахівців Держгірпромнагляду, Держатомнагляду, органів санітарно- епідеміологічноїслужби МОЗ, органів Державного пожежного нагляду (МВС). НАОП є обов'язковими для дотримання і виконання у відповідних галузях народного господарства. Ці акти кодуються і реєструються.

2. Закон України „Про охорону праці”, структура, основні положення.

Закон був прийнятий 14 жовтня 1992 року.Вінскладається з восьми розділів.

РОЗДІЛ І. Загальні положення.

В цьому розділу визначається поняття «охорона праці», сфера дії закону та основні принципи державної політики в галузі охорони праці.

РОЗДІЛ ІІ. "Гарантії прав на охорону праці".

В розділі розглянути права працівників на охорону праці при укладанні трудового договору, під час роботи, права на пільги і компенсації за важки умови праці, право на відшкодування шкоди пов'язаної з виконанням трудових обов'язків.

РОЗДІЛ III. "Організація охорони праці",

Цій розділ містить вимоги до управління охороною праці на виробництві, створення служби охорони праці та інших структур з контролю та управління охороною праці. Розглянути питання фінансування охорони праці, вимоги до основних напрямків роботи з охорони праці: навчання, організація методичних оглядів для певних категорій працівників, розслідування та облік нещасних випадків, інформація та звітність про стан охорони праці, питання додержання вимог охорони праці при проектуванні, будівництві та реконструкції підприємств.

РОЗДІЛ ІV. "Стимулювання охорони праці".

Розділ присвячений питанням економічного стимулювання охорони праці, яке здійснюється за рахунок відшкодування шкоди заподіяної як працівникам, так і іншими підприємствами громадянам, державі; застосування штрафних санкцій до підприємств, організації та установ.

РОЗДІЛ V. " Нормативно-правові акти з охорони праці".

Законом передбачаються такі нормативні акти про охорону праці: державні міжгалузеві та галузеві правила, стандарти, норми, положення, інструкції та інші. В розділі формулюється порядок опрацювання, прийняття та скасування нормативних актів, поширення цих нормативних актів на сферу трудового і професійного навчання молоді.

РОЗДІЛ УІ. "Державне управління охороною праці."

В розділі закріплюються основи структури державного управління охороною праці, затверджуються компетенції та повноваження суб'єктів управління, розкривається система організації наукових досліджень з проблем охорони праці.

РОЗДІЛ УІІ. "Державний нагляд і громадський контроль за охороною праці".

Визначає органи державного нагляду та їх повноваження і права. Громадський контроль згідно до закону здійснюють трудові колективи та професійні спілки їх повноваження і права.

РОЗДІЛ УШ. "Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці"

В розділі закріплюється за порушення вимог охорони праці адміністративна, матеріальна та кримінальна відповідальність.

РОЗДІЛ ІХ. „Прикінцеві положення "

В розділі встановлюється термін початку дії закону та порядок його введення в дію.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)