АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні принципи застосування ліків

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  3. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  4. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  5. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  6. Варіанти застосування методу. Порівняння з методом переміщень
  7. Види та особливості застосування митних режимів в Україні
  8. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  9. Визначення і застосування циклічного надлишкового коду.
  10. Визначення категорії “діапазон контролю”, наслідки його зменшення. Характеристики високої та пласкої структур управління (переваги, недоліки, сфери застосування).
  11. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  12. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.

Лікування в нашій уяві перш за все пов'язане з прийомом ліків. І це дійсно в більшості випадків справедливо, адже у 80% при лікуванні застосовуються фармацевтичні препа­рати. Проте ліки ефективні тільки в досвідчених руках і тоді, коли вони застосовуються доречно в належній дозі та в зазначений час.

Безсистемне лікування, прийом прострочених лікарських засобів, недотримання основних правил їх застосування може завдати непоправної шкоди. А яку шкоду можуть заподіяти підробки, що зустрічаються на фармацевтичному ринку!
Що необхідно мати в домашній аптечці для надання першої долікарської допомоги?
Терміни придатності деяких найпоширеніших ліків:

Аспірин -4 роки
Анальгін -5 років
Валідол -2 роки
Валокордин -5 років
Настоянка валеріани -5 років
Димедрол -5 років
Діазолін -3,5 року
Парацетамол -2-3 роки
Вугілля активоване -2 роки
Йод -3 роки

Якщо ви вийняли ліки з упаковки і не прийняли їх, то ні в якому разі не зберігайте їх окремо від упаковки. Це дуже небезпечно, бо потім можна помилково прийняти не те, що вам потрібно, і завдати непоправної шкоди.

Особливу увагу звертайте на правила зберігання ліків. Деякі ліки, як, наприклад, свічки, інсулін, повинні зберіга­тися в холодильнику, решта - у темному місці. Від непра­вильного зберігання втрачається лікувальна дія препаратів навіть при зовні нормальному вигляді.

Зазвичай ліки зберігають при кімнатній температурі, тобто при 20°С, якщо на упаковці не вказаний інший тем­пературний режим. Напис «у прохолодному місці» відповідає 12-15°С.

Більшість ліків, що виготовляються в аптеці (краплі для очей, від нежитю, мікстури від кашлю), розраховані на використання упродовж 2-10 днів, і для тривалого зберіган­ня не придатні.

Будь-які зміни кольору або консистенції ліків є сигна­лом, що вживати їх не можна.

Як правило з лікарським препаратами не сумісний алкоголь.

Щоб не помилитися зі способом вживання ліків, при от­риманні рецепта уточніть ці моменти у лікаря. Якщо ви ку­пуєте новий препарат в аптеці, запитайте провізора чи фармацевта про особливості його застосування і обов'яз­ково уважно вивчіть анотацію, яка є в кожній упаковці.

 

Особливо ж небезпечні будь-які ліки для малих дітей. Малюки можуть проковтнути їх у великих дозах і зазнати важких, а часом і смертельних, отруєнь. Тому всі ліки треба зберігати в недоступних для малих дітей місцях!

Велике значення має час прийому ліків. Деякі природні та синтетичні лікарські препарати, прийняті після їди, можуть або зовсім втратити свої властивості, або значною мірою їх втратити за рахунок прямої взаємодії зі складовими частина­ми їжі. Іноді ж навпаки - лікарський ефект може підвищитися.

Як правило, ліки запивають водою і лише при певних показаннях - для попередження подразнення слизової оболонки шлунка - мінеральними водами або ж молоком.

Приймати лікарські препарати потрібно навсидячки або навстоячки, ні в якому разі не в горизонтальному положенні, оскільки ліки можуть "прилипати" до стравоходу і там уже через 10 хвилин руйнуватись. Якщо ви приймаєте декілька препаратів, то краще робити інтервал між їх при­йомами в 10-15 хвилин і запивати теплою водою.

Ліки

Лікувальні препарати, лікарські засоби, ліки або медикаменти — речовини або суміші речовин, що вживаються для профілактики, діагностики, лікування захворювань, запобігання вагітності, усунення болю, отримані з крові, плазми крові, органів і тканин людини або тварин, рослин, мінералів, хімічного синтезу або із застосуванням біотехнологій.

Лікарські засоби вивчає фармакологія та фармація. Фармацевтика — частина фармації, зв'язана безпосередньо з виробництвом ліків.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)