АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нозокомінальна ( госпітальна) пневмонія (НКП)

Читайте также:
  1. Негоспітальна пневмонія
  2. Нозокоміальна (госпітальна) пневмонія
  3. ПНЕВМОНІЯ СПРИЧИНЕНА ХЛАМІДІЙНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ, ІНОДІ МАЄ НАЗВУ АТИПОВОЇ ПНЕВМОНІЇ.
  4. Стафілококова пневмонія J15.

НКП – це захворювання яке характеризується появою на рентгенограмі нових вогнещево-інфільтративних змін у легенях через 48 годин і більше після госпіталізації в зв’язку з клінічною симптоматикою, яка підтверджує їх інфекційну природу, (нова хвиля лихоманки, гнійне харкотиння або гнійне виділення із трахіобронхіального дерева, лейкоцитоз та інше). При визначенні інфекції в інкубаційному періоді на час поступлення хворого в стаціонар.

Епідеміологія

НКП розвивається у 0,5% госпіталізованих хворих. Серед пацієнтів в хірургічних відділеннях та палатах інтенсивної терапії цей показник складає 15 -20%, серед хворих які знаходяться на штучній вентиляції легень – 18 – 60%.

Етіологія

- Грамнегативні бактерії pseudomonas aeruginosa, clebsiella spp. Enterobacter ssp., eschrihia coli., proteus ssp – 50-70%

- S. aureus – 15-30%

- S. epidermidis

- Paeruginosa

- Анверобні бактерії: B. fragilis, B. Melaninogenicus, F. Nucleatum – 10-30%

- S. pneumonia, H. influenza, S. pneumonia – 5-10%

- Легіонери

- Аспергеми

- Вірусні інфекції (10-20%): вірус групи А і Б, респіраторний сенціальний цитомегавірус.

 

Модифікаційні фактори

- Вік старше 65 років

- Терапія В – лактамами на протязі останніх трьох місяців

- Імуннодифіцитні станні а також лікування системними глюкокортикостероїдами

- Хронічний алкоголізм

- Супутні захворювання внутрішніх органів (цукровий діабет, серцево-судинні та бронхо-легеневі захворювання).

 

Патогенез

- Зниження ефективності захисних механізмів організму людини через основне захворювання, оперативне втручання, штучна вентиляція легень та інші

- Велика доза мікроорганізмів або їх підвищена вірулентність, проникнення в дихальні шляхи навіть одиничних високо вірусних мікроорганізмів стійких до дії захисних механізмів макроорганізма, також приведе до розвитку НКП.

 

Основні шляхи проникнення інфекції в нижні відділи дихальних шляхів

- Аспірація секрету ротоглотки в якій міститься потенціальний збудник НКП

- Аспірація нестерильного вмісту стравоходу та шлунку

- Вдихання мікробного аерозолю

- Гематогенні поширення мікроорганізмів з віддаленого вогнища інфекції

- Безпосереднє проникнення збудників в дихальні шляхи

Фактори ризику

- Вік старше 70 років

- Порушення свідомості (підвищений ризик до аспірації)

- Супутні тяжкі захворювання та стан порушення захисних сил організму: хронічні захворювання легень, цукровий діабет, уремія, цироз печінки, серцева недостатність, злоякісні новоутворення, гіпотрофія та інші.

- Оперативні втручання в органи черевної порожнини або грудної клітки

- Ендотрахальна інтубація, трахеостомія, назогастральні зондування (підвищений ризик аспірації)

- Нейтропенія (порушення захисних сил організму)

- Довга госпіталізація(патологічна колонізація верхніх дихальних шляхів а також верхнього відділу травного тракту)

- Постільний режим(в лежачому положенні збільшується ризик аспірації).

- Паління

- Алкоголізм

- Медикаментозна терапія: прийом імунносопресорних препаратів та глюкокортикостероїдів (порушення захисних сил організму), снодійних, седативних(підвищений ризик аспірації), антанцидів, блокаторів Н₂ рецепторів(патологічна колонізація верхнього відділу шлункового тракту), антибіотиків (суперінфекція з високим рівнем ризистенції).

Класифікація НКП

По терміну розвитку:

- Раннє НКП виникає на протязі 5 днів з часу госпіталізації і зумовлена збудниками, які були у хворого до до поступлення в стаціонар

- S. pneumonia, H. influenzae, метилі чутливі S. aureus (MSSA) та інші представники нормальної мікрофлори порожнини рокоглотки

- Пізня нозокоміальна пневмонія розвивається не раніше 6 дня госпіталізації причинию її є госпітальна мікрофлоро з більш високим ризиком, початок високо вірулентних і поліризестентних збудників, таких як: P. aeruginosa, Spp. Enterobacteriae, метилчутливий S. aureus (MSSR). Прогноз менш благо приємний.

Особливою формою НКП є вентилято-асоцірувана пневмонія (ВАП).

ВАП – пневмонія, яка виникає через 48-72 годин від початку проведення штучної вентиляції легень, при відсутності ознак легеневої інфекції на момент інтубації.

Виділяють

- Рання ВАП розвивається в перші чотири доби перебування на ШВЛ

- Пізня ВАП розвивається після 4 діб перебування на ШВЛ

За ступенем тяжкості НКП:

- Тяжка

- Легка


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)