АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

до 105-річчя від дня народження письменника

Читайте также:
  1. В) до моменту народження дитини або на ранніх етапах онтогенезу.
  2. Життєвий шлях В. Ірвінга. Новелістика американського письменника
  3. ІІІ. Народження нової родини.
  4. Страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням
  5. Творчий метод, новаторство письменника

Микола Петрович

(1907-1941)

Рекомендаційний список літератури

до 105-річчя від дня народження письменника

 

м. Білгород-Дністровський

2012 рік

Пам’ятка читачеві

Любі друзі! 25 квітня цього року виповнюється 105 років від дня народження відомого українського письменника Миколи Петровича Трублаїні. Вже не одному поколінню відомі книги письменника, який і свою творчість, і власне своє життя присвятив мандрівкам і пригодам, щедро, щиро і талановито розповівши про них у своїх книгах для дітей, яким не байдужа романтика і відвага. Гадаємо, знайомство з письменником буде особливим та цікавим для Вас. Чому ім'я цієї людини увійшло в дитячу українську літературу, а його твори стали одними з найулюбленіших у юних читачів? Ознайомтеся спочатку з долею і творчістю письменника, і ви зрозумієте таємницю його популярності.

Народився Микола Петрович Трублаєвський, який увійшов у літературу під псевдонімом Трублаїні, 25 квітня 1907 року в селі Вільшанка на Поділлі (Вінницька область). Мати була сільською вчителькою, батько - лісорубом. Хату не покидали злидні і батько був змушений їхати на заробітки у Сибір, звідки так і не повернувся. Малого Миколу виховували мати й бабуся. Нічим особливим малий Микола не відрізнявся від ровесників, хіба що був веселим та допитливим, мав гарну пам'ять і був сповнений кипучої енергії. Читати навчився у п'ять років і часто збиралися біля нього однолітки, яким він читав уголос книжки про подвиги та далекі мандри,

У 1915 році його віддали вчитися до Немирівської гімназії. У цей час почалася Велика Жовтнева революція, громадянська війна, яка спонукала багатьох людей, а зокрема молодь, до героїчних подвигів заради кращого майбутнього країни.

Не оминули думки про відважні бої і юного Миколу. Одного разу він не прийшов на заняття…

Підліток з торбиною за плечима стояв на приступцях вагона поїзда, який щохвилини набирав швидкість. Руки його тремтіли від напруження, страх холодив серце. В якусь мить руки зомліли, сили покинули хлопця - і він зірвався з приступу...

Ці рядки не взяті з якогось героїчного роману чи оповідання. Це - рядки з життя тринадцятирічного Миколи Трублаєвського. Такий вчинок коштував Миколі пошкодженої ноги. Після одужання він продовжує навчання, а в 1920 році вступає до реального училища в місті Проскурові (тепер Хмельницький).

У сімнадцять років Микола організував у подільському селі Черепівка хату-читальню, а згодом і сільбуд. Там він розгорнув активну культурно-масову роботу, разом з однодумцями почав акцію ліквідації неграмотності на селі.

У 1925 році Микола Трублаєвський приїздить до Харкова, який на той час був столицею України, на шестимісячні курси журналістики. Він мріє стати кваліфікованим журналістом. Його товариші й не здогадувались, що їх однокурсник уже через кілька років стане найулюбленішим і найпопулярнішим письменником дітей та юнацтва.

Після закінчення курсів Микола Петрович залишається у Харкові, влаштовується на роботу у редакцію республіканської газети "Вісті".

Саме в Харкові і сталася історія зі зміною прізвища. А було це так: Микола готував до друку кілька великих нарисів про свою двомісячну поїздку на Далекий Схід, але не хотів підписуватись своїм прізвищем. Тоді колеги запропонували йому підписатися просто - Трублаїні - так вони жартома називали його між собою. І він погодився. Так Микола Трублаєвський став Трублаїні.

У період з 1929 до 1932 року молодий і повний енергії журналіст здійснює ряд цікавих подорожей. На криголамі "Літке" курсує від Севастополя до Владивостока, а потім до острова Врангеля. Далі на криголамі “Сибіряков” прямує до землі Франса Йозефа. Три місяці живе на Донбасі, вивчає життя шахтарів. Побував у Сибіру, на Ангарі. На криголамі “Русанов” вирушає з Архангельська в Біле море. Відвідує Карелію, Кольський півострів. Після кожної подорожі у Миколи Петровича прокидалось бажання розповісти про свої враження читачеві. Згодом нариси та оповідання Трублаїні з’являлися у пресі та окремими виданнями.

Роки, прожиті в Харкові, сповнені активної праці. Працюючи у видавництві, він друкує статті, пише власні оповідання, видає свої книжки.

15 листопада1934 року в Харківському Палаці піонерів Микола Трублаїні організовує Клуб юних дослідників Арктики. Він складався із загонів географів, метеорологів, геологів, зоологів, радіозв’язківців, штурманів, авіаторів, дослідників підводних глибин… Капітаном клубу діти обрали Миколу Петровича. Вступити до клубу було нелегко, декому це не вдавалося навіть з другого разу. Та не зважаючи на це, за півроку членами клубу стали близько трьохсот дітей.

У клубі кипіла активна й цікава робота: діти листувалися з дослідниками Півночі, спілкувалися з ними на зустрічах. А ще дивилися кінофільми про далеку й таємничу Арктику, переглядали періодику з цієї теми, писали статті до дитячих газет та журналів. А в січні 1935 року діти здійснили незабутню подорож до заполярного кола, яку очолив Микола Трублаїні. Він, як справжній капітан, продумав усі моменти цієї подорожі – домігся, аби виділили спеціальний вагон для дітей, знайшов необхідні кошти, оформив належну документацію тощо. І врешті здійснив свій намір – першу в історії радянської школи заполярну екскурсію. Крім цього, юні харків’яни подорожували по горах Кавказу, Криму, відвідали Миколаїв, Донбас. А ще побували на Новій Землі та об’їхали навколо Скандинавського півострова.

До свого надзвичайного педагогічного таланту Микола Петрович додавав щиру любов до дітей, тому й був у них у великій пошані.

За таку вдачу діти віддячували йому неприхованим почуттям поваги та глибокої прихильності. Він покладав великі надії на молоде покоління, виношував серйозні плани щодо його виховання. Та чорною хмарою країну накрило нове лихо…

Микола Трублаїні працював на посаді директора харківської філії видавництва “Радянський письменник”, коли почалася Велика Вітчизняна війна. Він одразу вирішує їхати на фронт. У вересні 1941 року, коли дружина і донька письменника були евакуйовані, він відправляється на фронт і опиняється у редакції фронтової газети “Знамя Родины”.

Армія билася з фашистами на території Запорізької області, коли німці почали атаку. Під час обстрілу один з кулеметників упав непритомний, і Микола Трублаїні замість нього став до кулемета. Атаку відбили. Та наступного дня на військову колону, з якою рухався й Микола Петрович, налетіли німецькі бомбардувальники і його було смертельно поранено осколком фашистської бомби.

Помер Микола Трублаїні в ніч з 5 на 6 жовтня 1941 року в санітарному поїзді, що рухався в напрямку Роженьок. Усі поранені бійці, які не дожили до ранку, були поховані поблизу залізничного насипу. Серед них був і Микола Трублаїні. Після закінчення війни прах цих бійців було перенесено до братської могили у центр міста Ровеньки.

Війна безжально обірвала творчі плани, цікаві задуми та мрії талановитого письменника. Микола Петрович Трублаїні прожив це цікаве, напрочуд наповнене подіями життя, яке відбилося в його численних художніх творах. У спадок своїм юним друзям залишив він прекрасні книги. Ще багатьом буде він розповідати цікаві та повчальні історії, багатьом буде давати поради у своїх книгах.

«Моя мета – запалити юних читачів бажанням стати дослідниками, авіаторами, інженерами, вченими, що перемагають усі стихії…» - М. Трублаїні

Дорогі друзі!

Пропонуємо ознайомитися з книгами, які з любов'ю писав для вас Микола Петрович Трублаїні. Його твори цікаві, повні пригодницьких історій, кличуть вас, юних читачів – романтиків, у захоплюючі мандрівки. Читаючи твори письменника, ви уявою перенесетеся у далекий і таємний світ загадково-чарівної Арктики та інших красивих місць нашої Землі. У багатьох творах письменник малює й оспівує море. Герої книжок Миколи Трублаїні - це ваші ровесники, такі ж самі хлопчики та дівчатка, які мріють про далекі подорожі, яких вабить усе нове й незвідане.

Давайте зазирнемо за обкладинки деяких книжок автора:

Трублаїні, Микола

Волохан [Текст]: оповідання/ М.Трублаїні. - К. - Веселка. -1986. - 24 с.: іл..

У цьому оповіданні розповідається про хлопчика Тико з далекої Півночі та його вірного друга – Волохана. “Вони познайомилися, коли одному було три роки, а другому три місяці. Три роки було маленькому Тико." Різні пригоди траплялися з ними, та чотириногий друг ніколи не залишав хлопчика в біді.

Трублаїні, Микола

Глибинний шлях [Текст ]: науково-фантастичний роман/М.Трублаїні. – К.: Молодь, 1956. – 327с.

Порівняно з попередніми творами Миколи Трублаїні,у «Глибинному шляху» складнішими, не одновимірними постають образи ворогів, шпигунів, котрі намагаються перешкодити здійсненню сміливого проекту радянських вчених й інженерів. Роман завершується нападом на Радянський Союз імперіалістичних держав і Сходу, і Заходу. Та саме підземний тунель, Глибинний шлях, допоміг у швидкому розгромі загарбників.

 

Трублаїні, Микола

Крила рожевої чайки [Текст]: оповідання /М.Трублаїні. - К.: Веселка, 1972. - 273 с.

І сьогодні читач із хвилюванням переживає події, описані в оповіданні «Крила рожевої чайки».

На невеличкому острівці, де живуть ескімоси, панує культ шаманів, які роблять усе для того, щоб тримати в сліпій покорі людей. Наприкінці довгої полярної ночі дівчинка Мамаюк, коли помирали від голоду її батьки, порушує стародавній звичай – вбиває рожеву чайку і цим рятує рідних од смерті. Шаман закликає остров’ян вигнати прокляту їм Мамаюк з острова. Як будуть далі розвиватись події, Ви, любі друзі, дізнаєтеся самі з цієї книги.

 

Трублаїні, Микола

Лахтак”[ Текст]: повість та оповідання/И.Трублаїні. – К.: Веселка, 1987. – 331 с.: іл.

"Лахтак" - це пригодницька повість про сповнені героїзму будні пароплава "Лахтак". Потрапивши з поламаним стерном у крижаний "полон", пароплав не зміг звідти вибратися. Штурман Кар, який приймає командування кораблем, вирішує зимувати на вмерзлому в кригу пароплаві, чекаючи весняного танення льоду.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що "Лахтак" перетворився на "німий корабель" - не було зв'язку з землею. Три члени команди дезертирують, захопивши кращу зброю і продовольство…

А що було потім ви, друзі, зможете дізнатись, прочитав цю книгу.

 

Трублаїні, Микола

Орлині гнізда [Текст]: повість/М.Трублаїні. – М.: Дитяча література, 1969. – 94 с.

Його творами й сьогодні захоплюються мільйони читачів. Талановите слово цієї одержимої, чесної і світлої людини будить найкраще почуття, наснажує на благородні справи. Він враз подорослішав у буремні дні громадянської війни, а життя віддав у всенародній битві з фашизмом. В шухляді його письмового столу залишилася незакінчена значною мірою автобіографічна повість «Орлині гнізда».

 

Трублаїні, Микола

Про дівчинку Наталочку та сріблясту рибку [Текст]: казка / М.Трублаїні. — К.: Веселка, 1980. - 14 с.: іл.

Цю казку автор написав для маленьких читачів- дошкільнят. У ній розповідається про сріблясту рибку, яку хотів з'їсти лебідь, та про маленьку дівчинку, яка зарадила цій біді.

Трублаїні, Микола

Пустуни на пароплаві [Текст ]: оповідання/М.Трублаїні. - К.: Веселка. -1984. -14 с.: іл.

Вам сподобаються веселі оповідання про двох руденьких мавпочок, які з'явилися на пароплаві біля берегів Африки. Моряки назвали їх Яшкою та Машкою. Ці жваві звірятка упродовж усього плавання розважали команду.

Трублаїні, Микола

Шхуна "Колумб" [Текст]: повість та оповідання /М.Трублаїні. – К: Веселка, 1987. – 367 с.: іл..

Далека романтична Крайня Північ... Яка вона? В повісті "Лахтак", оповіданнях, які входять до збірника, розповідається про освоєння суворої Арктики, про життя народів Півночі - ненців, якутів, чукчів, евенків. У повісті розповідається про нове життя тундри, що прийшло на зміну старому. А ще змальовані картини суворої і своєрідної природи тих країв.

Про життя і творчість письменника ви можете дізнатися з таких джерел:

Микола Трублаїні [Текст] // Веселка: Антологія укр. літ. для дітей, - К., 1983. - Т.З. - С. 178 - 179.

Микола Трублаїні [Текст] // Письменники радянської України: Бібліографічний довідник. – К., 1970. – С.439.

 

Текст - бібліотекар Р. Неручева

Комп’ютерний набір - Л. Лазебна

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)