АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Логічне доведення (спростування) залежно від способу обгрунтування може протікати у формі прямого і непрямого доказу (спростування)

Читайте также:
  1. А.3.3.5. Анестезіологічне забезпечення кесарева розтину.
  2. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.
  3. Анализ внешней среды организации. Среда прямого и косвенного воздействия
  4. Антибактеріальні препарати вибору в залежності від виду бактеріального збудника.
  5. Вибір методики одержання функціонального відбитка залежно від стану слизової протезного ложа
  6. Вибір раціонального способу ремонту деталі.
  7. Вибір та обгрунтування способу виробництва
  8. використання негласних слідчих розшукових дій у доказуванні в інших цілях або передання інформації.
  9. Відстрочка або розстрочка Виконання, зміна способу і порядку Виконання рішення суду
  10. Відшукання способу розв'язування задачі
  11. Вказати риси пристосованості земноводних до водного(на прикладі пуголовка) і наземного способу життя.Розмноження і розвиток земноводних.
  12. Вопрос Загальні принципи доказування у господарському процесі.

Міністерство освіти, молоді та спорту України

Чорноморський державний університет ім. Петра Могили

Реферат

на тему: “Гіпотези та докази у наукових працях”

 

Виконав студент: 134 групи Ставенко Андрій

Перевірив: Котляр Юрій Вадимович

 

 

Миколаїв 2012

Зміст:

 

Вступ.

Логічна характеристика гіпотези

Сутність гіпотези

Доказ гіпотези

Висновок

Література

Вступ

 

Гіпотеза (з грец. - передбачення розв´язку) - спрямовуюча наукова ідея, що потребує подальшої перевірки з точки зору якісних характеристик. Гіпотеза-це науково-обгрунтоване припущення про факт, що знаходиться за межами безпосереднього спостереження або про закономірні зв´язки і закономірний порядок явищ, не перевірені науковими методами. Розрізняють наступні типи гіпотез: необгрунтовані, теоретично обгрунтовані, емпірично обгрунтовані та повністю обґрунтовані.

Логічна характеристика гіпотези

Пізнання будь-якого явища дійсності, як відомо, розпочинають із збирання і нагромадження окремих фактів, що відносяться до цього явища. Фактів, якими мають у своєму розпорядженні на початку пізнання, завжди недостатньо, щоб повністю й відразу пояснити це явище, зробити достовірний висновок про те, що воно собою уявляє, які причини його виникнення, закони розвитку і т.п. Тому пізнання предметів і подій зовнішнього світу протікає часто з використанням гіпотези. Не чекаючи поки накопичаться факти для кінцевого, достовірного висновку (наприклад, про характер і причини розвитку досліджуваного явища), дають спочатку можливе їх пояснення, а потім це припущення розвивають і доводять. Що ж таке гіпотеза?

3.Сутність гіпотези

Гіпотеза, як і поняття, судження, умовивід, які розглянуті в попередніх розділах, відображає об'єктивний світ. І в цьому вона схожа з названими формами мислення. Разом з тим гіпотеза відрізняється від них. Специфіка її полягає не в тому, що вона відображає в матеріальному світі, а в тому, як відображає, тобто імовірно, ймовірно, Так не категорично, не достовірно. Тому невипадково сам термін "гіпотеза" у перекладі з грецької мови означає "припущення".

Відомо, що при визначенні поняття через найближчий рід і видову відмінність необхідно вказати на суттєві ознаки, відрізняють даний вид від інших видів, що входять в той самий найближчий рід. Найближчим родом для гіпотези як якогось результату пізнавальної діяльності "є поняття" припущення ". У чому ж специфічну відмінність даного виду припущення - гіпотези - від інших видів припущення, скажімо здогади, фантазії, припущення, передбачення, життєвого припущення або вгадування? Як видається, видове відміну для гіпотези потрібно шукати у відповіді не на питання "Про що пропозиція", а на запитання "Яка пропозиція".

Виходячи з цього, необхідно виділити наступні істотні ознаки гіпотези.

По-перше, гіпотеза є особливою формою розвитку наукових знань. Побудова гіпотез у науці дає змогу переходити від окремих наукових фактів, що відносяться до явища, до їх узагальнення та пізнання законів розвитку цього явища.

По-друге, побудова наукової гіпотези завжди супроводжується висуванням припущення, пов'язаного з теоретичним поясненням досліджуваних явищ. Вона завжди виступає у формі окремого судження або системи взаємопов'язаних суджень про властивості одиничних фактів або закономірних зв'язках явищ. Судження це завжди проблематично, у ньому виражається розподіл усіх теоретичне знання. Іноді гіпотеза виникає на основі дедукції. Наприклад, гіпотеза К.А. Тімірязєва про фотосинтезі була виведена спочатку дедуктивно із закону збереження енергії. По-третє, гіпотеза - це обгрунтоване, що спирається на конкретні факти, припущення. Тому виникнення гіпотези - це не хаотичний і не підсвідомий, а закономірний і логічно стрункий пізнавальний процес, який призводить людини до отримання нових знань про об'єктивної дійсності. Наприклад, нова геліоцентрична система М. Коперника розкриває ідею про обертання Землі навколо Сонця і викладена ним у праці "Про обертання небесних сфер", спиралася на реальні факти і доводила неспроможність панівної в той час геоцентричної концепції.

Дані істотні ознаки у своїй сукупності цілком достатні для того, щоб на їх основі відрізнити гіпотезу від інших видів припущення і визначити її сутність. Гіпотеза (від грец. Gypothesis - основа, припущення) - розподіл усіх потенційних про причину будь-яких явищ, достовірність якого при сучасному стані виробництва і науки не може бути перевірена і доведена, але яке пояснює ці явища, без нього незрозумілі; один із прийомів пізнавальної діяльності.

Важливо мати на увазі, що термін "гіпотеза" уживається в двоякому значенні. По-перше, під гіпотезою розуміють саме припущення, що пояснює спостерігається явище (гіпотеза у вузькому сенсі). По-друге, як прийом мислення в цілому, що включає висування припущення, його розвиток і доказ (гіпотеза в широкому сенсі).

Друге, власне, і є складний процес думки, що веде від незнання до знання. Дослідження логічної форми цього процесу становить одне із завдань логіки. "З повним усуненням гіпотези, - зазначав К. А. Тімірязєв, - наука перетворилася б на нагромадження голих фактів".

Гіпотеза нерідко будується як припущення про причини минулих явищ, про закономірний порядку, який вже припинився, але його припущення пояснює певну сукупність явищ, добре відомих з історії або що спостерігаються в даний час. Гіпотетичним є наше знання, наприклад, про формування Сонячної системи, про стан земної ядра, про походження життя на Землі і т.д.

Гіпотеза припиняє своє існування в двох випадках: по-перше, коли вона, отримавши підтвердження, перетворюється на достовірне знання і стає частиною теорії, по-друге, коли гіпотеза спростована і стає помилковим знанням.

4. Доказ гіпотези

Розвиток гіпотези пов'язано з виведенням гіпотези з неї логічних наслідків. Припускаючи висунуте становище правдивим, з нього дедуктивним шляхом виводять ряд наслідків, які повинні існувати, якщо існує передбачувана причина. Логіка слідства, що виводяться з гіпотез, не можна ототожнювати з наслідками - ланками причинно-наслідкового ланцюга явищ, завжди хронологічно наступними за що викликала їх причиною. Під логічними наслідками розуміються думки не тільки про обставини, викликаних досліджуваним явищем, але і про обставини, що передують йому за часом, про супутніх і наступних, а також про обставини, викликаних іншими причинами, але перебувають з досліджуваним явищем у будь-якого зв'язку.

Зіставлення виведенняих з припущення наслідків із установленими фактами дійсності дає можливість або спростувати гіпотезу, або довести її істинність. Це здійснюється в процесі перевірки гіпотези. Перевірка гіпотези йде завжди за допомогою практики. Гіпотеза породжується практикою, і тільки практика вирішує питання про те, істинна гіпотеза чи помилкова. Перевірка гіпотези на практиці, перетворення її в достовірне знання є процес складний і тривалий. Тому перевірку істинності гіпотези не можна зводити до якогось одного логічного дії. При перевірці гіпотези використовуються різні логічні форми і способи докази або спростування. Безпосереднє підтвердження (спростування) гіпотези в науці використовується досить часто. Суть цього способу полягає в тому, що передбачувані окремі факти чи явища в ході подальшого пізнання знаходять підтвердження (або спростування) у юридичній або економічній практиці через їх безпосереднє сприйняття. Прикладом може слугувати відкриття планети Нептун; виявлення ряду островів у Льодовитому океані; відкриття чистого природного води в озері Байкал і т.д. Але справа в тому, що в деяких випадках (історичні гіпотези) практикою важко (або навіть неможливо) перевірити все припущення. Наприклад, важко перевірити припущення про те, що сучасна російська мова глухіше давньоруського через неможливість почути в даний час усну давньоруську мову. Неможливо також на практиці перевірити, підстригають Чи насправді в ченці російський цар Іван IV (Грозний). У випадках прогностичних гіпотез недоцільно чекати їх прямого підтвердження практикою, тому що буде змарновано час для необхідних дій (наприклад, гіпотеза про перспективи розвитку штучних мов). Ось чому в науці широко користуються логічним показанням (спростуванням) гіпотез.

Логічне доведення (спростування) протікає опосередковано, так як пізнаються явища, що мали місце в минулому, або існують і в даний час, але недоступні безпосередньому чуттєвому сприйняттю. Класичний приклад-підтвердження Періодичної системи хімічних елементів Д.І. Менделєєва, наслідком чого з'явилося пророкування існування ще не відкритих тоді елементів.

Основними шляхами логічного доказу гіпотези є: індуктивний - все більш повне підтвердження гіпотези або виведення з неї наслідків з допомогою аргументів, що включають вказівки на факти і закони; дедуктивний - виведення гіпотези з інших, більш загальних і вже доведених положень; включення гіпотези в систему наукового знання, в якій вона несуперечливо узгоджується з усіма іншими положеннями, демонстрацію евристичної, Предсказательная сили гіпотези, коли з її допомогою правильно пояснюється і передбачається досить широке коло явищ.

Логічне доведення (спростування) залежно від способу обгрунтування може протікати у формі прямого і непрямого доказу (спростування).


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)