АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна характеристика видатків на соціальні потреби

Читайте также:
  1. III. Зменшення державних видатків.
  2. V. Характеристика современного гражданского права
  3. V1: Формы взаимодействия продавца и покупателя на потребительском рынке
  4. VI.1. Описание потребителей
  5. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  6. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  7. Асоціальні прояви особистості
  8. Бактерии, их характеристика
  9. Билет №6.Типы культуры,их характеристика
  10. Біологічні, соціальні та психологічні детермінанти відхилень у поведінці
  11. Бренды на промышленном и потребительском рынках
  12. Брэнд должен запечатлеться в памяти потребителя

Основними джерелами бюджетного фінансування заходів соціального захисту та соціального забезпечення в Україні є кошти державного і місцевих бюджетів.

Склад доходів державного бюджету визначається Бюджетним кодексом України та законами України про Державний бюджет на відповідний рік. Групування доходів державного бюджету за різними класифікаційними ознаками представлено в таблиці.

До основних джерел формування доходів зведеного бюджету відносять податкові та неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом та інші джерела згідно табл.

Таблиця. Доходи зведеного бюджету України, млрд.грн.*

 

Базовим державним соціальним стандартом у сфері доходів населення є прожитковий мінімум. На його основі визначаються розміри мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії за віком, неоподатковуваний мінімум доходів громадян, розміри державної соціальної допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, розміри інших видів соціальних виплат. Прожитковий мінімум застосовується також для загальної оцінки рівня життя в Україні, що є основою для реалізації соціальної політики та розроблення державних соціальних програм.

Прожитковий мінімум визначається нормативним методом у розрахунку на місяць на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення: дітей віком до 6 років; дітей віком від 6 до 18 років; працездатних осіб; осіб, які втратили працездатність.

Прожитковий мінімум за поданням Кабінету Міністрів України щорічно затверджується Верховною Радою України до початку розгляду Державного бюджету України і періодично переглядається відповідно до зростання індексу споживчих цін разом з уточненням показників Державного бюджету України.

На кінець 2014 р. мінімальна заробітна плата становила 1218 грн. та переважала середній розмір прожиткового мінімуму на 42 грн. (Табл. 2.2.) Саме це вважають позитивним фактором. Як засвідчує досвід європейських країн, розмір мінімальної заробітної плати повинен перевищувати прожитковий мінімум не менше, ніж у 2,5 рази. Також необхідно зазначити, що обсяг зростання мінімальної заробітної плати, як і загальний розмір мінімальної заробітної плати абсолютно "відірваний" від реальної економічної ситуації в країні і фактично унеможливлює проживання особистості.

Навіть попри те, що мінімальна заробітна плата з 2009 р. згідно зі законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб" була прирівняна до прожиткового мінімуму, рівень забезпечення соціальних гарантій ще залишається недостатнім.

Таблиця.

Державні соціальні стандарти та гарантії, грн.*

Показники        
Прожитковий мінімум
В розрахунку на місяць на одну особу        
для дітей віком до 6 років        
для дітей віком від 6 до 18 років        
для працездатних осіб        
для осіб, які втратили працездатність        
Державні соціальні гарантії
Мінімальна заробітна плата        
(у % до ПМ для працездатних осіб) 100 100 100 100
Мінімальна пенсійна виплата(з урахуванням постанов КМУ від 26.03.08 № 265)        
(у % до ПМ для осіб, які втратили працездатність) 100 100 100 100

Аналізуючи дані з таблиці протягом 2011-2013 років ми бачимо, що відбувається зростання прожиткового мінімуму і соціальних гарантій. Прожитковий мінімум на одну особу, мінімальна заробітна плата та мінімальна пенсія збільшені на 7,4 %. При цьому індекс споживчих цін за 2013 рік становив 100,5%. А у 2014 році, нажаль, ми спостерігаємо що соціальні стандарти та гарантії залишились на цьому самому місці що й були у 2013 році. Тобто, прожитковий мінімум на одну особу, мінімальна заробітна плата та мінімальна пенсія, нажаль, зовсім не збільшені, а залишаються на попередніх даних. Результатом такого явища являє собою подальша економічна криза, ріст валюти вгору, і що найбільше зараз хвилює кожного українця – дана ситуація на Сході.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)