АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЕЛЕГАЗОВИЙ СИЛОВИЙ ВИМИКАЧ

Читайте также:
  1. Елегазовий вимикач LW36A (B) BEL-126
  2. Масляний вимикач серії С-35-630-10
  3. Силовий трансформатор

Елегазовий вимикач - це різновид високовольтного вимикача, комутаційний апарат, що використовує елегаз (шестифториста сірку, SF6) в якості середовища гасіння електричної дуги; призначений для оперативних включень і відключень окремих ланцюгів або електрообладнання в енергосистемі, в нормальних або аварійних режимах, при ручному дистанційному або автоматичному управлінні.

На сьогоднішній день, використання елегазу в якості дугогасильного середовища, більш ефективно в порівнянні зі стисненим повітрям і маслом, є найбільш перспективним і швидко розвиваються напрямком розвитку вимикачів змінного струму високої і надвисокої напруги. Основні переваги елегазового обладнання визначаються унікальними фізико-хімічними властивостями елегазу. При правильній експлуатації елегаз не старіє і не вимагає такого ретельного догляду за собою, як масло.

Елегазового обладнання також притаманні: компактність; великі міжперевірочні терміни, аж до відсутності експлуатаційного обслуговування протягом всього терміну служби; широкий діапазон номінальних напруг (6-1150 кВ); пожежобезпечність і підвищена безпека обслуговування.

Елегазові вимикачі почали посилено розроблятися з 1980 р. і мають великі перспективи при напругах 110... 1150 кВ і струмах відключення до 80 кА. У технічно розвинених країнах елегазові вимикачі високої і надвисокої напруги (110-1150 кВ) практично витіснили всі інші типи апаратів. Також провідні закордонні фірми практично повністю перейшли на випуск комплектних розподільчих пристроїв з елегазовою ізоляцією (КРУЕ) і елегазових вимикачів для відкритих розподільчих пристроїв на класи напруги 110 кВ і вище.

По конструкції розрізняють колонкові та бакові вимикачі. Колонкові ні зовні, ні за розмірами принципово не відрізняються від маломасляних, крім того, що в сучасних елегазових вимикачах 220 кВ тільки один розрив на фазу. Бакові елегазові вимикачі мають набагато менші габарити в порівнянні з масляними, мають один загальний привід на три полюси, вбудовані трансформатори струму.

Елегазовий вимикач складається з трьох основних частин:

1. полюс з фарфорового ізоляцією, що складається з опорного ізолятора і дугогасильні камери;

2. пружинний привід;

3. рама і підтримуючі стійки.

У елегазових вимикачах застосовуються різні способи гасіння дуги в залежності від номінальної напруги, номінального струму відключення і експлуатаційних особливостей у місці установки. У елегазових дугогасних пристроїв на відміну від повітряних дугогасних пристроїв при гасінні дуги проходження газу через сопло відбувається не в атмосферу, а в замкнутий об'єм камери, заповнений елегазом при відносно невеликому надлишковому тиску. За способом гасіння дуги в елегазі розрізняються наступні елегазові вимикачі:

· автокомпресія з дуттям в елегазі, створюваним за допомогою компресійного пристрою (елегазові вимикачі з одним ступенем тиску);

· в яких гасіння дуги в дугогасних пристроях забезпечується обертанням її з кільцевих контактам під дією поперечного магнітного поля, створюваного відключається струмом (елегазові вимикачі з електромагнітним дуттям);

· з дугогасних пристроїв поздовжнього дуття, в яку попередньо стиснений газ надходить з резервуара з відносно високим тиском елегазу (елегазові вимикачі з двома ступенями тиску);

· з дугогасних пристроїв поздовжнього дуття, в яких підвищення тиску елегазу відбувається за рахунок розігріву газової середовища дугою відключення в спеціальній камері (елегазові вимикачі з автогенерірующім дуттям).

Надійність системи ще більш збільшується з використанням одиночного розриву дуги і протилежної руху елегазу з його розпиленням, які зменшують кількість рухомих елементів і допоміжних систем у вимикачі.

Привід вимикача:

приводи вимикачів забезпечують управління вимикачем - включення, утримання у включеному положенні і відключення. Вал приводу з'єднують з валом вимикача системою важелів і тяг. Привід вимикача повинен забезпечувати необхідну надійність і швидкість роботи, а при електричному управлінні - найменше споживання електроенергії. У елегазових вимикача застосовують два типи приводів:

· пружинний привід, керуючим органом якого є кінематична система важелів, кулачків і валів;

· пружинно-гідравлічний привід, керуючим органом якого є гідросистема.

До переваг елегазових вимикачів можна віднести:

· можливість застосування на всі класи напруг понад 1 кВ;

· гасіння дуги відбувається в замкнутому об'ємі без вихлопу в атмосферу;

· відносно малі габарити і маса;

· пожежо-та вибухобезпечність;

· швидкість дії;

· висока відключаюча здатність;

· надійне відключення малих індуктивних і ємнісних струмів в момент переходу струму через нуль без зрізу і виникнення перенапруг;

· малий знос дугогасильних контактів;

· безшумна робота;

· можливість створення серій з уніфікованими вузлами;

· ридатність для зовнішньої і внутрішньої установки.

До недоліків елегазових вимикачів можна віднести:

· складність і дорожнеча виготовлення - при виробництві необхідно дотримуватись високу чистоту і точність;

· високі вимоги до якості елегазу;

· Т-емпературні недоліки SF6, необхідність підігріву та використання сумішей елегазу з азотом, хладоном та іншими речовинами, що дозволяють працювати елегазові вимикачі в умовах низьких температур навколишнього середовища;

· необхідність спеціальних пристроїв для наповнення, перекачування і очищення SF6;

· відносно висока вартість SF6;

· потрібно більш уважне ставлення до використання та обліку елегазу

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)