АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Діагностика раку нирки

Читайте также:
  1. Гемодіаліз. Застосування штучної нирки
  2. Диференціальна діагностика
  3. Диференціальна діагностика
  4. Диференціальна діагностика.
  5. Діагностика дитячих та молодіжних об’єднань
  6. Діагностика і прогноз макросередовища
  7. Діагностика і симптоми пневмоній
  8. Діагностика психічних станів та емоційно-особистісної дезадаптації.
  9. ДІАГНОСТИКА СІМ’Ї
  10. Економічна діагностика як наука(сутність та види, предмет, задачі і принципи економічної діагностики(варіант №3).
  11. Заняття 6. ОБСТРУКТИВНИЙ БРОНХІТ. ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА ОБСТРУКТИВНОГО СИНДРОМУ

В діагностиці раку нирки застосовуються загальноклінічні, лабораторні, ультразвукові, рентгенологічні та радіоізотопні дослідження.

Обстеження у лікаря-уролога при раку нирки включає збір анамнезу, загальний огляд, пальпацію та перкусію (симптом Пастернацького). За результатами загальноклінічних обстеження призначається лабораторна діагностика крові та сечі (загальний і біохімічний аналізи, цитологічне дослідження).

При раку нирки виявляються зміни лабораторних показників крові та сечі: анемія, підвищення ШОЕ, вторинний еритроцитоз, протеїнурія та лейкоцитурія, гіперкальціємія, ферментативні зрушення (підвищення секреції лужної фосфатази, лактатдегідрогенази). Спостерігається підвищена секреція пухлин різних біологічно активних речовин (простагландинів, тромбоксанов, активної форми вітаміну D), гормонів (реніну, паратгормону, інсуліну, ХГЧ).

При підозрою на рак нирки виконується Інструментальне дослідження: УЗД нирок та органів черевної порожнини, радіонуклідної сканування, рентгеноконтрастні урографія, ренальная ангіографія, КТ нирок та МРТ. Обов'язково проводиться обстеження грудної клітки і кісток для виявлення метастазування раку нирки в легені і кістки тазу.

Першорядне значення на початковому етапі діагностики раку нирки має УЗД, яке за наявності пухлини виявляє деформації контурів органу, неоднорідність ехосигналу через присутність зон некрозу і крововиливів, різке поглинання ультразвуку самим пухлинним утворенням. Під контролем УЗД виконують закриту чрескожную пункційну біопсію нирки для забору пухлинного матеріалу для морфологічного дослідження.

Радіонуклідної сканування і нефросцинтиграфии дозволяють виявити вогнищеві зміни, характерні для раку нирки. Через різна поглинання гамма-частинок нормальною нирковою паренхімою і тканиною пухлини створюється частковий дефект зображення ниркової тканини або його повна відсутність при тотальному ураженні.

Екскреторна урографія і ренальная ангіографія проводяться на заключного етапі діагностики раку нирки. Ознаками ракового ураження ниркової паренхіми при урографії є збільшення розмірів нирки, деформація її контурів, дефект наповнення чашково-мискової системи, відхилення верхнього уретерального відділу; за даними ангіограма нирок – збільшення діаметру і зсув магістральної ниркової артерії, безладна надлишкова васкуляризація пухлинної тканини, неоднорідність тіні пухлини при її некроз. Ниркова ангіографія при раку нирки допомагає диференціювати справжнє новоутворення від кісти, виявити невелику пухлину в кірковому шарі, наявність метастазів у сусідніх органах і другий нирці, пухлинного тромбу в нирковій вені.

Рентгенівська КТ або МРТ з контрастним підсиленням дозволяє виявити рак нирки розміром не більше 2 см, встановити його структуру і локалізації, глибину проростання паренхіми, інфільтрацію паранефральній клітковини, пухлинний тромбоз ниркової і нижньої порожнистої вен.

За наявності відповідних симптомів проводиться КТ органів черевної порожнини, заочеревинного простору, кісток, легенів і головного мозку з метою виявлення регіонарних і віддалених метастазів раку нирки.

Рак нирки диференціюють з солитарной кістою нирки, сечокам'яною хворобою, гідронефроз, нефролітіаз, абсцеси і туберкульозом нирки, з пухлинами наднирників і заочеревинного простору.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)