АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості про центрифугування

Читайте также:
  1. E. Відновлення свідомості
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  5. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  6. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. У якому випадку Ви перевертаєте постраждалого на спину?
  7. Ви приступили до надання допомоги постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. Ви перевернули його на спину. Постраждалий не дихає. Ваші дії далі.
  8. Відомості про будь-які обмеження щодо права володіння цінними паперами.
  9. Властивості та оцінка масової свідомості
  10. Вопрос Загальні вимоги до форми і змісту позовної заяви.
  11. Вопрос Загальні положення договору оренди.
  12. Вопрос Загальні принципи доказування у господарському процесі.

Центрифугуванням називають процес розділення неоднорідних систем (суспензій і емульсій) під дією центробіжних сил, які виникають при обертанні суцільного або перфорованого барабану з загруженою в нього сумішю. Апарати в яких здійснюється цей процес, називають центрифугами.

Розрізняють відстійні центрифуги, які маютьбарабан з суцльними стінками, та фільтруючі - з перфорованими. Барабан закріплюють на вертикальному валу, який приводиться в обертання від електродвигуна, і поміщають в циліндричний нерухомий кожух, закриваємий з’ємною кришкою; на внутрішній поверхні барабану з перфорованими стінками знаходиться фільтрувальна тканина або металічна сітка.

В відстійній центрифузі розділяєма суспензія або емульсія відкидується центробіжною силою до стінок барабану, причому твердий осад або фаза х великою густиною утворюють шар безпосередньо на стінках барабану, а рідка фаза (фугат) розміщається ближче до його осі і видаляється через верхній край барабану.

В фільтруючій центрифузі рідка фаза проходть крізхь фільтрувальну перегородку в кожух і відводиться з нього, а тверда фаза в вигляді осаду затримується на внутрішній стінці перегородки а потім видаляється із барабану.

Розділення сузпензій в фільтруючих центрифугах називають центробіжним фільтруванням, а розділення емульсій в відстійних центрифугах - сепарацією.

Необхідно відмітити, що фактор розділення в центрифугах набагато більший ніж в циклонах, так як частота обертання центрифуги досягає 15-17 тис.

Фактор розділення в центрифугах через частоту обертання і діаметр барабану виражається слідуючим чином:

= = = = = = , (1)

де 𝑤 = - кутова швидкість обертання, рад/сек; 𝑛 - частота обертання барабану, ; - діаметр кругу, на якій обертається частина, м.

Фактор розділення характеризує ефективність роботи центрифуги: із збільшенням його розділяюча властивість центрифуги зростає. Як слідує з рівняння (1), величина фактору розділення пропорційна квадрату частоти обертання барабану, максимальне значення якої, в свою чергу, обумовлено механічною міцністю барабану(із збільшенням частоти обертання барабану приходиться зменшувати його діаметр).

По величині фактору розділення центрифуги діляться на нормальні ( і надцентрифуги (. Нормальні центрифуги приміняють головним чином для розділення суспензій, а також для видалення волдоги із штучних матеріалів. Надцентрифуги служать для розділення емульсій і тонкодисперсних суспензій.

Рис.1. Схеми центрифуг:

а - відстійна центрифуга для розділення суспензій;

1- барабан; 2 - суспензія; 3 - осад;

б - відстійна центрифуга для роділення емульсій;

1- діафрагма; 2- барабан; 3 - тяжка рідина; 4 - легка рідина;

в - фільтруюча центрифуга;

1 - корпус; 2 - перфорований барабан; 3- дренажна сітка; 4 - фільтрувальна тканина; 5 - осад; 6 - суспензія;

I - суспензія або емульсія; II - виведення легкої рідини із фільтрату; III - виведення тяжкої рідини або осаду.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)