АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прогнозування при проведені наукових досліджень

Читайте также:
  1. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  2. Аналітичний огляд наукових публікацій на тему : «Процентна політика НБУ та оцінка її ефективності»
  3. В чому полягають особливості кореляційного опису результатів біометричних досліджень?
  4. Вимоги до змісту наукових робіт
  5. Відділ маркетингових досліджень та аналізу (5 осіб)
  6. Вкажіть чуттєво-раціональні методи криміналістичних досліджень?
  7. Заявка на проведення маркетингових досліджень
  8. Збірник наукових статей
  9. Лиса – Інститутрегіональних дослідженьНАНУкраїни, м. Львів
  10. Методи досліджень
  11. Методологічні принципи та методика визначення санітарних втрат серед постраждалого населення та прогнозування медико-санітарних наслідків землетрусів
  12. Методологічні принципи та методика визначення санітарних втрат серед потерпілого населення та прогнозування медико-санітарних наслідків повені

 

Завдання

 

1. За даними з магістерської роботи (динаміка ключового показника за останні 5-10 рр.) побудувати трендовий прогноз розвитку підприємства на наступні 2 роки. Трендовий прогноз будувати за усіма доступними у середовищі EXEL рівняннями з визначенням рівняння тренду та коефіцієнта регресії (R2).

 

2. Прогнозування методом Монте-Карло.

 

Імітаційне моделювання (simulation) є одним з найпотужніших методів аналізу економічних систем. Під імітацією розуміють процес проведення на ЕОМ експериментів з математичними моделями складних систем реального світу. Стохастичну імітацію часто називають методом Монте-Карло.

Для побудови моделі методом Монте Карло потрібно:

1. Визначитись з елементарними параметрами.

Наприклад, при моделюванні обсягу прибутку такими параметрами будуть дохід від реалізації продукції, дохід від реалізації послуг, фінансові доходи та інвестиційні доходи, витрати операційної діяльності, фінансової і інвестиційної.

 

2. Внести у середовищі ППП EXCEL наступні данні (в залежності від показників, які досліджуються Вами у дипломній роботі):

 

 

3. Протягніть рядок 12 до 511 рядка сторінки EXCEL.


 

4. Поряд потрібно побудувати наступну таблицю:

 

 

5. Отримані результати описати наступним чином:

Зразок

Оскільки, діяльність сільськогосподарських підприємств є високо ризиковою і її результати залежать від цілого ряду зовнішніх нерегульованих факторів, вважаємо за доцільне здійснювати планування показників формування і використання фінансових ресурсів саме за методом імітаційного моделювання. При цьому важливо поєднати аналіз чутливості обраних параметрів змінам зовнішнього та внутрішнього середовища з методом сценаріїв, що дозволить змоделювати найбільш реальну ситуацію щодо формування і використання фінансових ресурсів згідно потреб підприємства. В економічному моделюванні таку стохастичну імітацію називають методом Монте-Карло.

Результати аналізу свідчать про репрезентативність отриманих даних, оскільки стандартне відхилення усіх показників у всіх п`яти випадках значно нижче середнього відхилення, усі коефіцієнти варіації нижчі за 1. Таким чином, достовірність того, що розрахований прогноз здійсниться є досить високою (табл. 3.1). Результати імовірнісного аналізу свідчать, що ризик отримання збитку у СТОВ «Городищанське» не перевищує 1,6 %, а у ПП

Таблиця 3.1

Аналіз результатів планування для СТОВ"Городищанське"за методом Монте-Карло

Показники ВК, тис. грн. НА, тис. грн. ВЗ, тис. грн. ЗФР, тис. грн. ПФР, тис. грн. ЧД, тис. грн. ЧП, тис. грн. РРАК, %
Середнє відхилення               15,52
Стандартне відхилення               7,21
Коефіцієнт варіації 0,043 0,068 0,033 0,023 0,077 0,047 0,478 0,465
Мінімум             -9 -2,74
Максимум               33,40
Ймовірність h(рентабельність<= 0) = 0,016

 

Отримані в результаті імітації дані можна сформувати таким чином, щоб відобразити можливість перебігу подій за трьома сценаріями: песимістичним, оптимістичним і найбільш імовірним (табл. 3.2). При цьому, песимістичний прогноз передбачає розвиток підприємств з мінімальними темпами приросту, які були виявлені за період 2010−2014 рр., оптимістичний − з максимальними темпами приросту, а найбільш імовірний − отриманий результат імітаційного моделювання.

Таблиця 3.2

Ключові параметри планування фінансового забезпечення та ефективності використання фінансових ресурсів у СТОВ "Городищанське", тис. грн.

Показники Сценарії
Песимістичний Оптимістичний Найбільш імовірний
Обсяг загальних фінансових ресурсів, тис. грн. Чистий доход, тис. грн. Чистий прибуток, тис. грн. Рівень рентабельності авансованого капіталу, %   -9   -2,74     33,40     15,52

 

Отримані результати дають змогу вчасно скористатися позитивними моментами або реагувати на негативні прояви. Зокрема, СТОВ «Городищанське» має значні резерви до збільшення чистого прибутку та підвищення рівня рентабельності, адже оптимістичний прогноз передбачає більш як у два рази вищий показник аніж найбільш імовірний. У цьому випадку необхідно конкретизувати можливі шляхи покращення ситуації і чітко їх дотримуватися.

 

Заняття 5


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)