АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін

Читайте также:
  1. II. Методична робота.
  2. VIIІ. Самостійна робота.
  3. Будова і робота фільтрів.
  4. Вимоги безпеки при виконанні робіт на повітряних лініях (робота на опорах)
  5. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  6. Дана робота може бути використана класними керівниками 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.
  7. Дипломна (магістерська) робота на тему: «Психологічне становлення соціометричного статусу школяра в учнівському колективі»
  8. ДИПЛОМНА РОБОТА
  9. І. Методична робота.
  10. ІІІ. Кількісний та якісний аналіз отриманих даних.
  11. ІІІ. Методична робота

Стиснення інформації зумовлене потребою раціональ­ного використання об'єму пам'яті комп'ютера й актуальне при перенесенні даних на дискових носіях. Активізовану для оброблення стиснену інформацію необхідно відновити до повного обсягу.

Існує багато алгоритмів стиснення, принцип яких ілюструє приклад. Якщо у текстовому файлі великого об­сягу багато разів повторюється якесь слово, то в кожному випадку повторення його можна замінити на символ або коротку комбінацію символів. Це слово та комбінацію символів, що його замінює, записують в окремий словник. Якщо застосувати цей алгоритм до всіх слів чи буквосполучень, що повторюються, то обсяг отриманого тексту та словника до нього буде значно меншим, ніж обсяг задано­го тексту. За необхідності відтворити текст у повному обся­зі користуються створеним словником і виконують зворот­ну заміну. Ці операції в інформатиці отримали назви стис­нення (архівації) та відновлення (розархівації) інформації.

Архівація передбачає стиснення файлів з метою змен­шення їх обсягу або об'єднання багатьох файлів в один. Роз-архівація є процесом відновлення первинного обсягу та структури інформації.

Архівація може бути застосована до файлів будь-якого типу: текстів, малюнків, програм, даних та ін. її ступінь залежить від типу файла, розміру, вмісту тощо.

Серед багатьох програмних систем, що виконують опе­рації архівації — розархівації інформації, найпоширені­шими є WinZip і WinRAR.

Для стиснення окремого файла, групи файлів чи папки потрібно виділити об'єкт чи групу об'єктів і клацнути на них правою клавішею миші.

Ці дії можна виконати в програмах «Проводник» чи Total Commander.

У контекстному меню обирають WinRAR і визначають один із чотирьох способів виконання стиснення (рис. 4.19):

Добавить в архив... — дає змогу встановити додаткові параметри архівації;

Добавить в архив «Ім'я архіву.гаг» — виконується стиснення з параметрами, встановленими за замовчуван­ням. Його результат буде збережено у файлі із вказаним ім'ям та розширенням (1 на рис. 4.19);

• Добавить в архив и отправить по e-mail — активізує ді­алогове вікно для встановлення додаткових параметрів архі­вації, результат якої додається до поштового повідомлення;

-20-

 

Добавить в архив «Ім'я архіву.гаг» и отправить по e-mail — виконання стиснення з параметрами, встановле­ними за замовчуванням. Результат зберігається у файлі з вказаним ім'ям та розширенням і додається до поштового повідомлення.

Найпростіший у користуванні спосіб архівування ін­формації, активізований командою Добавить в архив «Ім'я архіву.гаг», оскільки не потребує ніяких інших дій, і архівний файл із вказаним ім'ям автоматично зберігаєть­ся в поточному каталозі.

Після вибору команди Добавить в архив... з'являється вікно WinRAR (рис. 4.20).

За замовчуванням архівний файл отримує ім'я файла, що архівується, або папки, в якій зберігається виділена група об'єктів; результат архівації зберігається в поточній папці. Натиснення на кнопку Обзор (б на рис. 4.20) дає змо­гу вибрати іншу папку для збереження архівного файла. У полі Имя архива (І) можна вибрати чи ввести інше ім'я або повний шлях та ім'я для збереження архівного файла.

Якщо архівування часто має однакові параметри, їх можна зберегти у вигляді окремого профілю, активізуючи його зі списку, що відкривається після натиснення на кнопку Профили (2).

У полі Формат архива (3) обирають формат архівного файла — RAR чи ZIP. WinRAR може створювати архіви у форматі RAR та ZIP. Перевагами формату ZIP є:

• більше поширення у мережі Internet;

• вища швидкість стиснення.

До переваг архіватора RAR належать:

• більший ступінь стиснення інформації;

• наявність додаткових сервісних функцій.

При виборі формату слід враховувати, що ZIP робить недоступними параметри архівації; якщо потрібно пере­нести архівний файл на інший комп'ютер на гнучких дис­ках, краще скористатись багатотомним архівом RAR; як­що невідомо, чи встановлені відповідні розархіватори в тій системі, куди переноситься інформація, краще створюва­ти архів, що сам розархівовується, у форматі RAR.

У списку Метод сжатия (4) встановлюють компроміс між швидкістю та ступенем стиснення. Після натиснення клавішею миші на стрілці списку з'являється перелік, у якому можна вибрати необхідний параметр з урахуванням того, що в напрямку від початку до кінця переліку швид­кість архівації зменшується, а ступінь стиснення збільшу­ється.

-21-


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)