АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показники чисельності та складу населення

Читайте также:
  1. Агломерації Індії з населенням понад 1 млн. чол., 2002 р., тис. чол.
  2. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  3. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  4. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  5. Біохімічні показники крові собак
  6. Види відпусток на які мають право особи рядового і начальницького складу ДСНС.
  7. Відповідальність за порушення законодавства про побутове обслуговування населення.
  8. Вплив способів основного обробітку на агрофізичні показники ґрунту
  9. Входження Північного Причорномор’я та Правобережжя до складу Росії.
  10. Гематологічні показники у дітей різних вікових груп
  11. Державна система соціального захисту населення.
  12. Державні пенсії військовослужбовцям та особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ

Визначення чисельності населення є складною і важливою роботою і потребує дотримання певних умов:

1. точне встановлення часу, по відношенню до якого визначається чисельність населення

Чисельність визначається на певну дату і обов’язково встановлюється критичний момент на цю дату (переважно 12 год. ночі)

Для ряду розрахунків необхідно знати середньорічну чисельність населення. Вона може бути визначена як середнє арифметичне із чисельності населення на початок і кінець року. Якщо чисельність на протязі року змінювалась рівномірно, то такий розрахунок буде точним. Але для розрахунку по окремих територіях країни розрахунок середньої чисельності визначається по формулі середньої хронологічної. Якщо дані про чисельність на одну і ту ж дату (1.01,1.02) з врахуванням тривалості проживання використовують формулу:

X=Sxt/St

x- чисельність населення;

t-час протягом якого проживала ця чисельність населення.

А найкраще для розрахунку поєднувати обидва методи.

2. ще однією умовою правильного визначення чисельності населення + точне встановлення границь території, по якій визначається чисельність населення (є межі,границі населених пунктів);

3. третьою вимогою для правильного визначення чисельності населення + чітке розмежування постійного і наявного населення.

Постійне населення – це ті люди які в даному населеному пункті проживають постійно незалежно від того, де вони перебувають в момент, обліку населення (в гостях, у відряджені і т.д.)

Наявне населення будь-якого населеного пункту – це особи, які фактично в ньому проживають на момент обліку населення, незалежно від постійного місця проживання.

Між чисельністю окремих категорій населення є певна залежність. Цю залежність виражає баланс категорій населення, який виражається двома формулами:

- чисельність наявного населення дорівнює чисельності постійного населення мінус чисельність тимчасово відсутніх плюс чисельність тимчасово проживаючих;

- чисельність постійного населення дорівнює чисельності наявного населення мінус чисельність тимчасово проживаючих

- плюс чисельність тимчасово відсутніх.

Показники складу населення. Є показник галузевого складу населення, що характеризує розподіл зайнятого населення відповідно до класифікації галузей народного господарства. Все населення зайняте в народному господарстві поділяється перш за все на населення зайняте в сфері матеріального виробництва і в нематеріальній сфері. Матеріали цього групування використовують для характеристики розподілу трудових ресурсів країни по окремих галузях, для характеристики її економічного і соціального строю.

В характеристиці складу населення важливе значення має статистика його занять. При цьому в статистиці розрізняють два пов’язаних але різні поняття, заняття і професія. Професія - це робота, в якій дана особа краще всього підготовлена, а заняття - це робота, яка нею виконується.

Для соціально - економічної характеристики країни велике значення має групування населення на міське і сільське. Важливе місце в статистиці належить показнику національного складу населення.

Крім того важливе значення мають показники культурного рівня населення: грамотність, рівень освіти, тобто кількість осіб, що мають ту чи іншу освіту (середню, спеціальну, вищу).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)