АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Раціональне використання надр

Читайте также:
  1. Алгоритм використання ІКТ в роботі з дошкільниками
  2. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  3. Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів
  4. Аналіз ефективності використання викор с/г угідь
  5. Аналіз ефективності використання оборотних коштів на підприємстві
  6. Аналіз ефективності використання основних фондів
  7. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  8. Аналіз ефективності використання підприємством трудових ресурсів
  9. Аналіз забезпеченості й використання матеріальних ресурсів на п-ві
  10. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства
  11. Аналіз стану та ефективності використання основних засобів ставить на
  12. Валовий національний дохід і валовий внутрішній дохід до використання. Особистий дохід домашніх господарств.

Конспект заняття 3

Тема: Розвиток продуктивних сил та антропогенний вплив на довкілля (продовження)

Раціональне використання надр

Все, що необхідно людству для життя, для виробництва, для господарської та культурної діяльності, воно бере у природи у вигляді природних ресурсів. Природними ресурсами слід вважати все, що суспільство використовує сьогодні в своїй діяльності і те, що може бути використаним в майбутньому (можна просто прочитати цей абзац).

До природних ресурсів належать надра Землі, атмосфера, гідросфера, літосфера, рослинний та тваринний світи, сонячна та інші види космічної енергії, енергія повітряних потоків (вітру), приливно-відливна енергія морів та океанів, енергія течії річок, морських хвиль та океанічних течій, геотермальна енергія.

До природних ресурсів можна віднести і відходи переробних підприємств попередніх років, які накопичені на поверхні Землі у відвалах і містять цінні елементи. Ці елементи та сполуки залишились в них в результаті недосконалості технологій переробки корисних копалин в минулому. По мірі виснаження запасів корисних копалин і вдосконалення технології переробних виробництв, такі відходи можуть бути вихідною сировиною, ресурсами для переробки (можна просто прочитати цей абзац)..

Природні ресурси можуть бути вичерпними, обмежено вичерпними та невичерпними. Особливо важливим є раціональне використання природних ресурсів.

Раціональне використання природних ресурсів – вплив на ресурси, при якому вони залишаються стабільними або змінюються в заздалегідь передбаченому напрямку та масштабі.

Важливим аспектом раціонального використання природних ресурсів є комплексний підхід. Під комплексним використанням природних ресурсів розуміють таку на них дію, при якій максимально використовується матеріальний та енергетичний потенціал природних ресурсів.

Саме комплексне використання веде до маловідходних виробництв. Раціональне використання природних ресурсів принципово можливе при управлінні цим процесом, яке передбачає планове господарювання (державна програма) та відповідальність за стан природних ресурсів. Під управлінням раціонального використання природних ресурсів розуміють заплановане та послідовне здійснення організаційних, правових та технічних заходів природоохоронного, ресурсозберігаючого та ресурсовідтворюючого характеру.

Завдання ресурсозбереження полягає у:

1. забезпечення економічного використання матеріальних ресурсів

2. оптимізація структури ресурсозбереження

3. розширення застосування вторинних ресурсів і супутніх продуктів

4. організація переробки виробничих і побутових відходів

5. скорочення витрат матеріальних ресурсів

 

 

Коли людина не дотримується правил ресурсозбереження, виникають екологічні проблеми:

ü видобуток корисних копалин

ü вирубка лісів

ü викиди шкідливих речовин у навколишнє середовище

ü стічні води

ü енергетичні відходи

ü тверді відходи

2. Екологічні обмеження на господарську діяльність:

Екологічні обмеження накладаються на активні промислові об’єкти (фабрики, заводи, тощо) державою, для збереження природних об’єктів.

Виокремлюють:

Ліміти викидів – обсяг викиду окремої забруднюючої речовини в цілому на підприємстві в тоннах на рік, який встановлюється для платника збору за забруднення навколишнього природного середовища.

Ліміт скидів – граничний обсяг скиду забруднюючих речовин у поверхневі водні об'єкти, який встановлюється в дозволі на спеціальне водокористування.

Гранично допустима концентрація (ГДК) – це максимальний рівень забруднення, яке людина витримує без шкоди своєму здоров’ю.

3. Економічний механізм природокористування

Міністерство екологічними ресурсами України розроблений економічний механізм природокористування, який включає:

ü формування системи екологічних обмежень по регіонах і екосистемах

ü встановлення лімітів на викидів та скидів забруднюючих речовин у довкілля

ü введення плати за забруднення, за використання природних ресурсів, тощо.

4. Утилізація та знешкодження відходів:

Відходи - будь-які речовини, матеріали і предмети, які утворюються у процесі людської діяльності і не мають подальшого використання за місцем утворення чи виявлення та яких їх власник повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Класифікація відходів:

- За характером вмісту в них шкідливих речовин небезпечні відходи поділяють: на токсичні, вибухові, вогненебезпечні, радіоактивні тощо;

- за сферою утворення виділяють: промислові і побутові відходи (перші, у свою чергу, поділяються на відходи виробництва та споживання);

- залежно від фізичного стану, в якому вони перебувають, виділяють: газоподібні відходи, рідинні, тверді, сумішеві тощо.

Домашнє завдання після лекції №3:

1. Навести власні приклади раціонального природокористування (тобто правильного) – 5 прикладів і нераціонально (неправильного, загрожую чого природі) – 5 прикладів. Яке природокористування переважає в Україні, чому???


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)