АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Варіанти застосування методу. Порівняння з методом переміщень

Читайте также:
  1. А. промывание полости носа методом перемещения
  2. Бриллианты обесцвечены методом HTHP
  3. Валовий внутрішній продукт: сутність, зміст його елементів за виробничим методом.
  4. Варіанти детонації
  5. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ
  6. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни
  7. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ ДЛЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  8. Варіанти завдань домашньої контрольної роботи
  9. Варіанти індивідуальних завдань
  10. ВАРІАНТИ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ
  11. Варіанти контрольних робіт для студентів заочної форми навчання

Досвід використання МРГЕ дозволяє сформулювати наступні рекомендації щодо його застосування.

Якщо розраховується двовимірне однорідне тіло не надто складної форми, то його можна замінити одним супер-елементом. При цьому розв'язувальна система лінійних рівнянь матиме невисокий порядок (<300-400 рівнянь), так що система може бути ефекивно вирішена за допомогою прямих методів. Так як дискретизується тільки межа тіла, обсяг необхідної для введення в ЕОМ інформації різко скорочується порівняно з МСЕ. До того ж немає необхідності в обчисленні складних об'ємних інтегралів.

Якщо ж розраховується тривимірне тіло або двовимірне тіло складної форми, то порядок роздільної системи може виявитися настільки великим, що вирішити її прямими методами в реальні масштаби часу буде неможливо. Навіть якщо рішення буде отримано, точність його буде сумнівна внаслідок можливості накопичення великих помилок округлення при вирішенні систем підвищеної розмірності. Вихід полягає у використанні декількох супер-елементів. При цьому за рахунок отриманої стрічковості системи рівнянь вдається скоротити обчислювальні витрати, У цьому випадку оптимальними будуть блокові методи розв'язання систем, описані в додатку 4.

Слід зазначити, що можливість варіювання кількістю і розмірами суперелементів дозволяє гнучко управляти такими основними характеристиками систем лінійних рівнянь, як порядок n і ширина стрічки f. Як відомо [90, 131], яке визначається кількістю операцій час вирішення системи прямими методами пропорційно nf2, тобто

T= . (11.48)

Для зменшення Т потрібно, з одного боку, зменшувати f, що веде до зростання n за рахунок збільшення необхідного числа супер-елементів. У межі супер-елемент може зменшитися до розміру кінцевого елемента. При цьому отримуємо метод рівноважних кінцевих елементів [37-40]. Його відмінність від методу переміщень полягає в тому, що базисні функції вибираються рівноважними. За рахунок цього вдається при обчисленні матриці жорсткості замість об'ємного інтеграла обчислювати поверхневий, який може виявитися простішим. Інший шлях зменшення часу рішення системи полягає в скороченні n. При цьому f збільшується до граничного значення f=n, що призводить до МРГЕ з одним супер-елементом.

Очевидно, завжди існує критичне число r=n/f [137, 149], вище якого ефективні граничні методи, а нижче - методи кінцевих елементів. Фактично в кожному розрахунковому випадку виникає дилема: що краще, вирішити велику стрічкову систему або малу нестрічкову? МРГЕ дозволяє оптимально вирішити це питання.

Звичайно, час вирішення системи лінійних рівнянь не завжди є вирішальним фактором для вибору тієї чи іншої дискретної методики розв'язку крайової задачі. Слід враховувати обсяг необхідних вихідних даних для ЕОМ, витрати на програмну реалізацію методу, зручність інтерпретації результатів розрахунку і т. п.

На ранніх етапах розвитку граничних методів вважалося, що вони, безумовно, краще кінцево - елементних методів, тому що дозволяють знизити розмірність задачі на одиницю. В даний час це твердження не зовсім вірно. Наприклад, при розрахунку шаруватих або інших періодично неоднорідних середовищ методами граничних елементів розрахункові системи мають більшу ширину стрічки і середню розмірність (700-1500 рівнянь). Існуючі програми не в змозі ефективно вирішити їх. Якщо ж застосувати звичайний МСЕ, то за рахунок малої ширини стрічки (100 - 150) вдається в реальні відрізки часу вирішити навіть надвеликі системи (5000-10000). Крім того, існують цілі класи завдань, для яких гранично- елементні методики ще не розвинені, наприклад задачі розрахунку оболонок змінної кривизни, багатошарових оболонок, підкріплених конструкцій і т. п.

 

З іншого боку, існують незаперечні «гранично- елементні» класи задач ■ - просторові задачі теорії пружності для однорідних тіл, безліч двовимірних проблем.

 

Найлогічніше концепція, що містить неперспективність суперечок про те, що краще - гранично- або кінцево- елементні методи, полягає в об'єднанні достоїнств обох методів в рамках єдиного узагальненого методу скінченних елементів. Така концепція сформульована Зенкевичем в книзі [ 47 ]. У МРГЕ вдається «матеріалізувати» цю концепцію, так як він легко зводиться і до звичайно -елементним, і до гранично- елементних методиками.

 

Отже, МРГЕ і МСЕ природним чином сполучаються між собою, так як побудовані на основі єдиного принципу стаціонарності потенційної енергії. На практиці комбінування цих методів проводиться очевидним чином: одна частина тіла представляється одним або декількома суперелементов, а інша - безліччю кінцевих елементів. Такий підхід особливо перспективний для розрахунку складених конструкцій.

 

Говорячи про ефективність реалізації МРГЕ, слід відзначити ще одну цікаву можливість. За аналогією з МСЕ рекомендується визначити набір типових суперелементов простої форми, з яких потім, як з цеглинок, можна буде «збирати» реальну конструкцію. Наприклад, можна побудувати суперелементов окружності, циліндра, конуса, куба, прямокутної пластини і т. д. Різноманітність можливих форм і числа вузлів набагато ширше, ніж для звичайних КЕ.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)