АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні поради для роботи над дисципліною

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. III. Техніка, поради до виступу
  4. III. Хід роботи
  5. III. Хід роботи
  6. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  7. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  8. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  9. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  10. Аналіз ритмічності роботи підприємства
  11. в практиці роботи сучасного загальноосвітнього навчального закладу
  12. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни

06-10-06

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до семінарських занять та самостійного вивчення

з дисципліни

«Педагогіка і психологія вищої школи»

для студентів усіх спеціальностей НУВГП

 

Денної форми навчання

 

Рекомендовано до друку

науково-методичною радою

 

Протокол № 9 від 29 травня 2013

 

Рівне – 2013

Методичні вказівки до семінарських занять та самостійного вивчення з дисципліни «Педагогіка і психологія вищої школи» для студентів усіх спеціальностей НУВГП денної форми навчання / С.С. Якубовська. – Рівне: НУВГП, 2013. - 24 с.

 

 

Упорядник: С.С. Якубовська, канд. педагогічних наук

 

Відповідальний за випуск: Ю.В. Пелех, доктор педагогічних наук, професор

 

© Якубовська С.С., 2013

© НУВГП, 2013

 

ЗМІСТ

Передмова

  1. Методичні поради для роботи над дисципліною……………6
  2. Програма навчальної дисципліни………………………….....7
  3. Теми семінарських занять……………………………………..9
  4. Плани семінарських занять………………………………………...9
  5. Завдання для самостійної роботи……………………………16

6. Питання до підсумкового контролю з дисципліни………..19

7. Методичне забезпечення дисципліни……………………….22

8. Рекомендована література…………………………………….23

  1. Інформаційні ресурси………………………………………….24

 

 

Передмова

Вивчення дисципліни „Педагогіка і психологія вищої школи” передбачає підготовку національної еліти, яка здатна оволодіти освітньо-світоглядною парадигмою гуманітаризації, гуманізації і демократизації вищої освіти, забезпечує різнобічний розвиток особистості викладача і студента ВНЗ.

Для успішного здійснення професійної діяльності необхідними є знання про сутність та складові поведінки людини, знання про закономірності перебігу психічних процесів, сутність психічних станів людини, індивідуально-психологічні властивості особистості, а також психологічні (суспільні за своєю внутрішньою сутністю) фактори розвитку міжособистісних та міжгрупових стосунків.

Метою вивчення навчальної дисципліни є пізнання закономірностей психічної діяльності та індивідуально-психологічних властивостей особистості; формування потреби в особистісному розвитку, вмінь виявляти психологічні особливості інших людей та будувати позитивні стосунки з оточенням і досягати індивідуальних цілей у процесі навчання, системи психолого-педагогічних знань, які сприятимуть ефективності професійної діяльності, підвищенню психологічної культури викладачів і студентів ВНЗ.

Навчальна програма дисципліни „Педагогіка і психологія вищої школи” розрахована на студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними програмами підготовки магістрів, а також для слухачів факультетів підвищення кваліфікації Інститутів післядипломної освіти.

Основними завданнями навчальної дисципліни є:

- засвоєння основних термінів і понять психології та педагогіки вищої школи на рівні відтворення, тлумачення та використання їх у повсякденному та професійному житті;

- опанування знань про психологічні особливості студентського періоду життя людини та усвідомлення закономірностей професійного становлення та особистісного зростання майбутніх фахівців;

- формування вмінь і нави­чок використання психодіагностичних методик відповідно до їх призначення, психолого-педагогічних знань про студента та викладача ВНЗ для аналізу конк­ретних ситуацій в професійній діяльності.

Згідно з вимогами державних стандартів щодо вищої освіти, студент, вивчаючи дисципліну «Педагогіка і психологія вищої школи», повинен знати:

– основний зміст науково-теоретичного психологічного знання;

– основні складові та напрями сучасних психологічних досліджень;

– психологічну структуру та основні підходи до вивчення особистості викладача і студента ВНЗ;

– зміст основних індивідуально-психологічних характеристик, значення та співвідношення пізнавальної (інтелектуальної) та емоційно-вольової (афективної) сфери викладача і студента ВНЗ;

– структуру, функції та зміст основних видів діяльності викладача і студента ВНЗ;

– історичний контекст формування та зміст основних педагогічних категорій (освіта, навчання, виховання, розвиток, професійна підготовка);

– основний зміст державного стандарту вищої освіти та напрями реформування системи освіти в Україні відповідно до вимог сучасного суспільства;

уміти:

– володіти основними категоріями психолого-педагогічних знань та застосовувати їх при виконанні теоретичних і практичних завдань;

– ставити мету, планувати задачі та визначати методи дослідження психологічних категорій (пізнавальні процеси, емоційна сфера, прояви індивідуальності);

– інтерпретувати дані досліджень та визначати напрями корекційної роботи з урахуванням індивідуально-психологічних властивостей особистості студента.

 

Методичні поради для роботи над дисципліною

Зміст дисципліни реалізується опануванням трьох блоків: теоретичного, практичного та блоку самостійної роботи.

Напрямками самостійної роботи з вивчення курсу є: вивчення окремих тем та питань, підготовка фіксованих виступів, підготовка до семінарських занять, виконання індивідуальних завдань.

Для розуміння студентами змісту курсу, системи семінарських занять та самостійного вивчення, форми підсумкового контролю вказівки містять програму навчальної дисципліни, теми і плани семінарських занять, теми самостійної роботи та вимоги до звіту про її виконання, індивідуальні завдання, критерії оцінювання, питання до підсумкового контролю, рекомендовану (базову, допоміжну) літературу, інформаційні ресурси.

Для успішної підготовки до семінарського заняття розділ «Плани семінарських занять» містить тему, вид семінарського заняття, методи, які будуть застосовуватись в процесі проведення семінару, мотивацію навчання, мету,актуалізацію опорних знань, план, основні поняття, зміст узагальнення вивченого, завдання для підготовки до семінарського заняття, контрольні запитання до теми та літературу з вказівкою сторінок вивчення відповідної теми.

З метою актуалізації опорних знань, узагальнення вивченого, успішного виконання вправ, психологічних та контрольних тестів студентам пропонується опрацювання конспекту лекції, рекомендованої літератури та контрольні запитання для самоперевірки.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)