АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Механізм створення додаткової вартості?

Читайте также:
  1. Аеробний механізм ресинтезу АТФ
  2. Аналіз механізму отримання вогнепальних поранень стегнової кістки
  3. Б.Механізм відновлення економічної рівноваги, що порушується сукупним попитом, або сукупною пропозицією.
  4. Банківські гроші та процес їх створення. Мультиплікативне розширення пропозиції грошей.
  5. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності
  6. Валютні відносини і мажнародний валютний механізм
  7. Види і механізм переломів променевої кістки в типовому місці?
  8. Виробничі кооперативи: поняття, види, особливості створення та діяльності.
  9. Відкрити програму для створення електронних таблиць Microsoft Exel.
  10. Відкрити програму для створення електронних таблиць Microsoft Exel.
  11. Вопрос 10.Порядок створення та установчі документи суб’єктів господарювання.
  12. Гліколітичний механізм ресинтезу АТФ

Теорія капіталу є однією з найважливіших складових економічної теорії. Еконо­мічний зміст даного поняття різними авторами трактується по-різному.

Визначення капіталу, виходячи із його матеріально-речового змісту. А. Сміт, Д. Рікардо й інші класики політекономії ототожнювати капітал із накопиченою уре­чевленою працею, запасом (машин, сировини, інструментів, грошей, життєвих благ тощо). При цьому А. Сміт до капіталу відносив лише ті запаси, що призначені для наступного виробництва і приносять дохід. В сучасних речових трактуваннях капітал являє собою запас виробничих благ, призначених для виробництва інших товарів.

Грошова концепція пов'язує капітал із грошима, цінними паперами, фінансовими ресурсами.

Водночас у різних тлумаченнях змісту капіталу в країнах Заходу є спільна риса — капітал є джерелом доходу для його власника. А. Маршалл у цьому зв'язку писав, що майже кожне відоме історії вживання терміна «капітал» більш-менш приблизно відповідало застосуванню терміна «прибуток», майже в кожному випадку застосу­вання терміна «капітал» розглядається як частина майна людини, із якого вона споді­вається мати прибуток. А тому капітал охоплює усе, що призначене для торговельно- промислових цілей, чи то машини, сировина або готові вироби, театри і готелі, сімейні ферми і будинки, але не меблі чи одяг, які знаходяться у власності тих, хто їх використовує. Оскільки повсюди прийнято вважати, що перші приносять, а другі не приносять дохід, про що свідчить і практика інспекторів по податках на дохід.

Отже, капітал являє собою певну цінність, благо, яке приносить його власнику впродовж: тривалого часу дохід.

При цьому джерелом доходу може бути не тільки «фізичний капітал», а й «люд­ський капітал». Під ним розуміють витрати (інвестиції в людину), що сприяють збільшенню фізичних та розумових здібностей людини, а відповідно її доходів (за­гальноосвітня і професійна підготовка, піклування про власне здоров'я тощо). Вели­чина «людського капіталу» оцінюється потенційним доходом, який він здатний при­нести при його використанні.

Значного поширення набуло визначення сутності капіталу як одного із вироб­ничих факторів, що поряд із землею і працею приносить дохід. Основоположником такого підходу вважають Ж. Б. Сея (Франція).

Соціально-економічний підхід до визначення сутності капіталу характерний для марксистського напряму політекономії. У процесі розвитку відносин обміну гроші стають загальним втіленням багатства. Поступове поглиблення спеціалізації, розпо­ділу праці і зростання масштабів товарного виробництва призводить до подальшого відділення виробництва від споживання. Безпосередньою метою виробництва стає не виробництво для споживання, а виробництво для ринку. Ринок підпорядковує виробництво. Стимулом до виробництва стає зростання вартості. Це самозростання вартості може забезпечити тільки праця людини. Виробництво починає носити по­двійний характер. З одного боку, слід створювати споживні вартості, конкретні ма­теріальні блага чи послуги. Але з іншого — виникає проблема отримання при цьому вартості більшої, ніж величина авансованої на виробництво вартості (коштів). Від­бувається поступове перетворення грошей в капітал.

Рух капіталу завжди починається з грошей, але гроші перетворюються на капітал лише тоді, коли використовуються не для обміну, а для отримання прибутку. Тоді формула грошового обігу Т-Г-Т перетворюється на загальну формулу капіталу.

Капітал — це самозростаюча вартість. Загальна формула капіталу:

Г - Т - Г',

де Г' = Г + ДГ;

де Г — це початково авансовані на виробництво кошти,

ДГ — це приріст авансованих коштів (капіталу) — додаткова вартість.

Додаткова вартість створювана працею найманих робітників у процесі виробництва, є джерелом доходів усіх класів суспільства. Насамперед розглянемо як додаткова вартість набуває форм прибутку. Вартість усякого товару W, виробленого на підприємстві складається з трьох частин:

1) Вартості постійного капіталу С,

2) Вартості змінного капіталу V,

3) Додаткової вартості m:
W=C+V+m. Величина вартості товару визначається кількістю суспільно необхідної праці,що потрібна для його виробництва. Капіталіст витрачає на виробництво не працю, а капітал. Додаткова вартість нічого не коштує підприємцю оскільки він оплачує не всю новостворену вартість, а тільки її частину, яка дорівнює ціні застосованої робочої сили.
Витрати капіталу на виробництво товару й становлять витрати виробництва. Те,що коштує товар підприємцям, вимірюється затратами капіталу, а те що товар коштує суспільству, - затратами праці. Різниця між вартістю або справжніми витратами виробництва дорівнює додатковій вартості m, яку привласнює капіталіст.

Витрати виробництва - це частина вартості товару, яка дорівнює сумі затраченого на його виготовлення постійного і змінного капіталу. Якщо витрати виробництва позначити K=C+V, то формула вартості перетвориться у формулу W=K+m, тобто вартість дорівнює витратам виробництва плюс додаткова вартість. Уданому разі маскуються капіталістичні виробничі відносини,приховується справжнє джерело додаткової вартості - жива праця, зникає відмінність між постійним і змінним капіталом. На поверхні якого не видно, яка саме частина авансованого капіталу самозростає і приносить капіталісту дохід. Здається, що додаткова вартість є породженням і результатом функціонування всього авансованого капіталу,а не тільки змінної його частини як це є насправді. Отже, додаткова вартість представлена як породження усього авансованого капіталу, набирає перетвореної форми прибутку P.

Прибуток - це перетворена форма додаткової вартості.
Якщо прибуток позначити P, а капіталістичні витрати виробництва –K, то формула вартості набуває такого вигляду: W=K+P, тобто вартість товару дорівнює витратам виробництва плюс середній прибуток. Обидві частини формули втрачають будь-який видимий зв”язок із працею і виступають у перетвореній формі: витрати виробництва – як затрати авансованого капіталу, прибуток – як породження авансованого капіталу, хоча єдиним його джерелом є додаткова праця найманих робітників.
Ступінь вигідності капіталу, тобто надлишок вартості порівняно з сумою всього вкладеного у виробництво капіталу, визначається формулою:
P’ = m/k = m/c+v 100%.
Завжди під нормою прибутку розуміють річну норму прибутку, яка є відношенням додаткової вартості, одержаної за рік, до всього авансованого капіталу. Оскільки весь авансований капітал більший за змінний, норма прибутку (m/C+V) завжди менша, ніж форма додаткової вартості (m+V). Вона виступає як перетворена форма норми додаткової вартості. Якщо норма додаткової форми вартості є точним показником ступеню капіталістичної експлуатації, то норма прибутку показує ступінь вигідності і прибутковості капіталістичного підприємства. В нормі прибутку додаткова вартість виступає як породження всього авансованого капіталу, що створює реальні відносини капіталістичної експлуатації найманих робітників.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)