АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Візуальна комунікація

Читайте также:
  1. Вербальна комунікація
  2. Візуальна надмірність
  3. Міфологічна комунікація
  4. Перформансная комунікація
  5. Спілкування і комунікація: спільне і відмінне
  6. Тема 3. Міжкультурна комунікація: поняття, структура, основні риси.
  7. Художня комунікація
  8. Що означає мовленнєве спілкування або вербальна комунікація

Людина отримує інформацію по всіх наявних у нього каналам. Але частина з них носить особливий характер для спілкування. Це, в першу чергу, візуальна і вербальна комунікації. Ще Ніцше в своїх афоризмах написав: "Люди вільно брешуть ротом, але рожа, яку вони при цьому корчать, все-таки говорить правду" [217, с. 303]. Ці слова досить точно передають як автономний характер передачі інформації по візуальному каналі, так і те, що ми не вміємо в рівній мірі контролювати візуальний канал, як це робиться з каналом вербальним. За підрахунками дослідників 69% інформації, що прочитується з екрану телевізора, припадає на візуальну комунікацію. У рамках паблік рилейшнз слід про це пам'ятати і різко підвищити його роль, щоб вивести з тіні. Володіння мовою тіла весь час записується в правила поведінки для західних політиків. Наприклад: "Легке інтерв'ю вимагає постійної посмішки, навіть якщо ви не дуже любите це робити. Як і у всіх, куточки мого рота піднімаються вгору, коли я посміхаюся. Значить, коли я сиджу з байдужим виглядом, я можу виглядати роздратованою" [313, с. 141]. Людина обов'язково повинна видавати певну інформацію невербальних способом, щоб його не сприймали негативно, як це прозвучало, наприклад, стосовно Євгена Кисельова, ведучого програми "Підсумки", "особа якого нагадує безпристрасну маску, оставляющую відчуття, що ведучий програми - байдужа людина" [201, с. 152]). Сьогодні вже є теорії, що відзначають, що якщо в поле зору дитини переважають овали, то він більш буде схильний до компромісів.

Візуальні "війни" стали прикметою нашого часу. Так, що цілується Л. Брежнєв заслужено зайняв своє місце на Берлінській стіні. А, наприклад, "Комсомольская правда в Україні" (1996, 25 жовтня.) Повідомила про такий факт: "Мало кому відомо, що напередодні літньої Олімпіади американці вийшли на стежку війни проти донецької гімнастки Подкопаєвої. Вулиці штатівських міст були обвішані величезними плакатами з зображеннями Лілі в момент одного з виступів. Вираз обличчя гімнастки спотворювала гримаса. - Сама дивуюся, - дивувалася Галина Лосінская, тренер чемпіонки, - як фотографу вдалося зловити такий момент? Лілія завжди виступає з милою посмішкою на обличчі ".

Розуміючи деякий утрирування в наведеному пасажі, сприймемо його як один з варіантів такої візуальної війни. Причому деякі візуальні символи розходяться дуже швидко. Так, ряд газет підхопив фотографію Ассошіейтед Прес, на якій зображений мічман В. Земцов з "оселедцем" на голові. "Комсомольская правда" (1996, 1??лист.) Уїдливо зауважила при цьому, що це тепер "статутна" зачіска для українських військових моряків.

Спікер палати представників Н. Гінгріч, один з найбільш впливових діячів республіканської партії США, показав на прес-конференції перед Капітолієм стілець з ніжками різної довжини ("Известия", 1996, 21 липня). Тим самим він хотів продемонструвати увагу адміністрації Клінтона до різних сторін американського суспільства. Самою "довгою ніжкою" виявилося увагу до федерального уряду, це була ніжка нормальної довжини. Зате інші - коротуна - символізували сім'ю, духовні цінності і бізнес. Фотографія цього стільця з'явилася навіть в "Известиях", тобто Н. Гінгріч обрав вірний спосіб донести своє послання якомога більшій кількості людей і в максимально доступній формі. І в цьому випадку, як ми бачимо, візуальна комунікація стає основною. Або такий приклад: М. Тетчер, щоб показати, що лейбористський фунт - це всього лише половина фунта консерваторів через інфляцію, розірвала фунт стерлінгів перед телекамерою навпіл. І все відразу побачили реальну половинку фунта, а не довгі розповіді економістів про це. Серед образів Б. Клінтона в пам'яті багатьох зберігається і вигляд президента, що грає на саксофоні. Цей імідж певною мірою "розкріпачує" образ президента, робить його наближеним до населення, особливо до молодого покоління. Павло Флоренський взагалі говорив про культуру як про діяльність з організації простору [345].

Необхідно відзначити, що візуальна комунікація включає в себе також візуальний вигляд людини, а не тільки його слова. Фахівці пишуть, що ваш одяг може бути дуже інформативною по відношенню до розповіді про вашої особистості і вашої емоційної пристосованості до життя "[540, р. 96]. Елері Семпсон будує таку таблицю використання мови тіла [541, р. 38]:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)