АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перформансная комунікація

Читайте также:
  1. Вербальна комунікація
  2. Візуальна комунікація
  3. Міфологічна комунікація
  4. Спілкування і комунікація: спільне і відмінне
  5. Тема 3. Міжкультурна комунікація: поняття, структура, основні риси.
  6. Художня комунікація
  7. Що означає мовленнєве спілкування або вербальна комунікація

Якщо вербальна комунікація використовує для передачі вербальний канал, візуальна - візуальний, то перформанс своєму розпорядженні своє повідомлення в просторі. Ритуали є важливою складовою життя будь-якого суспільства. Одночасно зі значеннями, вже втраченими у віках, вони несуть в собі чіткі комунікативні вказівки. Наприклад, траурна процесія з тілом Джона Кеннеді включала кінь без вершника, яку вели за вуздечку, що символізувало втрату першої особи Америки. Або такий приклад, як церемонії прощання й вітання, особливо в минулому. Особливу роль при цьому відігравав головний убір. "При зустрічі з вищестоящою персоною необхідно було зняти капелюха та так низько вклонитися, щоб підмести її полями підлогу. Навіть лист від знатного особи, а також послання, де згадувалося ім'я короля або папи Римського, слід було читати з оголеною головою" [196, с. 127].

Процес інавгурації Бориса Єльцина в серпні 1996 р. продемонстрував важливість перформансів в політиці-президент набирає законної сили тільки після цього перформансу. Клятва президентів США складається з 42 слів (російського - з 33 слів) і використовується з 30 квітня 1789 з часів Джорджа Вашингтона. Найдовше виступ був у президента США Вільяма Гаррісона в 1841 р. Промова президента Клінтона 20 січня 1993 була короткою і тривала всього 14 хвилин. Всі урочистий захід в Кремлі 9 серпня 1996 тривало 17 хвилин. Святкування у Вашингтоні цієї події обійшлося в скромну для США суму - 25 мільйонів доларів, причому всі ці гроші були зібрані з приватних пожертвувань, внесків великих корпорацій (а це були "Боїнг", "Дженерал електрик", "Америкен телефон енд телеграф") і реклами. Ось як "Комсомольская правда" (1996, 9 серпня.) Описала відбуваються урочистості: "За три дні до інавгурації Вільям Джефферсон Клінтон почав марш на Вашингтон з відвідин меморіальної садиби Томаса Джефферсона.Он з віце-президентом проїхав 120 миль на автобусі з унікальним номером "Надія-1". Потім в неділю був концерт під гаслом "Возз'єднання" біля меморіалу першому президентові США. Виступили Боб Ділан, Дайана Росс, Майкл Джексон та інші. Клінтон відкрив концерт короткою промовою. А вела все це шоу володарка "Оскара" актриса Вупі Голдберг. Коли стемніло, Клінтон і Гор в супроводі 18 тисяч дітей пройшли по меморіальному мосту і вдарили в символічний "дзвін свободи". Ранок наступного дня Клінтон провів в суспільстві сенатора Едварда Кеннеді. Потім знову були численні концерти, на одному з яких президент країни порадував публіку своєю грою на саксофоні ".

Франція має свій ритуал, під час якого президент, що йде спускається сходами і зустрічає у дворі нового президента. Потім вони піднімаються в зал і обмінюються промовами. Після принесення присяги у відкритій машині новий президент виїжджає на Єлисейські поля, де його вітають співгромадяни.

Обряди посвячення, ініціації завжди існували в людських співтовариствах. При цьому минулого часто реалізовувалися різні випробування. Так, в деяких племенах відбувалося побиття прийнятого, щоб "убити" його старе ім'я і дати йому нове [394, с. 237]. Для суспільства такого типу дуже важлива межа, перехід, наприклад, розмежування мирського імені та нового чернечого. Навіть сьогоднішнє суспільство зберігає зміну імен у зміні назв посад і звань.

Ю. Шрейдер каже про ритуальне поведінці як про такий, де мета вироджена: "Вона полягає у виконанні самого ритуалу [386, с. 116]. Більш точно, ймовірно, слід говорити про центральності подібної, але вона не є єдиною. Ритуали породжують цілий ряд інших повідомлень.

Під перформансом Річард Шехнер розуміє дії однієї людини або групи перед іншою людиною або групою [543], тобто центральною характеристикою тут стає третім особа, спостерігач, глядач, наявність якого кардинальним чином змінює всю процедуру. Активно захищав поняття "театральності" в нашій історії Микола Євреїнов, що випустив серед іншого і тритомник "Театр для себе", де показував роль цього поняття в різних сферах життя. "Примат театрократіі, тобто панування над нами Театру, що розуміється в сенсі закону загальнообов'язкового творчого перетворення сприйманого нами світу, випливає з достатньою переконливістю хоча б з порівняльного вивчення даного закону з законом розвитку релігійної свідомості "[102, с. 13-14]. Як приклади театральності в житті він згадує Аракчеєва, називаючи його "режисером життя", доводячи це "не стільки" постановкою "військових поселень, скільки ставленням його до життя і природи, потужно взятих під ферула режисерської влади, - встановивши, наприклад," в плані декораційного завдання ", що доріжки в його парку повинні являти такий, а не інший вид, він не дозволяв жодному осінньому листику з дерева порушити його режисерську волю: заховані в кущах хлопчаки негайно ж видаляли провинився листик!.. "[102, с. 107]. Для нього центральній складової стає все ж таки не момент глядацький, а момент творчий. Просто відбувається збіг цих двох моментів в реальних здійсненнях театральності.

Микола Євреїнов (а потім про це писав Й. Хейзінга [362] сміливо поширює перформансние характеристики в усі області: "Словом " театр " ви називаєте і місце міжнародних зіткнень при ultima ratio (театр воєнних дій), і місце, де відбувається розтин трупів (анатомічний театр - t heatrum anatomicum), і естраду престидижитатора (наприклад, театр фокусів Роберта-Гудена, перший з бачених в дитинстві Сарою Бернар театрів), і щось, що служить огляду різного роду покарань (наприклад, відомий "Theatrum poenarum "криміналіста Доплера) і щось, що відповідає астрономо-астрологічним інтересу (наприклад, ще за півстоліття до Ньютона, в 1666 р., з'явився твір під назвою "Theatrum cometicum ", де доводилося, що за кожною появою комети слід стільки ж щасливих подій, скільки і лих, так що немає підстав боятися комет), і, нарешті, кінематограф, кінетофон, кінеманатюр, уявлення маріонеток, китайських тіней і т.п. "[102, с. 36].

У суспільстві завжди були певні перебільшено-перформансние ролі. Ми називаємо їх так, оскільки для їх виконання потрібно певне "поведінка, що відхиляється". Це роль юродивого, блазня. Юродивий не карали за свій тип поведінки, оскільки, як вважалося, через нього може говорити Бог. Першим російським юродивим називають Ісаакія Печерського, ченця Києво-Печерської Лаври, померлого в 1090 р. [121]. Потім до XIV в. юродиві не фіксуються, а потім виникають російські "Похабов". Вони "днем бігають по місту в лахміття або зовсім голі; просять милостиню і потім роздають її; їх звідусіль женуть, хлопчаки кидають в них камінням; іноді багаті люди піклуються про них, але юродиві не визнають ситості і доглянутості: вони рвуть на собі чистий одяг, сідають у бруд і т.д... "[121, с. 144].

Микола Євреїнов, перераховуючи список великих блазнів, підкреслює, що роль хорошого блазня не є легким, а головне вона аж ніяк не принизлива, як це представляється сьогодні. "Численні ж приклади історії, коли великі монархи охочіше слухалися (і з великим внаслідок успіхом) рад своїх вірних і кращих блазнів, ніж своїх вірних і кращих міністрів, остаточно нас переконують, що історична цінність блазня, що увійшов в лексикон лайливих слів, потребує рішучої переоцінці... "[102, с. 143]. Ймовірно, цій же площині ми повинні помістити дисидентів в колишньому радянському суспільстві, так як вони явно випадали з прийнятої норми поведінки.

Річард Шехнер пропонує чотири можливих перформансние трансформації театральності в ритуал і назад: Дійсність 1 -> ЗУСТРІЧ / ОБМІН -> ----> Дійсність 2

Це ринок або поле битви, де товари купуються, виходять гроші, захоплюється територія. Тут ритуали грунтуються на фіксованих моделях дії, які зумовлюють поведінки. Розважально-театральний момент мінімізований. Завданням стає якомога ефективніше пройти через "зустріч / обмін" в дійсність 2. Однак немає можливості визначити наперед все: базар - це місце торгу, жартів, поширення чуток. На полі битви йде змагання кольору, демонстрація сили. Навіть війна з точки зору стороннього спостерігача має сильний театральний елемент.

Дійсність! -> за допомогою перформанс -> ----> Действітельность2

Це ритуали, які вносять зміни до статусу учасників (ініціація, весілля), шаман також почитаємо за його вміння.

Ритуал -> на ТЕАТРУ -> Розвага

Ритуали, які спрямовані на ефективність в одному контексті, можуть стати розвагами в іншому. Всі нові, в тому числі й політичні, ритуали конструюються, щоб стати розвагою і, можливо, мистецтвом.

Розвага -> "за допомогою ТЕАТРУ ---> Ритуал

З'їзди партії, з'їзди народних депутатів також протікають під сильним впливом театральності. В принципі про будь-якого роду масових діях фахівці пишуть: "Виступи перед великою аудиторією повинні нагадувати вам театр" [313, с. 115]. Згадаймо висунення на першому з'їзді кандидатур на пост голови Верховної Ради СРСР, коли депутат А. Оболенський запропонував свою власну кандидатуру. Отримавши потім слово, він обгрунтував свою поведінку тим, що хотів би досягти на з'їзді можливості альтернативних виборів. До речі, подібний з'їзд як тип перформансу цікавий ще й тим, що аудиторія в ньому носить не однорідний, а поляризований характер. Щоразу виникає поділ на "за" і "проти" по тому і іншому питанню. Театральність внесена всередину глядацької маси. Н.А. Хренов досліджує подібну ситуацію в застосуванні до спортивних уболівальникам: "Тут створюється опозиція між глядачами - уболівальниками за одну команду і глядачами - уболівальниками за іншу команду. Невелика група емоційніших уболівальників, уподібнюючись театральної Клак, створює опозиційну ситуацію. Опозиція "ми" і "вони", виявляти в спортивних видовищах, за своєю вираженості і інтенсивності нагадує римські видовища "[366, с. 163].

Віктор Тернер називає соціальними драмами процеси, що у конфліктних ситуаціях. Він виділяє чотири фази в їх проходженні (за Р. Шехнеру):

  1. Порушення нормованих відносин;
  2. Криза, під час якого порушення збільшується;
  3. Відновне дію, яке може копіювати і критикувати дії, що призвели до кризи;
  4. Реінтеграція (об'єднання розділеної соціальної групи, а також визнання або легітимізація розколу).

Р. Шехнер вважає, що базова перформансная стратегія (збір, перформанс, розставання) містить драматичну структуру: Порушення -> Криза->. Відновлення -> Реінтеграція

Конфліктність у цій схемі носить узгоджений характер - всередині перфомансу. Вихід з перформансу - це теж церемонія, оскільки оплески допомагають вийти з перформансной реальності.

Оскільки аудиторія є обов'язковим елементом перформансу, Річард Шехнер пропонує свою класифікацію аудиторії, де головним елементом стає її включеність у ситуацію або її випадковий характер: інтегрована / випадкова аудиторія.

"Випадкова аудиторія - це люди, які індивідуально або невеликими групами йдуть, наприклад, в театр - подання публічно рекламуються і відкриті для всіх. На відкриттях комерційних шоу відвідування критиків і друзів представляє скоріше інтегровану, ніж випадкову аудиторію. Інтегрованої аудиторією є та, де люди приходять або в силу необхідності, або тому, що подія є значимим для них. Інтегрована аудиторія, наприклад, включає родичів нареченого і нареченої на весіллі, плем'я на обряді ініціації, особи високого звання на подіумі для інавгурації. Або - авангардні художники, що збирають аудиторію в основному з людей, що відвідували попередні уявлення. Вони зацікавлені в процесі створення інтегрованої аудиторії для своїх робіт, аудиторії, підтримує їх "[543, р. 194-195].

При цьому деякі види інтегрованої аудиторії можуть бути спрямовані проти самого подання: це можуть бути люди, що прийшли спеціально, щоб, наприклад, зірвати виступ. Якщо випадкова аудиторія приходить з власної волі, то інтегровану аудиторію приваблює ритуал. Для більшої наочності Р. Шехнер будує наступну таблицю (с. 337).

Дослідники підкреслюють як одну з характерних рис церемонії - чітке розмежування учасників і публіки, де від останньої очікується традиційний репертуар реагування. "Реакція аудиторії є однією зі складових частин церемонії. Без неї церемонія стає безглуздою" [455, р. 17]. І далі: "Церемоніальне простір підкреслює різницю між виконавцями та глядачами чітко ізолюючи сцену для перформансу, обмежену з усіх боків поліцією і охороною, на відміну від місця для реагування, розширюється в усі сторони ".

Інтегрально-естетична   Випадково -естетична  
Запрошена аудиторія Церемонія відкриття Аудиторія з тих, "хто знає"   Комерційна продукція, яка публічно рекламується Аудиторія з тих, хто зацікавлений  
Інтегрально-ритуальна   Випадково-ритуальна  
Аудиторія на весіллях, похоронах Інавгурація, підписання договорів   Туристи, що спостерігають церемонію Ритуали, зіграні в театрі  

Американська дослідниця Арт Борекка безпосередньо пов'язує політику і драматургію, підкреслюючи зрослу роль мас-медіа в цьому процесі. Вона перераховує цілий ряд політичних подій, що володіють перформансним характером. Це В'єтнам як перша телевізійна війна, національні "драми" типу Уотергейту і Іран-Контрас, подвійне президентство колишнього актора, війна в Перській затоці, де CNN стало повноправним учасником [440]. А Пеггі Фелан взагалі говорить про роль президента певною мірою спираючись на акторські терміни.

"Чинне президентство" вимагає від кандидата передачі характеристик, які повинні асоціюватися з білим гетеросексуальним чоловічим лідерством - тип незворушного рішення, спокійний і "теплий" стиль розмови, почуття контролю. Іншими словами, чинне президентство означає гру в ролі традиційного Отця, представленого в традиційних комедіях ситуаціями від "Батько знає все" до "Косбі шоу". Оскільки кампанія ставиться саме для телевізійного уявлення, перформанс кампанії використовує стежки (і капкани) телевізійного наративу "[531, р. 171].

Та ж телевізійна конструкція тяжіє і над багатьма іншими явищами. Це не тільки урочиста зустріч гостей в аеропорту, в Маріїнському палаці в Києві або в Кремлі в Москві, але це і елементарне збори або засідання, де значущим також стає елемент видовищності. І розвиток держави багато в чому вимагає розвитку саме цієї перформансной складової. Так, аналізуючи інавгурацію президента Росії, Валерій Бебик (радіопрограма "Тиждень", 1996, 10 серпня.) говорить про необхідність розробки подібних протоколів і для України.

Ми хотіли б підкреслити ще один важливий параметр. Будь перформанс будується на попередній репетиції, підготовки. Річард Шехнер з цього приводу пише: "Ми користуємося репетиціями у разі весіль, похорону та інших релігійних і цивільних церемоній. У кожному разі репетиція є шляхом вибору з можливих дій саме тих, які будуть представлені в подальшому, максимальне спрощення їх по відношенню до матриці, звідки вони були взяті, й аудиторії, на які вони будуть направлені "[543, р. 183].

'У цьому випадку відбувається відбір тих чи інших варіантів відповідно до інваріантом. Цей інваріант може навіть не існувати до того і створюватися в ході репетиції. Але цей процес відбору створює принципово знакову характеристику. Вибір - це знак. Знак, володіючи значенням і формою, здатний нести будь-яку смислове навантаження. Знаковість виникає в процесі відбору найбільш ефективних варіантів впливу. Наприклад, у Києві готувалися до підняття прапора із зображенням герба міста. Відразу виникло безліч варіантів, як же саме це зробити. Варіанти надалі обговорювалися і відбиралися, породжуючи в результаті перформанс. З набору мінідействій відбираються саме ті дії, які зможуть найбільш безпомилково і недвозначно впливати на аудиторію. Тут не може бути допущена помилка, так як перформанс - не індивідуальна читання і виключена можливість повторення події, щоб спробувати зрозуміти і відчути дію ще раз.

Осмислення ритуальної комунікації в рамках французької школи протистоїть американській інтерпретації. Для Алена Буро це не структура, а постійний процес породження смислів. "Строго структурованої, гомогенної системі ритуалу американської школи Буро протиставляє свою систему - відкриту зовні, комбінаторну, об'єднуючу численні різнорідні елементи. Простір ритуалу - не просто вмістилище ззовні закладених смислів, а саме по собі смислового генератор" [213, с. 159]. Це більш складне уявлення, але воно має більшу пояснюватиме силою, що дозволяє також зрозуміти живучість ритуалів і в сучасному житті. У рамках паблік рилейшнз, наприклад, ритуали перетворюються на таке явище, як презентації. Вдалість / невдалість їх дозволяє виконувати цілком прозаїчні економічні завдання. Так, невдала презентація концерну "Газпром" у Лондоні призводить до падіння курсу акцій "Газпрому" на західних ринках. Звідси зрозуміло увагу фахівців та до такого способу комунікації, як перформанс.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)