АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Цінні папери як інструменти фінансового ринку

Читайте также:
  1. Аналіз рівнів виробничого, фінансового та виробничо-фінансового лівериджу
  2. Взаємодія органів фінансового контролю та її форми
  3. Використані інструменти
  4. Грошово-кредитна політика, її цілі та інструменти
  5. Грошово-кредитна пропозиція (тут мабуть треба політика) та її інструменти. Політика дорогих та політика дешевих грошей.
  6. Дайте характеристику видам цінних паперів, яким торгують на біржах. Чим відрізняються похідні цінні папери від основних?
  7. Державне регулювання фондового ринку.
  8. Добро і зло як ціннісні полюси моральної свідомості і практики
  9. Етапи становлення та розвитку фінансового менеджменту
  10. Завдання, функції та механізм фінансового менеджменту
  11. Загальна рівновага нац-го ринку. Графік Хікса-Хансена для нац-го ринку.
  12. Зарубіжний досвід фінансового вирівнювання

1. ЦП як інструмент фін. Ринку.

Цінні папери - документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила (видала), і власника, та передбачають виконання зобов'язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам. Статус ЦП визначається рядом ознак:

4. ЦП є грош. Документом 2. є документом, що свідчить про вкладання коштів 3. відображають вимоги до реальних активів 4.приносить дохід

Властивості ЦП: 1. Ліквідність – можливість їх обміну на гроші в різних формах: за номінальною вартістю, за ринковою вартістю.

2. Серійність – випуск ЦП відбувається серіями або однорідними групами.

3. Стандартність – ЦП одного типу мають стандартний зміст: форму, права, терміни дії.

4. Участь у цивільному обігу – ЦП є не тільки обєктом купівлі-продажу, а й обєктом інших операцій.

5. Обіговість – здатність ЦП бути предметом купівлі-продажу або платіжним документом.

6. Ринковий характер – ЦП існують як особливий товар і відповідно мають спеціальний ринок.

Функції ЦП: 1. Виступають регулятором економіки, забезпечують приплив капіталу в одній галузі і відток з інших.

7. є інструментом мобілізації та інвестування коштів.

8. інформаційна – курси ЦП відображають зміни в екон. І політичному житті країни.

В Україні в цивільному обігу знаходяться наступні групи ЦП:

пайові цінні папери - цінні папери, які посвідчують участь їх власника у статутному капіталі (крім інвестиційних сертифікатів та сертифікатів ФОН), надають власнику право на участь в управлінні емітентом (крім сертифікатів ФОН) і отримання частини прибутку, зокрема у вигляді дивідендів, та частини майна у разі ліквідації емітента (крім сертифікатів ФОН). До пайових цінних паперів відносяться:

- Акція - іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством.

- інвестиційні сертифікати - цінний папір, який розміщується інвестиційним фондом, інвестиційною компанією, компанією з управління активами пайового інвестиційного фонду та посвідчує право власності інвестора на частку в інвестиційному фонді, взаємному фонді інвестиційної компанії та пайовому інвестиційному фонді.

Боргові цінні папери - цінні папери, що посвідчують відносини позики і передбачають зобов'язання емітента сплатити у визначений строк кошти відповідно до зобов'язання. До боргових цінних паперів відносяться

- облігації підприємств - цінний папір, що посвідчує внесення його власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджує зобов'язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений умовами розміщення облігацій строк та виплатити доход за облігацією, якщо інше не передбачено умовами розміщення.

- державні облігації України державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку і підтверджують зобов'язання України щодо відшкодування пред'явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.

- облігації місцевих позик – емітуються місцевими органами влади і розміщуються як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках (якщо населення більше 800 т. осіб).

- казначейські зобов'язання України державний цінний папір, що розміщується виключно на добровільних засадах серед фізичних осіб, посвідчує факт заборгованості Державного бюджету України перед власником казначейського зобов'язання України, дає власнику право на отримання грошового доходу та погашається відповідно до умов розміщення казначейських зобов'язань України.

- ощадні (депозитні) сертифікати цінний папір, який підтверджує суму вкладу, внесеного у банк, і права вкладника (власника сертифіката) на одержання зі спливом встановленого строку суми вкладу та процентів, встановлених сертифікатом, у банку, який його видав.

- Векселі цінний папір, який посвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця або його наказ третій особі сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя (векселедержателю).

Іпотечні цінні папери - цінні папери, випуск яких забезпечено іпотечним покриттям (іпотечним пулом) та які посвідчують право власників на отримання від емітента належних їм коштів. До іпотечних цінних паперів відносяться: іпотечні облігації, іпотечні сертифікати; заставні.

Приватизаційні цінні папери - цінні папери, які посвідчують право власника на безоплатне одержання у процесі приватизації частки майна державних підприємств, державного житлового фонду, земельного фонду;

Похідні цінні папери - цінні папери, механізм випуску та обігу яких пов'язаний з правом на придбання чи продаж протягом строку, встановленого договором, ЦП, інших фінансових та/або тов ресурсів;

Товаророзпорядчі ЦП -ЦП, які надають їхньому держателю право розпор майном, вказаним у цих документах.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)