АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Художня комунікація

Читайте также:
  1. Вербальна комунікація
  2. Візуальна комунікація
  3. Міф і художня творчість Н. Готорна. Проблеми духовності і моралі у романі «Червона літера»
  4. Міфологічна комунікація
  5. Перформансная комунікація
  6. РОЗДІЛ 1. ХУДОЖНЯ СПАДЩИНА ГРИГОРА ТЮТЮННИКА У НАУКОВИХ ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ
  7. Спілкування і комунікація: спільне і відмінне
  8. Тема 3. Міжкультурна комунікація: поняття, структура, основні риси.
  9. Художня обробка каменю в Україні. Вироби із каменю.
  10. Художня обробка кістки та рогу
  11. ХУДОЖНЯ СПАДЩИНА ГРИГОРА ТЮТЮННИКА У НАУКОВИХ ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ

Цивілізація має як би двома типами машин, що породжують символи. За своєю функцією вони можуть вважатися багато в чому зближеними, оскільки і ті, і інші спрямовані на введення єдиних схем інтерпретації дійсності шляхом інформування. Введення подібних схем в рамках культури носить більш гедоністичний характер, оскільки воно більш забарвлене емоційно. При цьому цікаво, що (хоча точні цифри невідомі) у створенні художніх світів виявляється задіяним сьогодні набагато більший обсяг людей, ніж для опису світу об'єктивної реальності.

Необхідно пам'ятати про те, що мас-медіа також породжує символічну реальність, оскільки з мільйона подій на сторінки газет або на екрани телевізорів потрапляють тільки деякі. Процес відбору подій в результаті і робить внесене в масову свідомість подію знаковою. Одночасно мас-медіа також володіють знаковою способом демонстрації події, як було показано Джоном Фіске (див. вище).

Перейдемо безпосередньо до пошуку зближують і підкреслюють відмінність характеристик двох варіантів породження символічної реальності - художньої комунікації та мас-медіа. Так, мас-медіа породжує тексти краткожівущіе, а література і культура-довгоживучі. Це може бути пов'язано з наступними особливостями їх функціонування: тексти мас-медіа як би витісняють один одного, завтрашній розповідь про об'єкт для мене буде важливіше, ніж розповідь вчорашній. Водночас художня комунікація породжує альтернативні, а не витісняють один одного тексти. У її полі можуть співіснувати тексти різного виду, в той час як у полі мас-медіа тексти взаємознищувалися один одного. Побічно це може бути пов'язано ще і з тим, що тексти мас-медіа, змінюючи один одного, часто розповідають про одних і тих же об'єктах. Художні ж тексти оповідають про різні об'єкти, тому поняття подібної конкуренції тут стає непридатними.

Наступні моменти. Приміром, детектив, де злочинець в кінці виявляється покараний законом, з якоїсь точки зору рівноцінний дії газетної замітки про затримання розшукуваного злочинця. Але для детектива його кінцевий акт надлишковий, ми передбачаємо текст виходячи із законів жанру, коли піймання злочинця є центральною складовою детектива, а саме сам процес затримання цього злочинця. Віктор Шкловський бачив три ролі, які можуть грати відступу в сюжеті [381]. Це введення нового матеріалу. Це затримання дії, гальмування його. І це контраст. До речі, в результаті активного використання таких можливостей і виникає більш сильна структурна основа художньої комунікації.

Тобто схеми інтерпретації дійсності можуть акцентувати різні свої частини. Газетна замітка умовно орієнтована на кінець, якщо говорити про формальні частинах, детектив - так само умовно - на середину. Ці дві орієнтації випливають з жанрових закономірностей. Мас-медіа орієнтовані на прив'язку до даній точці простору і часу. Наприклад, нікому не цікава вчорашня газета. Самою наближеною до даного моменту є точка упіймання злочинця: точки злочину або пошуку вже знаходяться далі по часу отримання інформації. Для детектива ця точка являє найменший інтерес, оскільки наративно вона є завершальною. Знаходження ж в середині події практично не має меж, ми можемо нарощувати будь-яку кількість епізодів. Це важливо, тому що в рамках наших цивілізаційних норм газетна замітка прагне до зменшення свого об'єму, у той час як, наприклад, на детектив накладені інші обмеження за обсягом. У будь-якому випадку він має право на набагато більшу довжину.

Художня комунікація з точки зору Юрія Лотмана, який продовжував в цьому плані традиції російської формальної школи, розглядається як деавтоматізі-рованная. Стан автоматизму притаманне нехудожніх структурам [183, с. 95].

Комунікації мас-медіа ми визнаємо більш об'єктивними, тобто психологічно вони вважаються більш відповідними дійсності, художня ж комунікація розглядається суспільством як суб'єктивна. Більше того, кожен з цих полюсів комунікації прагне досягти максимуму: з одного боку - об'єктивності, з іншого - суб'єктивності. В останньому випадку різного роду авангардне мистецтво може пропонувати широкій публіці типи повідомлень, які взагалі недоступні дешифрування, але зате вони виконують необхідний стандарт суб'єктивності. При цьому при досягненні стандарту об'єктивності журналісти можуть потрапляти під обстріл, гинути на місці подій, що важко уявити собі у випадку з письменником.

Можна запропонувати ще одне розмежування, подібно до того як Б. Томашевський розмежовував мова художню як має установку на форму і мова практичну, де такої установки немає [322, с. 9]. У цьому плані комунікативний аналіз виростає в чому з аналізу саме художньої комунікації. Однак художня комунікація принципово відмінна від комунікації прикладний. Якщо в першому випадку комунікація постає багато в чому як самоопис і тільки додаткові інтерпретації дозволяють робити перенос на дійсність (як, наприклад, читачі "Бідної Лізи" ходили дивитися на місце її загибелі), то комунікація прикладна безпосередньо спрямована на зміну дійсності. Це розмежування подібно розмежуванню перформатіва і констативи в лінгвістичній прагматиці (Дж. Остін, Дж. Серль).

Пітер Ламарк, розглядаючи особливості fiction (Белетристики), вважає неможливим спиратися при цьому на поняття "правди" на відміну від "брехні", а скоріше варто говорити про походження [510]. У випадку fiction ми маємо справу з створеними об'єктами. П. Ламарк вважає, що тут скоріше можна говорити про соціальні практиках розповідання, а не про особливу семантиці. І діти в самому ранньому віці вже вміють розповідати історії. Водночас Кендалл Волтон вважає, що fiction не пов'язана з інтенцією або комунікацією, а з породженням опор, підтримок, які грають роль у створенні інших світів. "Створення fiction практично є діяльністю по створенню таких опор "[578].

Особливий характер цього способу породження символічної дійсності активно і з давніх часів використовується людською цивілізацією. Всі типи породження символічної реальності в тій чи іншій мірі схильні взаємному впливу. Наприклад, роман, як вважається [77], виростає зі спеціальних академічних вправ з риторики. Сьогодні існують романи, моделюють журналістські жанри. Про це згадував ще В. Шкловський: "Затвердження документальності - звичайний літературний прийом, який одно зустрічається і у Розанова і абата Прево в" Манон Леско ", і всього частіше виражається в зауваженнях, що" якби я писав роман, то герой зробив би те-то і те, але так як я не пишу роману "і далі роман триває" [381, с. 33]. Тобто комунікативна площину в цілому весь час використовує найбільш ефективні способи впливу, включаючи їх у нові контексти.

Художня комунікація спирається на дійсність, але на більш складному рівні. Наприклад, популярність вестернів дослідник пояснює сходностью невирішених конфліктів у колоністів минулого і в сучасній Америки [522]. Художня комунікація реінтерпретіруются дійсність, ймовірно, у більш романтичному модусі. І досить часто саме вона стає путівником масової свідомості з історії.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)