АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості оподаткування підприємств

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  3. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  4. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  5. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  6. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  7. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  8. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  9. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  10. Аналіз впливу на підприємство покупців
  11. Аналіз грошових потоків підприємства.
  12. Аналіз грошових потоків підприємства.

При обчисленні доходів та прибутків підприємства, а також його витрат, важливо враховувати суми податків, зборів та інших платежів, які повинно сплачувати підприємство.

Податки – це обов’язкові платежі, які держава встановлює для юридичних і фізичних осіб з метою формування централізованих фінансових ресурсів з метою фінансування державних витрат.

На теперішній час в Україні існує понад тридцять видів податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

За способом відшкодування податків вони поділяються на:

· Непрямі, які відшкодовуються шляхом перенесення їх на ціну продукції і в кінцевому рахунку сплачуються споживачами (податок на додану вартість, акцизний збір, ввізне мито тощо);

· Прямі, які відшкодовуються безпосередньо з прибутку підприємства або доходу фізичної особи (податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб тощо).

Податок на додану вартість (ПДВ) – це непрямий податок, який сплачується до бюджету на кожному етапі виробництва та продажу продукції. Основною ставкою цього податку на теперішній час є 20%. Для того, щоб уникнути подвійного оподаткування при визначенні розміру ПДВ, який повинно сплачувати підприємство за звітний період, від загальної величини ПДВ у вартості реалізованих підприємством товарів, робіт і послуг (податкове зобов’язання з ПДВ) віднімають ПДВ у вартості придбаних підприємством у звітному періоді товарах, роботах і послугах, зокрема у придбаних матеріалах (податковий кредит з ПДВ).

 

Акцизний збір – це непрямий податок, яким оподатковуються окремі групи товарів, як правило, не першої необхідності та такі, споживання яких держава прагне обмежити (лікеро-горілчані та тютюнові вироби, транспортні засоби тощо). За більшістю підакцизних товарів ставки акцизного збору встановлюються у твердих сумах з одиниці фізичного виміру товарів (наприклад, у гривнях на 1 літр стовідсоткового етилового спирту або у Євро на 100 см3 об’єму циліндрів двигунів транспортних засобів).

Ввізне мито – це вид митного платежу, що стягується з товарів, які ввозяться на митну територію України. Ставки мита є єдиними на всій території держави, але вони суттєво відрізняються за видами товарів, країнами їх походження та іншими ознаками. За деякими видами товарів ставки ввізного мита встановлюються у відсотках до їх митної вартості, а за іншими – у твердих сумах на одиницю виміру ввезеного товару або у комбінованому вигляді, тобто поєднують властивості двох названих способів митного обкладення.

Податок на прибуток підприємств – один з основних видів прямих податків. Загальна послідовність його обчислення передбачає такі основні етапи:

1. Обчислюється чистий дохід підприємства як різниця між валовим доходом підприємства та ПДВ у складі ціни продукції).

2. Обчислюються валові витрати підприємства у звітному періоді, тобто сума будь-яких його витрат, здійснюваних як компенсація вартості товарів, робіт і послуг, придбаних підприємством для їх подальшого використання у власній господарській діяльності, за виключенням деяких видів витрат, встановлених податковим законодавством.

3. Розраховується сума амортизаційних відрахувань за звітний період згідно вимог податкового обліку.

4. Обчислюється прибуток як різниця між чистим доходом підприємства та сумою його валових витрат та амортизаційних відрахувань у звітному періоді.

5. Розраховується податок на прибуток підприємства – у розмірі 25% від оподатковуваного прибутку.

Задача.

На підприємстві протягом звітного періоду витрати стано­вили: сировина та основні матеріали мо) - 32 500 грн; допоміжні матеріали мд) - 2500 грн; куповані паливо та енергія е) - 2900 грн. Заробітна плата (основна та додаткова) основних робітників (Взр) - 13 500 грн; управлінського та іншого персоналу зу) - 7245 грн; відрахування на єдиний соціальний внесок 34% від витрат на оплату праці; амортизація машин, устаткування м) - 2 тис. грн; амортизація будівель, споруд інших основних фондів б) - 4 тис. грн; службові відрядження, використання та обслуговування технічних засобів управління, організація прийомів, презентацій, гарантійний ремонт та обслуговування продукції підприємства та інші операційні витрати 1300 грн.

Дохід від реалізованої продукції становить 98500 грн.

Здійснити групування витрат за економічними елементами, визначити загальну суму витрат, визначити розмір прибутку та чистого прибутку, при ставці податку на прибуток 25%.

Розв' язання

1. Матеріальні витрати:

Вмв = Вмо + Вмд + Ве = 32500 + 2500 + 2900 = 37900 грн.

2. Витрати на оплату праці:

Воп = Взр + Взу = 13 500 + 7245 = 20 745 грн.

3. Відрахування на єдиний соціальний внесок:

Всоц = Вопсп+ асс + асб + аснв)=20 745*34%/100=7053,3 грн.

4. Амортизація основних фондів та нематеріальних активів:

Ва = Ам + Аб = 2000 + 4000 = 6000 грн.

5. Інші операційні витрати:

Він = 1300 грн.

Всього витрати: 72998,3грн.

Прибуток: 98500-72998,3=25501,7 грн.

Чистий прибуток: 25501,7 *0,75 (або -25%)= 19126,275 грн

Задача. Підприємство у звітному місяці реалізувало продукції на суму 1200 тис. грн. з ПДВ та придбало матеріали на суму 720 тис. грн. з ПДВ. Яким буде розмір ПДВ сплаченого у бюджет? Якщо ціна товарів, робіт і послуг включає ПДВ, то щоб знайти ПДВ у їх ціні потрібно її поділити на 6. Зокрема, ПДВ у вартості реалізованої продукції у даному випадку становить: 1200 – 1200/(1+0,2)=1200·(1-1/1,2)=1200/6=200 тис.грн., а у вартості придбаних матеріалів ПДВ складає 720/6=120 тис.грн. Таким чином, дане підприємство повинно сплатити у бюджет ПДВ у розмірі 200-120=80 тис. грн.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)