АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етапи і механізми європейської економічної інтеграції. Сучасна історія освіти і розвитку Європейського Союзу (ЄС) починається з 1951 року

Читайте также:
  1. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  2. Аналіз сучасної економічної ситуації
  3. Б.Механізм відновлення економічної рівноваги, що порушується сукупним попитом, або сукупною пропозицією.
  4. В історії оподаткування (у глобальному масштабі) зазвичай виділяють три етапи.
  5. В якості економічної моделі справжнього соціалізму економічні радники Горбачова певний час вбачали
  6. Вибір економічної стратегії
  7. Вибір моделей макроекономічної політики в Україні.
  8. Види зовнішньоекономічної діяльності
  9. Види зовнішньоекономічної діяльності
  10. Види зовнішньоекономічної діяльності.
  11. Виникнення і розвиток Економічної теорії
  12. Виникнення та етапи розвитку демократії

Сучасна історія освіти і розвитку Європейського Союзу (ЄС) починається з 1951 року. У квітні цього року був підписаний договір про Європейське об'єднання вугілля і сталі (ЕОУС), в який вошяи 6 країн - Франція, ФРН, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург. Це була свого роду передісторія західноєвропейської інтеграції. Реальний відлік її виникнення і розвитку починається з 1957 року, коли ті ж країни підписали договори про створення Європейського економічного співтовариства (ЄЕС) і Європейського співтовариства по атомній енергії (Евратом). До складу суспільства увійшли країни з високим рівнем розвитку, що багато в чому визначило високі темпи його економічного зростання впродовж подальших 15 років.

Розвиток західноєвропейської інтеграції з кінця 50-х років до теперішнього часу протікав нерівномірно і відносно суперечливо. Разом з тим, цілі і завдання, поставлені при утворенні Європейського економічного співтовариства впродовж всього його здійснення, реалізовувалися достатньо послідовно і успішно.

Процес розвитку західноєвропейської економічної інтеграції можна умовно розділити на 4 етапи.

Перший етап (кінець 50-х - середина 70-х років) вважається за "золоте століття" в житті Співтовариства. Він ознаменувався достроковим створенням Митного союзу, порівняно успішним формуванням єдиного аграрного ринку, вступом в ЄЕС трьох нових країн: Великобританії, Данії, Ірландії.

Конкретними цілями створення ЄЕС або, як часто називали його, "Спільного ринку" були:

- поступове усунення всіх обмежень в торгівлі між країнами-учасницями;

- встановлення загального митного тарифу в торгівлі з третіми країнами;

- ліквідація обмежень для вільного пересування "людей, капіталів, послуг";

- розробка і проведення загальної політики в області транспорту і сільського господарства;

- створення валютного союзу;

- уніфікація податкової системи;

- зближення законодавства;

- розробка принципів узгодження економічної політики.

В цілях реалізації цих установок була створена комплексна управлінська структура - Рада Міністрів ЄЕС, Комісія європейських співтовариств, Європейська рада, Європейський суд, Європейський парламент.

Своєю першою за мету ЄЕС поставило рішення задачі створення спільного ринку товарів, капіталів, послуг і робочої сили країн-учасниць. Для цього був створений Митний союз. Саме Митний союз лежить в основі ЄЕС. В рамках Митного союзу були:

- ліквідовані торгові обмеження у взаємній торгівлі країн-учасниць;

- встановлений єдиний митний тариф по відношенню до третіх країн;

- досягнута свобода пересування капіталів, кредитів, грошових переказів, надання послуг;

- забезпечена вільна міграція робочої сили і свобода вибору місця проживання.

Всі ці заходи сприяли прискоренню промислової інтеграції. Одночасно робилися спроби по здійсненню аграрної інтеграції у формі встановлення колективного протекціонізму за допомогою компенсаційних зборів і фінансування через сільськогосподарський фонд. Аграрна політика ЄС базується на єдиній системі цін, яка гарантує встановлення єдиної мінімальної ціни для багатьох сільськогосподарських продуктів країн - членів ЄС.

Формування спільного ринку прискорило процес перетворення національних монополій країн ЄЕС в транснаціональних, сприяло проникненню в економіку країн-партнерів. Розвиток ЄЕС означав інтенсивний перехід країн - учасниць Співтовариства від замкнутих національних господарств до економіки відкритого типу, зверненої до зовнішнього ринку.

Другий етап (середина 70-х - середина 80-х років) увійшов до історії ЄС в основному як застійний період. Хоча в цей період країнам - членам ЄС вдалося прийняти програму європейської валютної співпраці, створити механізм зовнішньополітичних консультацій, негативні тенденції, що все ж таки виявилися, привели до серйозної кризи західноєвропейської економічної інтеграції, що отримала назву євросклероз. У 70-х і початку 80-х років розривши в рівнях розвитку між країнами ЄС збільшився. Зі вступом в ЄС Греції в 1981 р. ця тенденція виявилася ще виразніше, оскільки її економіка знаходилася на значно нижчому рівні в порівнянні з іншими учасниками Співтовариства.

Третій етап (друга половина 80-х - початок 90-х років) - етап подальшого розширення складу Співтовариства. У 1986 р. приєднання Іспанії і Португалії привело до загострення раніше існуючих межстрановых диспропорцій. На момент вступу в ЄЕС душовий дохід в Португалії складав приблизно половину середнього по ЄЕС, в Іспанії - близько 3/4. У нових країнах - учасницях приблизно один з п'яти працював в сільському господарстві, тоді як в ЄЕС - один з тринадцяти. Разом з тим, саме цей період характеризується новими імпульсами в розвитку західноєвропейської інтеграції, пов'язаними перш за все з ухваленням Єдиного європейського акту (ЄЄА).

У ЄЄА підтверджувалася загальна мета країн - учасниць Співтовариства - створення Європейського Союзу - об'єднання, яке є політичним альянсом учасників Співтовариства і передбачає не тільки високий ступінь їх економічного, валютно-фінансового, гуманітарного співробітництва, але і узгодження зовнішньої політики, включаючи забезпечення безпеки. Центральним положенням ЄЄА з'явилася зафіксована в нім мета створення єдиного економічного простору, в якому різні країни, - члени ЄЕС складали б єдиний господарський організм. З ухваленням Єдиного європейського акту посилилися інтеграційні процеси країн - членів Співтовариства в області мікро- і макроекономіки, політики і права, науки і екології, регіонального розвитку, соціальних стосунків. На початку 90-х років країни - члени ЄС практично завершили створення основ єдиного ринку і впритул наблизилися до формування валютно-економічного і політичного союзів.

Четвертий етап (середина 90-х років - початок XXI століття). Відповідно до положення Єдиного європейського акту з 1 січня 1993 р. було введено вільне пересування чинників виробництва усередині меж Співтовариства. Фактично в рамках Співтовариства виник єдиний економічний простір, що означає вступ ЄС до якісно нового етапу економічної інтеграції.

На підставі Маастріхтського договору (лютий 1992 р.) Європейське економічне співтовариство трансформувалося з 1 січня 1994 р. в Європейський Союз з числом країн - учасниць, збільшених до 15. В рамках ЄС здійснюється створення повністю єдиного внутрішнього ринку. Проголошені цілі подальшої інтеграційної співпраці. Вони включають створення єдиного Європейського банку з правами емісії єдиної валюти ЄВРО, утворення єдиного західноєвропейського простору без внутрішніх меж.

Поступальний розвиток ЄС зовсім не означає відсутність суперечностей і труднощів цього процесу. Вище вже наголошувалися межстрановые і внутристрановые диспропорції, виниклі в результаті приєднання нових членів ЄС. Значні проблеми виникали і виникають в процесі здійснення єдиної аграрної політики, єдиних централізованих цін на основні види сільськогосподарської продукції. Турбує ідеологів Євросоюзу і падіння конкурентоспроможності європейських товарів на міжнародних ринках, скорочення частки ЄС в світовій торгівлі, відставання від США в комп'ютеризації і ін.

Європейська асоціація вільної торгівлі

Економічна інтеграція в Західній Европе не обмежується тільки межами ЄС: з початку 60-х років існує Європейська асоціація вільної торгівлі (ЕАСТ). ЕАСТ на відміну від ЄС не має наднаціональних функцій і міждержавних координуючих інститутів. ЕАСТ в розділ кута ставить економічне співробітництво. Насамперед вона сприяла лібералізації торгівлі і усуненню митних бар'єрів.

Країни - члени ЕАСТ (у 80-і роки їх було 7, в середині 90-х років - 4 - Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн, Швейцарія) добровільно приєднуються до тієї або іншої торговельно-економічної угоди з третіми країнами, а також володіють суверенним правом встановлювати відносно цих країн будь-які митні тарифи. У торгівлі між країнами - членами Європейської асоціації вільної торгівлі режим вільного безмитного торгового обороту діє тільки відносно промислових товарів, оскільки дія конвенції ЕАСТ не розповсюджується на сільськогосподарську продукцію.

У 1972 р. кожна держава, що входить в ЕАСТ, підписала угоду з ЄЕС/ЄС, відповідно до якого поступово були понижені мита і кількісні обмеження на промислові товари. Безмитна торгівля між цими країнами базується на системі складних правил, розроблених залежно від походження товару. Через відсутність єдиного митного тарифу усередині ЕАСТ свобода безмитної торгівлі існує тільки для товарів, вироблених в країнах - членах.

У 1994 р. ЕАСТ і ЄС підписали угоду про утворення "єдиного економічного простору" (ЄЕП), в який із західноєвропейських країн не увійшла тільки Швейцарія. Основоположний принцип угоди - вільне переміщення капіталів, товарів, послуг і фізичних осіб.

Слід підкреслити, що ЄЕП не є митним союзом. Вхідні в нього держави в рамках структур ЄС і ЕАСТ не мають ні єдиної торгової політики, ні загальних митних тарифів по відношенню до третіх країн. Єдиний економічний простір очолює рада, що складається з міністрів держав - учасників угоди.

Не дивлячись на високий рівень розвитку вхідних в неї держав і взаємних економічних зв'язків між ними, ЕАСТ не стала повноцінним інтеграційним угрупуванням. Фактично вона з'явилася своєрідним "підготовчим класом" для нових членів ЄЕС/ЄС. В даний час багато членів ЕАСТ розглядають її як потенційну зону вільної торгівлі між східноєвропейськими і західноєвропейськими країнами. Європейська асоціація вільної торгівлі вітала створення на початку 1996 р. центральноєвропейської зони вільної торгівлі з 12 країн. Не виключено, що з часом ці держави поповнять ЕАСТ, членство в якій стане для них першим кроком на шляху в ЄС.

Економічна потужність ЄС, динамічність його розширення і сильна залежність окремих країн Західної Европи від торгівлі з ним, як вважає Вольфганг Хойер, автор відомої книги "Як робити бізнес в Европе", в найближчому майбутньому поставлять перед рештою країн альтернативу: або вступити в ЄС і частково відмовитися від свого суверенітету, та зате скористатися всіма можливостями найбільших ринків миру, або залишатися осторонь, відрізувати собі шлях до участі в процесі об'єднання Західної Европи зі всіма негативними наслідками для власної економіки.

Центральноєвропейська угода про вільну торгівлю

Після припинення діяльності інтеграційного угрупування колишніх соціалістичних держав - Ради економічної взаємодопомоги (СЕВ), колишні члени цієї організації не відмовилися від поглибленої співпраці. У 1990 р. Вони утворили своє інтеграційне угрупування "Вишеградськую трійку", до якої увійшли Угорщина, Польща і Чехословакія. Після розпаду Чехословакії це угрупування перетворилося в "Вишеградськую четвірку". З 1 березня 1993 р. в рамках цього угрупування набула чинності Центральноєвропейська угода про вільну торгівлю (СЕФТА), що передбачає поступове взаємне зниження мит. Цей крок був продиктований тим, що, не дивлячись на спеціальні так звані "європейські угоди" з ЄС, кожній з "Вишеградськой четвірки", їх торговельно-економічні стосунки розвиваються в цілому малозадовільний, Тому для збереження і примноження напрацьованих за останні десятиліття торговельно-економічних зв'язків Центральної Европи і було створено це інтеграційне угрупування.

З вересня 1995 р. СЕФТА придбала статус відкритої організації. Важливим принципом діяльності СЕФТА стало те, що "внутрішні ринки відкриваються не для конкуренції, а щоб доповнювати один одного". До договору може приєднатися будь-яка держава за умови його членства в Усесвітній торговій організації і наявності у нього договорів про вільну торгівлю з ЄС і кожним з учасників СЕФТА. По прогнозах експертів на початок XXI століття в СЕФТА можуть увійти Болгарія, Литва, Латвія, Естонія, Україна. Населення, що проживає в цій зоні, складе понад 120 млн. чоловік. При цьому тільки 30% товарів, циркулюючих в рамках СЕФТА, обкладатиметься податками.

В середині 1998 р. була установлена нова міжнародна регіональна організація за участю ряду європейських держав - Чорноморське економічне співробітництво (ЧЕС). Членами ЧЕС "стали 11 держав: Азербайджан, Албанія, Вірменія, Болгарія, Греція, Грузія, Молдавія, Румунія, Туреччина, Україна і Росія.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)