АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пропріорецептивний аналізатор

Читайте также:
  1. Дисципліна: «Фізіологія ЦНС та ВНД»
  2. Знеболюючі засоби.
  3. ІІІ. НІС І ПРИНОСОВІ ПАЗУХИ
  4. Історія дослідження

Так зване «м'язове відчуття» формується при зміні напруги м'язів, їх оболонок, суглобів, зв'язок, сухожиль. Розрізняють три типи пропріоцепції: відчуття пози або відчуття положення кінцівок і орієнтація їх частин один відносно одного; відчуття руху, коли пропріоцептори сприймають як напрям, так і швидкість руху при зміні кута згинання в суглобі (при цьому людина усвідомлює всі види рухів у суглобі); відчуття сили, що оцінюється самою людиною і яке необхідне для підняття вантажу або його переміщення у просторі.

Пропріорецептори знаходяться у м'язах, зв'язках, сухожиллях, суглобових сумках, фасціях. Це первинночутливі рецептори: м'язові веретена, тільця Гольджі, Фатера –Пачіні, вільні нервові закінчення.

М'язові веретена - це високоспеціалізовані інкапсульовані м'язові волокна, забезпечені афферетними та еферентними нервовими волокнами. До складу веретена входять інтрафузальні м'язові волокна. У центрі кожного волокна розташовується ядерна сумка, що містить первинні рецептори або спіралевидні закінчення чутливих нервів.

По обидві сторони від ядерної сумки в міотрубці знаходяться вторинні рецептори. На інтрафузальному м'язовому волокні закінчуються еферентні нервові волокна, що відносяться до типу гамма-волокон. Останні є аксонами гамма-мотонейронів, розташовані у спинному мозку. Збудження гамма-мотонейронів приводить до скорочення інтрафузальних м'язових волокон і зменшення довжини м'язового веретена. Скорочення скелетного м'язу підтримується за рахунок активації гамма-ефферентів, а інтрафузальне м'язове волокно постійно стежить за станом екстрафузальних м'язових волокон і всього скелетного м'язу, навіть якщо він скорочений. Це дозволяє тримати скелетні м'язи у стані постійного тонусу та зберігати певну позу тіла.

Тільця Гольджі знаходяться у сухожиллях і являють собою гроноподібні чутливі закінчення. При м'язовому скороченні вони випробовують дію натягнення та контролюють силу м'язового скорочення або напруги.

Перші нейрони провідникового відділу пропріорецептивного аналізатора розташовуються у спінальних гангліях. Аксони нервових клітин у складі пучків Голля (ніжного) і Бурдаха (клиновидного) через задні стовпи досягають відповідних ядер довгастого мозку, де розташовуються інші нейрони. Далі після перехресту у складі медіальної петлі доходять до третіх нейронів, розташованих у вентральному задньолатеральному та задньомедіальному ядрах зорового горба, звідки інформація поступає у соматосенсорную ділянку кори та ділянку сільвієвої борозни. Завдяки вищеописаному специфічному шляху усвідомлюється положення м'яза.

Імпульси від пропріорецепторів йдуть і по неспецифічних шляхах. Прямуючи до таламуса, інформація поступає у ретикулярну формацію, від неї - до неспецифічних ядер зорового горба, а потім дифузно до всіх ділянок кори великих півкуль.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)