АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Жовтня 2012 року Справа № 5002-16/590-2011

Читайте также:
  1. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  2. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  3. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  4. Вопрос Стадії провадження у справах про банкрутство.
  5. за 2014-2015 навчальний рік.(з жовтня по квітень)
  6. За самовіддану працю в тилу 31 жовтня 1946 А.Б. Ганькевич отримує свою першу нагороду - медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр..»
  7. Заходи забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення.
  8. Крытэрыі ацэнкі справаздачы студэнта
  9. Мирова угода у справах про банкрутство
  10. ОСОБЛИВОСТІ ВИСУНЕННЯ ТА ПЕРЕВІРКА СЛІДЧИХ ТА РОЗШУКОВИХ ВЕРСІЙ У СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННИЙ ОБІГ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ
  11. Ошибка – большой воздушный пузырь в верхней половине типса справа или слева.

Копія

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

жовтня 2012 року Справа № 5002-16/590-2011

Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді
Антонової І.В.,

суддів Фенько Т.П.,

Волкова К.В., представники учасників у справі:

заявник: не з'явився, приватна організація (установа, заклад) "Вищий навчальний заклад Кримсько-Американський коледж";

представник заявника апеляційної скарги: Нікітін Олександр Ігорович, довіреність № 2529 від 19.09.12, Соловйов Ігор Володимирович;

представник заявника апеляційної скарги: Тімченко Емілія Володимирівна, довіреність № 2530 від 19.09.12, Соловйов Ігор Володимирович; ліквідатор: не з'явився, ліквідатор Шатунов С.В.;

представник учасника провадження у справі про банкрутство: не з'явився, Управління з питань банкрутства в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі Державного департаменту з питань банкрутства;

представник учасника провадження у справі про банкрутство: не з'явився, відділ державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців;

розглянувши апеляційну скаргу Соловйова Ігоря Володимировича на постанову господарського суду Автономної Республіки Крим (суддя Білоус М.О.) від 17 березня 2011 року у справі № 5002-16/590-2011

за заявою приватної організації (установа, заклад) "Вищий навчальний заклад Кримсько-Американський коледж" (вул. Московська, 12,Сімферополь,95000) ліквідатор Шатунов С.В. (вул. Київська, 163, кв.43,Сімферополь,95000) управління з питань банкрутства в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі Державного департаменту з питань банкрутства (вул. Київська, 150,Сімферополь,95000) відділ державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців (пр. Кірова, 52,Сімферополь,95000)

про визнання банкрутом \

ВСТАНОВИВ:

• Ліквідатор Кримсько-Американського коледжу Шатунов С.В. звернувся до господарського суду Автономної Республіки Крим з заявою про порушення справи про банкрутство Кримсько-Американського коледжу на підставі статті 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою господарського суду Автономної Республіки Крим від 17 березня 2011 року приватну організацію „Вищій навчальний заклад "Кримсько-Американський коледж" визнано банкрутом; відносно боржника - приватної організації „Вищій навчальний заклад "Кримсько-Американський коледж" відкрито ліквідаційну процедуру - банкрутство строком на шість місяців; ліквідатором банкрута призначено Шатунова Сергія Всеволодовича.


Стверджуючи, що постанова суду першої інстанції порушує права Соловйова І.В. як засновника коледжу, Соловйов І.В. звернувся до Севастопольського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, у якій просить постанову господарського суду Автономної Республіки Крим від 17 березня 2011 року скасувати, справу повернути господарському суду Автономної Республіки Крим.

Доводи апеляційної скарги обгрунтовані неповним з'ясуванням судом першої інстанції обставин, що мають значення для справи та порушенням місцевим господарським судом нррм процесуального права.

Так, за твердженням Соловйова І.В., поза увагою місцевого господарського суду залишилось те, що заявник як один із власників коледжу був незаконно виключений із складу засновників Кримсько-Американського коледжу. Пізніше рішенням суду він був поновлений у правах власників учбового закладу, однак в період вирішення спору про правомірність його виключення із складу учасників, нові учасники закладу прийняли рішення про ліквідацію коледжу, згоду на яку він не надавав.

Апеляційна скарга прийнята до провадження Севастопольського апеляційного господарського суду колегією суддів у складі: головуючий суддя Антонова І.В., судді Волков К.В., Заплава Л.М.

У зв'язку з відпусткою судді Заплава Л.М. на підставі розпорядження керівництва Севастопольського апеляційного господарського суду від 10 жовтня 2012 року здійснено заміну судді Заплава Л.М. на суддю Фенько Т.П.

У судове засідання, призначене на 23 жовтня 2012 року, представник заявника -приватної організації (установа, заклад) "Вищий навчальний заклад Кримсько-Американський коледж", ліквідатор Шатунов С.В. та ряд інших учасників у справі про банкрутство не з'явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Оскільки явка в судове засідання згідно зі статтею 22 Господарського процесуального кодексу України -це право, а не обов'язок сторін, справа може розглядатися без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

Розглянувши справу в порядку статті 101 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія встановила наступне.

З матеріалів справи вбачається, що 22 жовтня 1993 року між „Кримським коледжем" в особі Тімченко Е.В., Кентуккським християнським коледжем (США) та Демиденко А.Ф. було укладено засновницький договір про створення освітньої установи „Кримсько-Американський коледж ЛТД". Протоколом №1 зборів засновників від 22 жовтня 1993 року прийнято рішення про створення спільного підприємства „Кримсько-Американський коледж ЛТД" у формі товариства з обмеженою відповідальністю. Рішенням виконавчого комітету Залізничної районної ради народних депутатів міста Сімферополя Автономної Республіки Крим №346 п.23 від 07 грудня 1993 року зареєстровано Статут спільного підприємства „Кримсько-Американський коледж ЛТД", у зв'язку з чим 23 вересня 1994 року видано свідоцтво про державну реєстрацію спільного підприємства „Кримсько-Американський коледж ЛТД". Протоколом №1 зборів засновників Кримсько-Американського коледжу від 10 жовтня 1996 року затверджено Статут у новій редакції та нову назву юридичної особи. Відповідно до розпорядження виконавчого комітету Залізничної районної ради міста Сімферополя №735 від 19 грудня 1996 року зареєстровано зміну назви юридичної особи та зазначено, що Кримсько-Американський коледж вважається правонаступником спільного підприємства „Кримсько-Американський коледж ЛТД".

Згідно із Статутом Кримсько-Американського коледжу у новій редакції засновниками юридичної особи є Кримський коледж, Кентуккський християнський коледж, Демиденко А.Ф.; Кримсько-Американський коледж є вищим навчальним закладом та


керується у своїй діяльності Законом України „Про освіту". 20 грудня 1996 року виконавчи комітетом Залізничної ради міста Сімферополя видано свідоцтво про державну реєстрацій Кримсько-Американського коледжу, у якому зазначено організаційно-правову форм „підприємство".

Розпорядженням виконавчого комітету Залізничної районної ради міста Сімферополь Автономної Республіки Крим №101 від 24 лютого 1998 року зареєстровано зміни до статут) Кримсько-Американського коледжу у зв'язку з входженням до складу засновників Соловйова І.В. та Міжнародного союзу християнських коледжів та університетів.

12 листопада 1999 року між Тімченко Е.В., Соловйовим І.В. та юридичними особами нерезидентами - Кентуккським християнським коледжем, Міжнародним союзом Християнських коледжів та університетів США укладений Засновницький договір Кримсько-Американського коледжу.

Відповідно до п.1 даного договору засновники створюють освітню установу „Кримсько-Американський коледж" шляхом об'єднання свого майна, коштів та діяльності. Пунктом 4 передбачено, що коледж є юридичною особою, організаційно-правову форму не визначено.

11 листопада 1999 року до Статуту Кримсько-Американського коледжу внесено зміни, а саме - п. 1.1. викладено в наступній редакції: „Засновниками коледжу є громадяни України Тімченко Е.В., Соловйов І.В., а також Кентуккський Християнський коледж США в особі президента коледжу директора Кейта П. Кірена, Міжнародна спілка Християнських коледжів та університетів США в особі уповноваженого представника директора Дж.Керіллея".

25 листопада 1999 року виконавчим комітетом Залізничної районної ради міста Сімферополя Кримсько-Американському коледжу було видано свідоцтво про державну реєстрацію із зазначенням організаційно-правоьої форми -учбовий заклад.

20 квітня 2001 року виконавчим комітетом Залізничної районної ради міста Сімферополя Автономної Республіки Крим зареєстровані зміни до Статуту Кримсько-Американського коледжу, прийняті зборами засновників (протокол №1 від 10 жовтня 1996 року) щодо внесків засновників до статутного фонду.

я 27 квітня 2007 року відбулися збори засновників Кримсько-Американського коледжу, за наслідками яких на підставі протоколу №23 зі складу засновників виведено Тімченко Е.В. та Соловйова І.В. за систематичне невиконання своїх зобов'язань, перешкоджання своїми діями досягнення мети коледжу; затверджено і підписано Статут у новій редакції, що відповідає вимогам Міністерства освіти; засновницький договір коледжу від 12 листопада 1999 року було визнано таким, що втратив чинність.

Державну реєстрацію Статуту, затвердженого зборами засновників 27 квітня 2007 року, було здійснено 14 червня 2007 року. Згідно з пунктом 1.2 Статуту приватна організація (установа, заклад) „Вищий учбовий заклад „Кримсько-Американський коледж" є правонаступником у зв'язку зі зміною назви „Кримсько-Американський коледж", перереєстрованого виконавчим комітетом Залізничної районної ради міста Сімферополя Автономної Республіки Крим (розпорядження №3375 від 19 грудня 1996 року), який, в свою чергу, є правонаступником спільного підприємства „Кримсько-американський коледж ЛТД", зареєстрованого виконавчим комітетом Залізничної районної ради міста Сімферополя рішення №346 п.23 від 1 грудня 1993 року.

Рішенням Київського районного суду міста Сімферополя від 26 вересня 2011 року у справі № 2-1907/2011 визнано недійсними: рішення зборів засновників Кримсько-Американського коледжу від 27.04.2007 року, оформлене протоколом №23; рішення зборів засновників Кримсько-Американського коледжу від 29.05.2007 року; Статут приватної


організації (установи, закладу) „Вищий навчальний заклад „Кримсько-американський коледж", затверджений рішенням зборів засновників Кримсько-американського коледжу від 27.04.2007 року; державного реєстратора виконавчого комітету Сімферопольської міської ради зобов'язано скасувати проведену у 2007 році державну реєстрацію приватної організації (установи, закладу) „Вищий навчальний заклад „Кримсько-Американський коледж" та державну реєстрацію Статуту приватної організації (установи, закладу) „Вищий навчальний заклад „Кримсько-Американський коледж", затвердженого рішенням зборів засновників Кримсько-Американського коледжу від 27.04.2007 року; у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій поновлено відомості про Кримсько-Американський коледж станом на 26.04.2007 року (а.с.120 т.1).

Ухвалою Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 11 січня 2012 року рішення Київського районного суду міста Сімферополя Автономної Республіки Крим від 26 вересня 2011 року у даній справі залишено без змін (а.с.70 т.2).

З матеріалів справи, а саме - з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вбачається, що держреєстратором виконавчого комітету Сімферопольської міської ради виконана ухвала Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 11 січня 2012 року у даній справі, а саме - скасовано здійснену у 2007 році державну реєстрацію приватної організації (установа, заклад) „Вищий навчальний заклад „Кримсько-Американський коледж", скасовано державну реєстрацію Статуту приватної організації (установа, заклад) „Вищий навчальний заклад „Кримсько-Американський коледж", затвердженого рішенням зборів засновників Кримсько-Американського коледжу від 27 квітня 2007 року, та поновлено у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій відомості про Кримсько-Американський коледж станом на 26 квітня 2007 року (а.с.53 т.З).

В період вирішення спору про правомірність виключення Соловйова І.В. та Тімченко Е.В. із складу учасників Кримсько-Американського коледжу у квітні 2007 року йогз учасники прийняли рішення про ліквідацію „Кримсько-Американського коледжу" та про призначення ліквідатором „Кримсько-Американського коледжу" Шатунова Сергія Всеволодовича (а.с. 19 т. 1).

15 лютого 2011 року ліквідатор „Кримсько-Американського коледжу" Шатунов С.В. звернувся до господарського суду Автономної Республіки Крим із заявою про порушення справи про банкрутство коледжу в порядку статті 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (а.с.2 т.1).

Ухвалою від 18 лютого 2011 року господарський суд Автономної Республіки Крим порушив провадження у справі про банкрутство „Кримсько-Американського коледжу" (а.с.1 т.1).

Заявою від 09 березня 2011 року ліквідатор боржника Шатунов С.В. повідомив суд про те, що повним найменуванням боржника є приватна організація (установа, заклад) „Вищий навчальний заклад „Кримсько-Американський коледж" (а.с.36 т.1).

Постановою господарського суду Автономної Республіки Крим від 17 березня 2011 року боржника - приватну організацію (установа, заклад) „Вищій навчальний заклад „Кримсько-американський коледж" визнано банкрутом та відкрито відносно нього ліквідаційну процедуру (а.с.45 т.1).

Вказана постанова суду першої інстанції є предметом перегляду Севастопольським апеляційним господарським судом в апеляційному порядку.

Дослідивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права та відповідність висновків суду обставинам справи, колегія суддів Севастопольського


апеляційного господарського суду дійшла висновку про наявність підстав для задоволення апеляційної скарги Соловйова І.В. з огляду на наступне.

Особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником визначені статтею 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

На підставі частини 1 вказаної правової норми якщо вартості майна боржника -юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. У разі виявлення обставин, зазначених у абзаці першому цієї частини, після прийняття рішення про ліквідацію до створення ліквідаційної комісії (призначення ліквідатора) заява про порушення справи про банкрутство подається власником майна боржника (уповноваженою ним особою).

Стаття 21 Закону України „Про вищу освіту" встановлює, що рішення про ліквідацію вищого навчального закладу приймає власник (власники) цього закладу.

Згідно з положеннями статті 27 цього Закону ліквідація вищих навчальних закладів приватних форм власності здійснюється їх власником (власниками).

Таке ж положення закріплено в Статуті приватної організації (установа, заклад) „Вищий навчальний заклад „Кримсько-Американський коледж" (а.с.44-55 т.2).

Рішенням Київського районного суду міста Сімферополя у справі № 2/0109/1356/2012, яке ніким не оскаржувалось і набрало законної сили, визнано недійсним рішення зборів учасників приватної організації (установа, заклад) „Вищий навчальний заклад „Кримсько-Американський коледж" від 18.05.2010 року „Про ліквідацію коледжу і його філіалів", що оформлене протоколом №1 (а.с. 19 т.З).

При розгляді вказаної справи Київський районний суд міста Сімферополя дійшов висновку про те, що рішення про ліквідацію приватної організації (установа, заклад) „Вищий навчальний заклад „Кримсько-Американський коледж", прийняте у відсутність співвласників Тімченко Е.В. та Соловйова І.В., порушує майнові права вказаних осіб.

З урахуванням наведеного колегія суддів дійшла висновку про те, що визнання боржника банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури порушує права заявника апеляційної скарги Соловйова І.В., який як співвласник коледжу не надавав згоди на припинення діяльності коледжу та на його ліквідацію, а також не уповноважував інших осіб виступати від його імені із заявою про ліквідацію коледжу.

Про наявність судових рішень, якимц визнано недійсним Статут приватної організації (установа, заклад) „Вищий навчальний заклад '„Кримсько-Американський коледж" та поновлено відомості про „Кримсько-американський' коледж" станом на 26.04.2007 року та про те, що у провадженні Київського районного суду міста Сімферополя перебуває справа про визнання недійсними зборів учасників коледжу від 18.05.2010 року засновники коледжу Тімченко Е.В. та Соловйов І.В. неодноразово повідомляли господарський суд Автономної Республіки Крим заявами від 24.01.2012 року (а.с.*65 т.2), від 27.01.2012 року (а.с.67 т.2), від 01.02.2012 року (а.с.73 т.2), від 14.02.2012 року (а.с.32 т.2), від 28.02.2012 року (а.с.86 т.2), від 11.04.2012 року (а.с.9б т.2).

Однак місцевий господарський суд, в порушення вимог статті 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", продовжував здійснювати провадження у справі про банкротство, у той час як підстави для цього з урахуванням наданих засновниками доказів -процесуальних документів судів відпали.


Колегія суддів також звертає увагу на те, що провадження у справі судом першої інстанції порушено відносно „Кримсько-Американського коледжу", у той час, як оскаржуваною постановою ліквідаційну процедуру відкрито відносно приватної організації (установа, заклад) „Вищий навчальний заклад „Кримсько-Американський коледж", Статут якої, як зазначалося вище, в подальшому було визнано недійсним судовим рішенням та поновлено у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій відомості про Кримсько-Американський коледж станом на 26.04.2007 року.

Зазначене вище свідчить про безпідставність відкриття відносно боржника ліквідаційної процедури і виключає подальше провадження у справі про банкрутство, що дає підстави суду апеляційної інстанції для скасування оскаржуваної постанови суду першої інстанції та припинення провадження у справі на підставі пункту 1-1 частини 1 статті 80 Господарського процесуального кодексу України,, статті 40 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Висновки колегії суддів щодо наявності підстав для припинення провадження у даній справі відповідають положенням постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18 грудня 2009 року, пунктом 36 якої визначено, що законом не врегульовано подальшого перебігу провадження у справі у випадках, коли у встановленому законодавством порядку виявлено безпідставність вимог кредитора (кредиторів), за заявою якого (яких) було порушено справу про банкрутство боржника, або коли порушено провадження у справі про банкрутство підприємств, стосовно яких діє законодавча заборона порушувати справи про банкрутство. У таких випадках судам слід припиняти провадження у справі на підставі пункту 7 частини першої статті 40 Закону (за відсутності інших підстав для такого припинення) та пункту 1-1 частини першої статті 80 ГПК України (за відсутністю предмету спору).

Керуючись статтею 40 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", пунктом 1-1 частини 1 статті 80, статтею 101, пунктом 3 статті 103, пунктом 1 частини 1 статті 104, статтею 105 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Апеляційну скаргу Соловйова Ігоря Володимировича задовольнити частково. 2.Постанову господарського суду Автономної Республіки Крим від 17 березня 2011 року у справі №5002-16/590-2011 скасувати. 3.Провадження у справі припинити.

Головуючий суддя (підпис).^лвляц^*^ І.В. Антонова

Судді (підпис)/^ ^йДя. *^й^, Т.П. Фенько

(підписку ^^ ^Чі о\к К.В. Волков


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)