АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Напрями удосконалення організації контролю готової продукції ФОП «Руднєва»

Читайте также:
  1. VI.Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  2. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  3. АКТУАЛЬНІ НАПРЯМИ СУЧАСНОЇ ЛІНГВІСТИКИ
  4. Аналіз асортиментної продукції
  5. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  6. Аналіз обліку готової продукції та її реалізації
  7. Аналіз обсягів виробництва продукції
  8. Аналіз обсягів виробництва та асортименту продукції
  9. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  10. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  11. Аналіз ринків збуту продукції
  12. Аналіз якості продукції

 

У загальному вигляді проблема розвитку системи внутрішнього контролю на рівні будь-якого промислового підприємства полягає у вироблені комплексного, системного підходу і пов'язаних з ним методичних рішень, які б були здатні створити практичні умови для її впровадження та функціонування.

У ринковому конкурентному середовищі дана проблема набуває особливої актуальності, оскільки на злагоджене та ефективне ведення господарської діяльності визначальний вплив здійснює діюча система внутрішнього контролю. На ефективність роботи підприємства суттєво впливає наявність контролю та контрольних процедур, що описують основні бізнес-процеси. Важливою складовою загальної проблеми розвитку системи внутрішнього контролю є отримання уявлення про її фактичний стан, що сформує передумови для її вирішення, дозволить визначити «вузькі» місця в методиці та організації внутрішнього контролю на підприємстві та стане основою для подальших прикладних досліджень з цього питання [26].

Ми вже зазначали, що в системі управління даного підприємства ФОП «Руднєва» невідкладною потребою є удосконалення системи внутрішнього контролю та запровадження єдиної форми обліку.

Перш за все необхідна наявність компетентного персоналу, що заслуговує на довіру, з чітко визначеними правами та обов'язками є найважливішим елементом внутрішнього контролю. Працівники підприємства мають бути компетентними, чесними і ретельними, а права та обов'язки кожного працівника повинні бути чітко визначені в посадових інструкціях.

По – друге, розглядаючи журнальну форму обліку, як найбільш поширену, слід зазначити таку її незручність як складність отримання інформації про записи, відображені за дебетом окремого рахунку, без використання відповідних дебетових відомостей. Здійснивши аналіз рекомендованої для обліку операцій Відомості 5.1 слід виділити деякі моменти, що потребують особливої уваги, а саме: інформація щодо джерела надходження готової продукції. Більш того, добути інформацію про рух грошових коштів після придбання оборотних активів безпосередньо з інших облікових регістрів дуже складно (аналогічна проблема існує відносно інформації про операції із їх вибуття). Якщо підприємство здійснюватиме бухгалтерський облік без використання комп’ютерної техніки, то будь-який регістр для ручної обробки буде громіздким, незручним у формуванні та використанні з властивою йому великою ймовірністю помилки. Отже, необхідно ввести автоматизовану форму обліку.

Також необхідно проводити внутрішній контроль (інвентаризацію) не тільки при планових перевірках, а й у між інвентаризаційний період. Через необхідно розподілити обов’язки між членами інвентаризаційної комісії.

На нашу думку, для підвищення контролю за готової продукції необхідно встановити додатковий склад «Готова продукція – заготовка».

 

Висновки до 3 розділу. Отже,для здійснення контролю за готовою продукцією як на складі, так і у бухгалтерії малого підприємства рекомендовано застосовувати аналітичний облік, тобто субрахунки, на яких готова продукція обліковувалась би за її технічними особливостями (розміром гнутого профілю, довжиною, товщиною).

 


 

ВИСНОВОК

 

Розглянувши та проаналізувавши готову продукцію та її облік можна зробити наступні висновки:

1. Готовою продукцією є продукція, що виготовлена на підприємстві, призначена для продажу і відповідає технічним стандартам та якісним характеристикам, передбаченим договором та іншими нормативно-правовими актами. В залежності від характеру розрізняють наступну класифікацію готової продукції: за формою (матеріальна, результати виконаних робіт та наданих послуг); за ступенем готовності (готова продукція, напівфабрикати, незавершене виробництво); за технологічною складністю (проста, складна: супутня та побічна).

2. Вихід готової продукції або напівфабрикату з виробництва оформляється відповідною первинною документацією – приймально-здавальними накладними. Інколи на підприємствах складають виробничий акт на кожен вид продукція, який використовують для складання нагромаджувальної відомості за місяць, яка, в свою чергу, потрібна для подальшого обліку продукції в бухгалтерії в натуральному та вартісному вираженні. Надходження продукції на склад оформлюється змінною відомістю і вимогою (типова форма № М – 1). Вона виписується в двох примірниках: один лишається на складі експедиції випуску продукції, а інший – повертається цеху-здавальнику готової продукції.

3. Під інвентаризацією розуміють періодичну перевірку наявності та стану товарно-матеріальних цінностей. Інвентаризація готової продукції включає в себе: переважування, обмір, підрахунок комісією (не менше трьох осіб, включаючи матеріально відповідальну особу) у порядку розміщення продукції у даному приміщенні; кількість продукції, що зберігається в непошкодженій упаковці постачальника, може визначитися на підставі документів при обов’язковій перевірці в натурі частини визнаних цінностей. Одночасно з проведенням інвентаризації продукції перевіряють наявність тари за видами.

4. При проведенні дослідження фінасово-господарської діяльності ФОП «Руднєва» було визначено, що воно отримало прибуток в розмірі 1297109,83 грн. Це вказує на те, що продукція товариства користується високим попитом та високий рівень рентабельності діяльності підприємства. За результатами діяльності в І-ому кварталі 20013 року сплатило податок на прибуток в розмірі 432369,95 грн. Статутний капітал підприємства при цьому збільшився на 190300 грн. за рахунок додаткових внесків засновників (з 527112,00 до 717412,00 грн.).

 


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)